Κακοφορμισμένο σπυρί που μολύνει σοβαρά την κοινωνία και το κράτος, χαρακτηρίζει την περίπτωση της Κερατέας σε άρθρο του στην Καθημερινή με τίτλο “Το σπυρί της Κερατέας” ο Αγγελος Στάγκος. Ο αρθρογράφος βλέπει ενδείξεις ότι το πολιτικό προσωπικό αντιλαμβάνεται πλέον του κινδύνους και γράφει για την εκδήλωση ανησυχίας των υπουργών της κυβέρνησης, σε ιδιωτικές συζητήσεις. Χαρακτηρίζει δε τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς, “θλιβερή”.
Ο Αγγελος Στάγκος επισημαίνει την ευθύνη του πολιτικού προσωπικού που άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι, ώστε στην Κερατέα να κρίνεται η υπόσταση του κράτους και εκτιμά πως αν το κράτος βγει ηττημένο από αυτή την υπόθεση, υπογράφει τη διάλυση του. Παράλληλα, αναφέρεται στη μικρή κοινωνία της Κερατέας που πήρε τα όπλα σε μια αντίδραση που “οργανώθηκε στρατιωτικά από απόστρατους αξιωματικούς, παπάδες ευλογούν τα όπλα της και οι μαχητές της πετούν γκαζάκια και μολότοφ μαζί με συγκολλητικές ουσίες για να κολλούν πάνω στα ρούχα των αστυνομικών και να τους λαμπαδιάζουν, αν είναι δυνατόν”! Επισημαίνει ότι αν εμφανιστεί προηγούμενο τέτοιας ήττας του κράτους τότε θα παίρνουν τ’ άρματα όσοι δεν συμφωνούν με μια κυβερνητική επιλογή. Και προτείνει το λογικό. Να εμφανιστούν οι αρμόδιοι υπουργοί για να παρουσιάσουν με πειθώ την κατάσταση και να τη διαχειριστούν. Ότι δηλαδή δεν έχει γίνει ως τώρα, καθώς πίσω από τους καπνούς και τις φωτιές, κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, τι πρόκειται να κατασκευαστεί, πόσο και αν επιβαρύνει το περιβάλλον και τελικά σε ποιά κατάσταση είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
Στα τηλεοπτικά “παράθυρα” το θέμα είναι σχεδόν “εξαφανισμένο” ενώ όπου εμφανίζεται είναι για τα επεισόδια και μία ουσιώδης συζήτηση δεν έχει γίνει. Υπάρχει πάντως η πρόσφατη δήλωση του Δημάρχου Άνω Λιοσίων, που είπε ότι ακόμη πουθενά από τα 7 σημεία που έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, δεν έχουν ξεκινήσει έργα και το μοναδικό σημείο απόθεσης των απορριμμάτων παραμένει η “φουλαρισμένη” και ξεπερασμένη τεχνολογικά Φυλή, η οποία μάλιστα υπολειτουργεί. Ο Δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ίσως να αντιδράσουν οι κάτοικοι της περιοχής του, που όπως είπε είναι οι μόνοι που τηρούν τη νομιμότητα .
Σε επιστολή που έστειλε προς τον Πρωθυποργό στις 31 Μαρτίου ο κ. Μπουραίμης επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζουν το φαινόμενο του «περιθωριακού ρατσισμού», γιατί αποφάσισαν να αποδεχθούν την νομιμότητα και να εμπιστευθούν την Πολιτεία. Ο δήμαρχος Φυλής σημειώνει ότι «σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο χρόνος ζωής στον ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται στα 2,5 χρόνια και η τάση είναι πτωτική. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου και καμία απολύτως τεχνική δυνατότητα ο ΧΥΤΑ Φυλής-Ανω Λιοσίων να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αττική». Ακόμα όμως κι αν υπήρχε η τεχνική αυτή δυνατότητα, συνεχίζει, «μετά τα όσα έγιναν τα τελευταία 7 χρόνια αλλά και όσα γίνονται σήμερα, κανείς δεν θα μπορούσε να πει στους κάτοικους των Ανω Λιοσίων, της Φυλής και του Ζεφυρίου που υφίστανται -μόνοι αυτοί- τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα είναι τελικά εκείνος που πράττει το ορθό για το συμφέρον της χώρας και του τόπου του. Αντίθετα, θα μπορούν πολλοί να επιχειρηματολογήσουν και να πείσουν ότι η αυτοδικία και η βία φέρνουν τελικά αποτέλεσμα».
Στην επιστολή του ο κ. Μπουραΐμης υπογραμμίζει ότι «στη Δυτική Αττική κάναμε το χρέος μας επί έτη πολλά και πληρώσαμε και πληρώνουμε το κόστος. Εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που σας εκθέσαμε, τότε η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται».Επιπλέον, ο δήμαρχος Φυλής ζητεί τέλος «να σταματήσει να φοβάται η Ελλάδα τους ΧΥΤΥ και να προτιμά να θάβει το πρόβλημα σε ανεξέλεγκτες χωματερές». (www.doxthi.gr)
σχόλια