Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Εάν ξέρεις περίπου πότε και γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου, τότε είναι σίγουρα πιο εύκολο να σταματήσεις να το κάνεις.
1

Τώρα που όλοι ξέρουμε ότι δεν κάνει να αγγίζουμε συνέχεια το πρόσωπό μας για να αποφύγουμε την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού, τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια;


Μέσα στη μέρα, όλοι μας αγγίζουμε διάφορες επιφάνειες, όπως τα πόμολα στις πόρτες, τα κουμπιά στο ασανσέρ και τις μπάρες στο μετρό. Όλες αυτές οι επιφάνειες αποτελούν, φυσικά, πιθανές εστίες του κοροναϊού. Από εκεί, τα μικρόβια ενδέχεται να μεταφερθούν αρχικά στα δάχτυλά μας και ύστερα στη μύτη, το στόμα και τα μάτια.


«Είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσουμε αυτή μας τη συνήθεια, γιατί την κάνουμε όλοι και πολλές φορές κάπως ασυναίσθητα», αναφέρει η Vanessa Raabe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του NYU Langone Health.

Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια.


Ακολουθούν τέσσερις χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την εξάπλωση του ιού:

1.

Να έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντιλα

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Φωτο: James Nieves/The New York Times

Εάν θέλετε να φυσήξετε τη μύτη ή να ακουμπήσετε τα γυαλιά σας, ενώ τα χέρια σας δεν είναι καθαρά, τότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλο και να μην αγγίξετε κάποιο σημείο του προσώπου σας με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχετε μαζί σας χαρτομάντιλο και θέλετε να φτερνιστείτε, τότε μπορείτε να βάλετε μπροστά τον αγκώνα σας.

2.

Εντοπίστε τις πιθανές εστίες του ιού

Εάν ξέρεις περίπου πότε και γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου, τότε είναι σίγουρα πιο εύκολο να σταματήσεις να το κάνεις. Εάν, δηλαδή, πιάσετε τον εαυτό σας να τρίβετε τα μάτια επειδή είναι ξηρά, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε σταγόνες για ενυδάτωση. Μάλιστα, ο Justin Ko, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Stanford Health, συστήνει σε όσους φορούν φακούς επαφής να προτιμούν τα γυαλιά τους, γιατί έτσι θα αποφύγουν τα συνεχόμενα τριψίματα στα μάτια.

3. 

Απασχολήστε τα χέρια σας με κάτι άλλο

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Φωτο: Erin Schaff/The New York Times

Οι γιατροί συμβουλεύουν να κρατούμε τα χέρια μας απασχολημένα με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα τα μπαλάκια anti-stress, γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Βέβαια, δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό αυτού του αντικειμένου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

4.

Μην πανικοβάλλεστε!

«Η γενική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στους ανθρώπους θα ήταν να έχουν λιγότερο άγχος για όλα αυτά, από το να ανησυχούν εμμονικά με το τι αγγίζουν», δηλώνει ο Stew Shankman, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Το άγχος έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και όσο περισσότερο αγχώνεσαι, τόσο περισσότερο μειώνεται η ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τις μολύνσεις».


Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια. «Είναι μια φυσική συμπεριφορά που την κάνουμε όλοι. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου», καταλήγει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από NYT

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια