ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
O Jack Roland Murphy
0



ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ
29ης Οκτωβρίου του 1964, δύο αγόρια που περνούσαν τις μέρες τους στις παραλίες του Μαϊάμι κάνοντας σερφ, εισέβαλαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, την ώρα που μια λευκή Cadillac φυλούσε τσίλιες, κάνοντας το γύρο του τετραγώνου όπου βρισκόταν το Μουσείο στο Μανχάταν. Αφού σκαρφάλωσαν στον ψηλό φράχτη στο προαύλιο του μουσείου, κατάφεραν να δέσουν ένα σχοινί σε ένα πυλώνα ακριβώς πάνω από τα παράθυρο του τετάρτου ορόφου, στο τμήμα J.P. Morgan Hall of Gems and Minerals.

Ανεβαίνοντας με το σχοινί, εντόπισαν ένα μισάνοιχτο παράθυρο και σε δευτερόλεπτα, ήταν ήδη μέσα.

Το 1963, γίνονταν ληστεία με λάφυρα πολύτιμους λίθους κατά μέσο όρο κάθε 32 δευτερόλεπτα, ενώ ή αξία των κλοπιμαίων για έναν χρόνο μόνο ήταν σχεδόν 41 εκατομμύρια δολάρια

Ο Allan Dale Kuhn και ο Jack Roland Murphy χρησιμοποίησαν ένα κόπτη τζαμιών και μια κολλητική ταινία για να παραβιάσουν τρεις προθήκες, και στη συνέχεια μια σπάτουλα για να μαζέψουν 24 πολύτιμους λίθους. H λεία τους περιελάμβανε το γαλακτώδες μπλε αστέρι της Ινδίας (το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο, 563,35 καρατίων), το DeLong Star Ruby  (που έμοιαζε με κόκκινη ορχιδέα - 100,32 καρατίων), και το μωβ-μπλε Midnight Star (το μεγαλύτερο μαύρο ζαφείρι, 116 καρατίων). Φοβούμενοι ότι έχει ενεργοποιηθεί σιωπηλός συναγερμός, οι δύο νεαροί άνδρες, έφυγαν γρήγορα επιλέγοντας διαφορετικές διεξόδους απόδρασης. "Για εμάς, δεν ήταν τίποτα" είπε αργότερα ο Murphy, πιο γνωστός ως Murf the Surf. "Εμείς απλά μπήκαμε μέσα και πήραμε τα πράγματα."

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
To γαλακτώδες μπλε αστέρι της Ινδίας
Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Tο DeLong Star Ruby

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι κλοπές κοσμημάτων στην Αμερική ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Το 1963, γίνονταν ληστεία με λάφυρα πολύτιμους λίθους κατά μέσο όρο κάθε 32 δευτερόλεπτα, ενώ ή αξία των κλοπιμαίων για έναν χρόνο μόνο ήταν σχεδόν 41 εκατομμύρια δολάρια. Οι καλύτεροι κλέφτες κοσμημάτων ήταν οι αριστοκράτες. Χαμηλότερα ήταν μια στρατιά από ταπεινούς εγκληματίες που διέπραξαν ίσως το 80% του συνόλου των κλοπών, συχνά με άγαρμπους τρόπους. Ανάμεσα στα δύο στρώματα ήταν περίπου 4.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες οι οποίοι, όπως και οι αριστοκράτες, δεν άφηναν στοιχεία και διέθεταν άμεσα τη λεία τους. Ο Kuhn 26 ετών, ο Murphy 27 και ο οδηγός της Cadillac, Frederick Clark 29 ετών, πιθανότατα φιλοδοξούσαν να μπουν σε αυτή την μεσαία τάξη.

Ο James A. Oliver, ο διευθυντής του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την απίστευτη για τα χρονικά ληστεία, παραδέχθηκε ότι η ασφάλεια ήταν ελλειπής. Οι μπαταρίες του συναγερμού δεν λειτουργούσαν για μήνες, ενώ τα 19 εξωτερικά παράθυρα της αίθουσας με τους πολύτιμους λίθους έμεναν μισάνοιχτα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αερίζεται η αίθουσα.  Οι λογιστές του Μουσείου αποτίμησαν τα κλεμμένα κοσμήματα σε 410 χιλιάδες δολάρια (περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια σήμερα). Ιστορικά μιλώντας, η αξία τους ήταν ανεκτίμητη, αλλά επειδή τα ασφάλιστρα ήταν απαγορευτικά, κανένα δεν ήταν ασφαλισμένο.

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Η ληστεία αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση αφού οι μπαταρίες του συναγερμού δεν λειτουργούσαν για μήνες

Οι αρχές πίστευαν ότι επρόκειτο για ερασιτέχνες οι οποίοι είχαν πήραν τις συγκεκριμένες πολυτιμες πέτρες γιατί ήταν πιο μεγάλες και ευδιάκριτες. Σύμφωνα όμως με τον Maurice Nadjari, τον τότε βοηθό εισαγγελέα της υπόθεσης: "Ήξεραν τι ήθελαν και το πήραν. Είχαν προγραμματίσει να περάσουν τους πολύτιμους λίθους στην Άπω Ανατολή και να τους πουλήσουν σε πλούσιους ξένους συλλέκτες.

Η χαρά των τριών αγοριών δεν θα κρατήσει πολύ. Ένας μυστικός αστυνομικός του Ηθών ονόματι James Walsh συνάντησε έναν πληροφοριοδότη ο οποίος είχε παρευρεθεί σε ένα πάρτι των Kuhn, Clark και Murphy στο Cambridge House Hotel στην 86η οδό, σε μικρή απόσταση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. "Νομίζω ότι έχω κάτι για σένα," του είπε η πηγή. "Υπάρχουν τρεις τύποι σε αυτό το μέρος ... που ξοδεύουν τόσα χρήματα σαν να έχουν μηχανή που τα κόβει".

H ταινία Murph the Surf

Αμέσως βγήκε ένταλμα έρευνας και οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό το δωμάτιό 1803 του ξενοδοχείου, μια σουίτα των 525 δολαρίων το μήνα με τρία δωμάτια και βρήκαν μαριχουάνα, μια κάτοψη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και βιβλία σχετικά με πολύτιμους λίθους. Η αναζήτησή τους διακόπηκε όταν ένας αναμαλλιασμένος Roger Clark μπήκε μέσα. Στην ανάκριση, ο Clark αμέσως λύγισε και αποκάλυψε ότι ο Murphy και ο Kuhn είχαν ήδη πετάξει για Φλόριντα. Πράκτορες του FBI σύντομα συνέλαβαν τους δύο συνεργούς. Παρά το γεγονός όμως ότι το έγκλημα είχε διαλευκανθεί, το δράμα μόλις άρχιζε.

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
O Jack Roland Murphy και ο Allan Dale Kuhn

Mετά από επεισοδιακές αποφυλακίσεις, δολοφονίες, κλοπές και συλλήψεις, οι τρεις άνδρες φυλακίστηκαν τελικά το 1968. Μερικούς μήνες αργότερα, το Αστέρι της Ινδίας βρέθηκε σε ένα ντουλάπι σε ένα σταθμό λεωφορείων του Μαϊάμι. Το Midnight Star, και το DeLong Ruby εντοπίστηκαν και αυτά και επαναπατρίστηκαν. Για την κλοπή οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 21 μήνες φυλάκιση.

Η απίστευτη κλοπή στο Μουσείο φυσικής ιστορίας της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 28.10.2014

Σαν Σήμερα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ