Περιμένοντας τον Προκόφιεφ

Περιμένοντας τον Προκόφιεφ Facebook Twitter
0

Ο Τσιαλής διαθέτει πυκνό μουσικό βιογραφικό και καλή καριέρα στη Γερμανία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία βασικά έργα του ρεπερτορίου, χωρίς εκπλήξεις. Η έκπληξη αναμένεται με τη συναυλία που διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος.
Εκτός από την πάντα συναρπαστική 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, που διαλαλεί με την ίδια, αναλλοίωτη φρεσκάδα τη βιωματική δημιουργική καταγωγή της στο θέμα του λαϊκού ρώσικου Τραγουδιού της Σημύδας στο τέταρτο και τελευταίο μέρος και την «καλομοιρική» συμφωνική μεγαληγορία του Τρίπτυχου για Ορχήστρα, που γράφτηκε το 1936 για τον θανόντα Βενιζέλο και συνέπεσε να πρωτοπαιχτεί με τον ίδιο τον Καλομοίρη μαέστρο, στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα την ημέρα της κηδείας του Παλαμά (1943) -Βενιζέλος και Παλαμάς υπήρξαν οι ιδεολογικοί πατέρες του Καλομοίρη-, θα ακουστεί το μοναδικής πιανιστικής δυσκολίας Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ από τον εικοσαεννιάχρονο Θεσσαλονικιό πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο. Έργο του 1912-1913, αφιερωμένο από τον Προκόφιεφ σε φίλο του από το Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης που αυτοκτόνησε, διαρκεί πάνω από μισή ώρα, παρουσιάζει θηριώδη πιανιστική δυσκολία, διαθέτει τη χαρακτηριστική του συνθέτη του δόση δραστικής ευφυΐας, σαρκασμού και ειρωνείας, ακάματη ρυθμική ενεργητικότητα και τον μοναδικό οίστρο της ορχηστρικής γραφής που δοκιμάζει τους μυώνες κάθε καλογυμνασμένης ορχήστρας. Λίγοι πιανίστες τα βγάζουν πέρα μ’ ένα έργο που τα βάζει και με τη μοίρα αλλά και με τα χέρια του πιανίστα. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, αξιόπιστη καταγραφή για το πόσες φορές έχει ακουστεί το έργο στην Ελλάδα και από ποιους. Δισκογραφικά είναι εξαίρετο το λάιβ του 1984 από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, με μαέστρο τον Κλάους Τένστεντ και τον χαρισματικό Αμερικανοκουβανό πιανίστα Οράτιο Γκουτιέρες, στην πρωτοποριακή δισκογραφική εταιρεία Testament, το οποίο και παραμερίζει τις υπάρχουσες εκδόσεις.

Η Έλση Σαράτση είναι διευθύντρια του Corno di Basseto στο υπόγειο του Ελευθερουδάκη της οδού Πανεπιστημίου.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ