Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα εποχικής ρινίτιδας από τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα εποχικής ρινίτιδας από τα συμπτώματα του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Οι βροχές των τελευταίων ημερών έκαναν τη βλάστηση να φουντώσει, με τις γύρες των πεύκων και των άλλων δέντρων και φυτών να σχηματίζουν κίτρινα στρώματα στις άκρες των δρόμων, αλλά και στις αυλές και τις βεράντες των σπιτιών. Μαζί με την βλάστηση «φουντώνουν» και οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα -μαζί με τα αλλεργιογόνα- είναι πως θα ξεχωρίσουμε αν το φτάρνισμα, ο βήχας, το μπούκωμα και η μείωση της έντασης της όσφρησης οφείλονται σε εποχική ρινίτιδα ή είναι προειδοποιητικά σημάδια επερχόμενης λοίμωξης με τον Covid-19.

Ειδικά αφότου ακούσαμε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας να επισημαίνει πως η εκδήλωση της ανοσμίας (απώλειας της όσφρησης) αποτελεί αρχικό σύμπτωμα της λοίμωξης με κορωνοϊό, η ανησυχία μας «φουντώνει», καθώς είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, οπότε νιώθουμε ανίσχυροι και φοβισμένοι με όσα πρωτόγνωρα γίνονται γύρω μας. Όμως αυτή την εποχή συμπτώματα όπως η μπουκωμένη μύτη, το φτάρνισμα, η δακρύρροια, το βαρύ κεφάλι και η θολούρα είναι αναμενόμενα καθώς οφείλονται σε ανοιξιάτικες αλλεργίες, τις οποίες εκδηλώνει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ το 8-10% των Ελλήνων -κυρίως παιδιά- πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή.

Όπως επισημαίνει η παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου, οι αλλεργίες δεν είναι μόνο εποχικές, μπορεί να διαρκούν όλο τον χρόνο και οποιοσδήποτε άνθρωπος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να εμφανίσει αλλεργία ακόμα κι αν δεν είναι αλλεργικός λόγω της υπέρ εκθέσεις σε αλλεργιογόνα. Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις άρα και στον κορωνοϊό, ενώ όσοι είναι διαγνωσμένοι με άσθμα πρέπει να παίρνουν την αγωγή τους ακόμα και αν δεν έχουν παροξύνσεις, ώστε να κρατούν τη νόσο σε έλεγχο, όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας εντατικολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Η βασική σύσταση των ειδικών για την μείωση στην έκθεση των αλλεργιογόνων -αλλά και στον Covid-19- είναι ο καλός αερισμός του σπιτιού, τώρα που μένουμε σπίτι αλλά και γενικά. «Ο καλός αερισμός νωρίς το πρωί και πιο αργά το βράδυ (όταν η κίνηση στους δρόμους είναι μειωμένη και το ίδιο ισχύει για την ατμοσφαιρική ρύπανση) αποτελεί 'φάρμακο' για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αναπνευστικών αλλεργιών» τονίζει η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να συνιστά φυσικό αερισμό, με παράθυρα και μπαλκονόπορτες ανοικτές και όχι με τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για τον ανακυκλούμενο αέρα σε σχέση με τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid 19 στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού εφόσον κάποιος έχει μολυνθεί και τον μεταφέρει ασυμπτωματικά.


Οι υστερίες με τα απολυμαντικά βλάπτουν, προειδοποιούν οι ειδικοί
Η πανδημία του Covid 19 μας υποχρέωσε να γίνουμε υπερβολικά σχολαστικοί με την υγιεινή των χεριών και το καθάρισμα επιφανειών κι αντικειμένων, με συνέπεια ακόμα και σε σπίτια όπου δεν υπάρχει κανένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού, να γίνεται κατάχρηση απολυμαντικών (όπως το διάλυμα χλωρίνης) και αντισηπτικών τζελ για τα χέρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάχρηση απολυμαντικών μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση αναπνευστικών προβλημάτων-ειδικά στα άτομα με άσθμα-καθώς πρόκειται για διαλύματα με υψηλή συγκέντρωση πτητικών ερεθιστικών ουσιών. Μάλιστα ισχύει ότι όσο πιο έντονο το άρωμα (λουλουδιών, βοτάνων, φρούτων) τόσο πιο επιβλαβή είναι για το αναπνευστικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά τζελ, ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης θυμίζει ότι δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, που αποτελεί το παραδοσιακό τρόπο διαφύλαξης της υγιεινής των χεριών και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν βρισκόμαστε κάπου όπου δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM