Αντίπαρος

Αντίπαρος Facebook Twitter
0

Ο Πανούσης με σπίτι εδώ και χρόνια, ο Τομ Χανκς μόλις έχτισε το δικό του, ο Γλίξμπουργκ αγόρασε μια ολόκληρη πλαγιά με θέα το Δεσποτικό, ο Μαρινόπουλος έχει θρονιαστεί σε μια κορυφογραμμή, ο Μπίλι Ζέιν με κουμπάρο στο νησί δεν το κουνάει, το καλύτερο όμως τ' άφησα για το τέλος: Τζιμάκο, πες αλεύρι, αυτό τον καιρό χτίζει σπίτι στο νησί και ο Νταλάρας. Ναι, καλά ακούσατε, μετά τη Μύκονο το Star πρέπει να στείλει το ρεπόρτερ Ιορδάνη στην Αντίπαρο για να καλύψει τη μεγάλη τυχαία συνάντηση. Όλο και κάπου θα βρεθούν, το νησί είναι μικρό και μαζεύει όλο τον κόσμο στην περατζάδα του, στο πλακόστρωτο δρομάκι που ενώνει το γιαλό με το ενετικό κάστρο. Αυτή η στράτα είναι καθαρόαιμα καλοκαιρινή: αριστερά δεξιά δεκάδες μαγαζάκια, από μπακάλικα, τουριστικά και καφέ μέχρι σχολή κατάδυσης, στη μέση πηγαινοέρχονται χαμογελαστοί και ηλιοκαμένοι τουρίστες κάθε εθνικότητας. Επίσης, όλοι στο νησί μετακινούνται με ποδήλατα. Η Αντίπαρος το πάει πολύ το bike: είναι και επίπεδη είναι και δεν παρουσιάζει προβλήματα, ένας παράδεισος για κάθε εναλλακτικό επισκέπτη.

Ο Τζιμάκος αργά το απόγευμα συνήθως προτιμά να αράζει στο καφέ Μαργαρίτα του Σπύρου και της Άννας με τις φοβερές μακαρονάδες, νωρίτερα έχει πάει για μπάνιο στο Σωρό με πατημένη άμμο κανά 20λεπτο με τ' αυτοκίνητο απ' τη Χώρα. Ο Νταλάρας σίγουρα θα πάει βόλτα στο Κάστρο του νησιού, που βρίσκεται μία ανάσα από την πλατεία με μαζεμένα τα περισσότερα μπαράκια όπου το βράδυ γίνεται χαμός, θα δει έναν εκπληκτικά όμορφο αμυντικό οικισμό με μία είσοδο-έξοδο και πανέμορφα διώροφα σπίτια κολλητά, που στο ταβάνι τους έχουν χώμα, φύκια και καλάμια. Όσα χρόνια πηγαίνω στο νησί δεν έτυχε να δω ποτέ τον Τζίμη να περπατά στο Κάστρο, άρα το ενδιαφέρον σου Ιορδάνη πρέπει να μετατοπιστεί στις παραλίες και τις ταβέρνες της Αντίπαρου. Έχουμε και λέμε:

Παραλίες

Δίπλα στη Χώρα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι δύο Ψαραλυκές με αρμυρίκι, άμμο, λίγες ομπρέλες στην πρώτη και οικογένειες, επομένως Ιορδάνη δύσκολο να πετύχεις τους δύο καλλιτέχνες. Στην άκρη της δεύτερης Ψαραλυκής όλοι κάνουν γυμνισμό, άρα δε βλέπω το Νταλάρα να 'ρχεται, αντίθετα με τον Τζίμι, που κολυμπά μονίμως χωρίς μαγιό.

Ο σιφνέικος γιαλός φημίζεται για τα κύματά του και το ηλιοβασίλεμα δεν υπόσχεται αρκετό ρομαντισμό για να ελπίζουμε στην τυχαία συνεύρεσή τους υπό το γλυκό φως του ήλιου.

Ο Αϊ Γιώργης στα 12 χλμ. από τη Χώρα είναι ο δεύτερος οικισμός του νησιού με πολλά αραιοκτισμένα εξοχικά σπίτια και πολύ καλές ταβέρνες στη θάλασσα. Εδώ ίσως και να γίνει η συνάντηση. Οι εξοχές αυτής της τοποθεσίας είναι πολύ αναζωογονητικές, οι αμμουδερές παραλίες και οι κολπίσκοι με βότσαλο ουκ ολίγοι. Από δω φεύγουν καϊκάκια για θαλάσσιες σπηλιές, φαγωμένους βράχους και για την ακατοίκητη νησίδα Δεσποτικό, όπου βρέθηκαν πολύ σημαντικά αρχαία με μια εκπληκτική αμμουδερή παραλία. Λιβάδια, Μοναστήρια, Γλυφά, Παναγιά, Απάντημα, Άγ. Σπυρίδων, όλες με γαλαζοπράσινα νερά, χρυσές αμμουδιές και θαλάσσιους σχηματισμούς. Σταθερό σημείο συνάντησης είναι το θερινό σινεμά Ωλίαρος (το φοινικικό όνομα της Αντιπάρου σημαίνει «δασώδες νησί»), που εδώ και χρόνια το κρατά ζωντανό και υπέροχο με super ταινιάκια, ο Γιάννης Παντελάκης.

Ταβέρνες

Ο Παντελής, που μένει ανοιχτός και το χειμώνα, τα έχει όλα ντόπια και φρεσκότατα, ο Γιώργης (ωραίος τύπος ο ίδιος) με μαγειρευτά και εγγύηση για κρεατικά, με την τσίκνα να κολάζει και τον Πατριάρχη σε νηστεία, η κυρία Στέλλα με συγκλονιστικά πιάτα και ψάρια και δικές της τοπικές συνταγές, τα σουβλατζίδικα της Παρασκευούλας και της Μαίρης, η Κληματαριάν με νοστιμότατα πιάτα υπό την ευωδιαστή σκέπη και αγκαλιά των λουλουδιών, ο «Σταθερός» στο λιμάνι για ψάρι και ωραίους μεζέδες, το Περιγιάλι μερικά χιλιόμετρα από τη Χώρα με θεσπέσια μαγειρευτά από τη Χαρά και ωραία παραλία στα πόδια της, το Τσιπουράδικο στην παραλία, το Περαματάκι στο Σωρό όπου έκανα το πιο τρελό Πάσχα με τη Μαρία, τα παγωτά της Βίκυς και το Ναυάγιο για γλυκό και ποτό.

Κάμπινγκ του Θεολόγου

Από τα ωραιότερα και καθαρότερα κάμπινγκ του Αιγαίου, βρίσκεται σε μια υπέροχη έκταση με κέδρους μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι και τη Χώρα του νησιού! Είναι πάνω στη θάλασσα, κοιτάει το στενό θαλάσσιο πέρασμα και τις νησίδες Διπλό και Σαλαγκονήσι και έχει υποδομή για 100 θέσεις, πλυντήρια, σιδερωτήρια, κουζίνες, σούπερ μάρκετ, παροχή ηλεκτρισμού, χημικές τουαλέτες και φυσική σκιά. Κάθε χρόνο, αρχές Αυγούστου, ο Θεολόγος, το παιδί που έχει το κάμπινγκ, οργανώνει συναυλίες με ροκ μπάντες και electronica, όπου γίνεται το σώσε. (22840 61410)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Λιμενικός σταθμός:
22840 61485
Κοινότητα:
22840 61570
Ιατρείο:
22840 61219

ΔΙΑΜΟΝΗ:
Κάστρο (6976 012338)
Μανταλένα (22840 61206)
Άρτεμις (22840 61460)
Ακρογιάλι (22840 61323)
Αργώ (22840 61419)
Κοράλι (22840 61205)
Δήμητρα (22840 61474)
Μπεγλέρι (22840 61378)
Αύρα (22840 61209)
Αιγαίο (22840 61387)
Γλάρος (22840 61529)
Δελφίνι (22840 24506)
Ελευθερία (22840 61003)
Μαριάνος (22840 61450)

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ