Το ΔΝΤ δηλώνει μέσω της εκπροσώπου του πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αρκεί να υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η στήριξη αυτή δεν αφορά την καταβολή της 5ης δόσης που παρά τις-καθαρά πολιτικές- πιέσεις των προηγούμενων εβδομάδων θα εκταμιευτεί χωρίς να προαπαιτείται η συμφωνία των Ευρωπαίων για νέο δανεισμό. Με μια έννοια λοιπόν, το ΔΝΤ προσφέρει μπόνους χρόνο στην κυβέρνηση, καθώς το σενάριο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας δεν παίζει τουλάχιστον για τον Ιούλιο, όπως ήταν η απειλή διαφόρων κύκλων-και κυβερνητικών-μεχρι πριν δύο εβδομάδες.
Αντίστοιχα ο πρόεδρος της ΕΕ Ρομπάι κάλεσε εκ νέου τους Έλληνες πολιτικούς να αντιληφθούν πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ξεπερνούν τα κομματικά στεγανά. Ενώ ο υπουργός οικονομικών της "ομομνημόνιας" Ιρλανδίας θεωρεί πιθανό το νεό δάνειο να εγκριθεί το Σεπτέμβριο, αλλά αναγνωρίζοντας πως το διάστημα μέχρι τότε, πρέπει να καλυφθεί με βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Δηλαδή συνεχώς μια συνταγή σωτηρίας που κερδίζει χρόνο, μεταθέτοντας την ελεγχόμενη( αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση) χρεοκοπία για τότε που θα είναι διαχειρίσιμη και από την παγκόσμια οικονομία, αλλά και από τους βασικούς ομίλους του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.