Pop Art: Υπαινιχτική, εκτυφλωτική

Pop Art: Υπαινιχτική, εκτυφλωτική Facebook Twitter
0

Τρεις περίοδοι του Χάρη Λάμπερτ συνυπάρχουν σε μια έκθεση, καθώς το Ίδρυμα Κυδωνιέως, που κάθε καλοκαίρι αναδεικνύει πρόσωπα και σχολές της ελληνικής σύγχρονης τέχνης, επέλεξε τον καλλιτέχνη που δημιούργησε το δικό του niche από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Οι τρεις φάσεις της τέχνης του είναι η new pop art, η spiritual pop και η new renaissance. Στην πρώτη, το φαντασμαγορικό και το εφήμερο συνυπάρχουν μέσα από το πυροτέχνημα της αστικής ποπ κουλτούρας που οδήγησε σε μια ζαλιστική ευδαιμονία της μητροπόλης του κόσμου στη δεκαετία του '80. Είναι η εποχή που ζει στο Παρίσι, ζει στην εποχή των υλοποιήσιμων ονείρων και ζωγραφίζει σχεδόν εξπρεσιονιστικά τα θέματά του.

Η υπερβολή θαμπώνει και δημιουργεί γρήγορα ένα αίσθημα κορεσμού στον κοσμοπολίτη καλλιτέχνη (γεννήθηκε στην Ελλάδα, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Νέα Ζηλανδία, σπούδασε στη Γαλλία). Φεύγει για το Τόκιο το 1985 και μετουσιώνει το δημιουργικό του τρόπο μέσα από το φίλτρο της νέας κυρίαρχης τάσης: αναζήτηση της πνευματικότητας και της εσωτερικής ηρεμίας. Αρχίζει να χρησιμοποιεί φωσφορίζοντα χρώματα και υπεριώδη ακτινοβολία και κάνει το φως χρόνο, το κάνει σειραϊκή ακολουθία των μεταπλάσεων του προφανούς. Αρχίζει να δημιουργεί έργα-εικαστικές διασκευές με αφορμή έργα των Velasquez, Μιχαήλ Άγγελου, Rubens...

Aπό το 1990 και μετά μπαίνει στη φάση του new renaissance, όπου τα πορτρέτα κυριαρχούν. Ο καθημερινός άνθρωπος αποσπά την προσοχή του Xάρη Λάμπερτ, ο οποίος πλέον δημιουργεί εικαστικές πλάνες, δοκιμάζει τις αντοχές του στα όρια της οφθαλμαπάτης. Στόχος του να οδηγήσει το θεατή των έργων του σε μια φιλοσοφική ενατένιση της ζωής, να τραβήξει το παραβάν που του κρύβει τις παγίδες και τα ψεύδη της επικρατούσας ευημερίας. Την έκθεση επιμελείται η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ