Τον περασμένο Φεβρουάριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ζήτησε από τους Schooligans να κάνουν μια πρόταση για τη φετινή Γιουροβίζιον. "Θέλω έναν πιτσιρικά έξω από εταιρείες, έξω από κυκλώματα", μας είπε.
Για εμάς βέβαια, όπως και για πολύ κόσμο, η Γιουροβίζιον είναι ένα τσίρκο. Γκλαμουριές, ακροβατικά, οι τούμπες του Σάκη, τα μπούτια της Παπαρίζου... Είναι όμως και ένα τσίρκο που σχεδόν όλοι το βλέπουν. Τι θα γινόταν αν στη μέση του τσίρκου έβγαινε ξαφνικά κάποιος και έλεγε ένα τραγούδι τελείως ξεκάρφωτο, ένα τραγούδι ενοχλητικό; Απευθυνθήκαμε στον Γιάννη Αγγελάκα που είναι κάτι σαν σύμβουλος των Schooligans σε θέματα ηθικής και τρομοκρατίας. Ήταν σαφής: «Αν είναι να πει κάτι για όλους αυτούς τους Ευρωπαίους που μας βρίζουν και μας λένε γουρούνια, τότε ναι, αξίζει.»
Κάτσαμε λοιπόν με τον 20χρονο Απόλλωνα, πήραμε το πιο ανάλαφρο ίσως τραγούδι του και φτιάξαμε το P.I.G.S. (από τα αρχικά των χωρών Portugal, Italy, Greece, Spain). Ειδικά φέτος που η Γιουροβίζιον γίνεται στη Γερμανία της κυρίας Μέρκελ, θα ήταν ευκαιρία να ακουστεί στα μούτρα τους και στις τηλεοράσεις τους ένα "ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!" στα γερμανικά : "Auf Wiedersehen, my love, some pigs can fly, auf Wiedersehen"
Μόλις άκουσε το τραγούδι ο κ. Ταγματάρχης ενθουσιάστηκε. "Θα το κατεβάσω τη βραδιά του ελληνικού τελικού σαν εναλλακτική πρόταση της ΕΡΤ και ας αποφασίσει ο κόσμος που θα ψηφίσει". "Έχετε την τόλμη για κάτι τέτοιο;", του είπαμε. "Φυσικά και την έχω!", είπε.
Πέντε μέρες πριν τον τελικό παίρνουμε ένα τηλεφώνημα από έναν συνεργάτη του : "Παιδιά, δώσαμε μία τεράστια μάχη, αλλά δυστυχώς το P.I.G.S. δεν μπορεί να είναι στα υποψήφια." "Γιατί;", τον ρωτάμε. Η απάντησή του μας κούφανε : "Η Γιουροβίζιον δεν δέχεται πολιτικά τραγούδια!" "Μα ποιο πολιτικό τραγούδι;", του λέμε, "ένα ερωτικό τραγουδάκι είναι που το πολιτικό νόημα το δίνουν οι τέσσερις τελίτσες στον τίτλο. Απαγορεύονται οι τελίτσες;" Μας απαντάει με νέο κουφό επιχείρημα : "Είναι εκπρόθεσμο. Θα διαμαρτυρηθούν οι εταιρείες!" "Μα αυτό το ξέρατε από την αρχή!", του λέμε, "και στο κάτω-κάτω τα τραγούδια των εταιρειών παίζουν εδώ κι ένα μήνα σε όλα τα κανάλια. Αν κάποιο μειονεκτεί σε προβολή, είναι το δικό μας". Σ' αυτό δεν είχε καμία απάντηση ο συνεργάτης. Δεν ήταν δύσκολο να μαντέψουμε τον πραγματικό λόγο. Αφού η ΕΡΤ είναι κρατικό κανάλι, κάποια "εντολή άνωθεν" θα δόθηκε... "Έχω όμως να σας προτείνω το εξής", είπε στο τέλος ο συνεργάτης. "Να παρουσιαστεί το τραγούδι στον τελικό, έστω και εκτός ψηφοφορίας". Δεχτήκαμε. Αφού δεν θα άκουγε το τραγούδι η κυρία Μέρκελ, ας το άκουγε έστω ο κύριος Παπανδρέου...
Τη μέρα του τελικού όμως αρχίσαμε να ανησυχούμε. Το δελτίο τύπου που έστελνε παντού η ΕΡΤ δεν εξηγούσε τίποτα για το P.I.G.S. Ανέφερε απλώς το τραγούδι, χωρίς καν τις τελίτσες στον τίτλο. Απ' την άλλη, η Λένα Αρώνη, η παρουσιάστρια του τελικού, μας διαβεβαίωνε ότι το βράδυ θα ρωτούσε live τον Απόλλωνα "πώς προέκυψε αυτό το τραγούδι;", οπότε εκείνος θα έκανε ξεκάθαρο το νόημα της δικής του παρουσίας εκεί. Δυστυχώς το βράδυ η συγκεκριμένη ερώτηση δεν έγινε ποτέ. Αφηρημάδα της παρουσιάστριας ή "εντολή άνωθεν"; Πάντως ο Απόλλωνας πέρασε για τους περισσότερους σαν ένας ξεκάρφωτος guest. Ευτυχώς την άλλη μέρα, χάρη σε ένα δελτίο τύπου που στείλαμε εμείς, η Ελευθεροτυπία και το Έθνος μιλούσαν για ένα τραγούδι-έκπληξη. "Κρίμα που δεν στείλαμε το P.I.G.S. στη χώρα της Μέρκελ", έγραψε η Μαρίνα Πετρούτσου, "να έκανε η ΕΡΤ απευθείας ανάθεση, να γλίτωνε και το ξεφτιλίκι".
Schooligans
Eδώ διαβάστε την (μικρή) αυτοβιογραφία του 20χρονου Απόλλωνα Ρέτσου, συνθέτη του Some pigs can fly
σχόλια