ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα εποχικής ρινίτιδας από τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα εποχικής ρινίτιδας από τα συμπτώματα του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Οι βροχές των τελευταίων ημερών έκαναν τη βλάστηση να φουντώσει, με τις γύρες των πεύκων και των άλλων δέντρων και φυτών να σχηματίζουν κίτρινα στρώματα στις άκρες των δρόμων, αλλά και στις αυλές και τις βεράντες των σπιτιών. Μαζί με την βλάστηση «φουντώνουν» και οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα -μαζί με τα αλλεργιογόνα- είναι πως θα ξεχωρίσουμε αν το φτάρνισμα, ο βήχας, το μπούκωμα και η μείωση της έντασης της όσφρησης οφείλονται σε εποχική ρινίτιδα ή είναι προειδοποιητικά σημάδια επερχόμενης λοίμωξης με τον Covid-19.

Ειδικά αφότου ακούσαμε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας να επισημαίνει πως η εκδήλωση της ανοσμίας (απώλειας της όσφρησης) αποτελεί αρχικό σύμπτωμα της λοίμωξης με κορωνοϊό, η ανησυχία μας «φουντώνει», καθώς είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, οπότε νιώθουμε ανίσχυροι και φοβισμένοι με όσα πρωτόγνωρα γίνονται γύρω μας. Όμως αυτή την εποχή συμπτώματα όπως η μπουκωμένη μύτη, το φτάρνισμα, η δακρύρροια, το βαρύ κεφάλι και η θολούρα είναι αναμενόμενα καθώς οφείλονται σε ανοιξιάτικες αλλεργίες, τις οποίες εκδηλώνει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ το 8-10% των Ελλήνων -κυρίως παιδιά- πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή.

Όπως επισημαίνει η παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου, οι αλλεργίες δεν είναι μόνο εποχικές, μπορεί να διαρκούν όλο τον χρόνο και οποιοσδήποτε άνθρωπος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να εμφανίσει αλλεργία ακόμα κι αν δεν είναι αλλεργικός λόγω της υπέρ εκθέσεις σε αλλεργιογόνα. Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις άρα και στον κορωνοϊό, ενώ όσοι είναι διαγνωσμένοι με άσθμα πρέπει να παίρνουν την αγωγή τους ακόμα και αν δεν έχουν παροξύνσεις, ώστε να κρατούν τη νόσο σε έλεγχο, όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας εντατικολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Η βασική σύσταση των ειδικών για την μείωση στην έκθεση των αλλεργιογόνων -αλλά και στον Covid-19- είναι ο καλός αερισμός του σπιτιού, τώρα που μένουμε σπίτι αλλά και γενικά. «Ο καλός αερισμός νωρίς το πρωί και πιο αργά το βράδυ (όταν η κίνηση στους δρόμους είναι μειωμένη και το ίδιο ισχύει για την ατμοσφαιρική ρύπανση) αποτελεί 'φάρμακο' για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αναπνευστικών αλλεργιών» τονίζει η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να συνιστά φυσικό αερισμό, με παράθυρα και μπαλκονόπορτες ανοικτές και όχι με τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για τον ανακυκλούμενο αέρα σε σχέση με τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid 19 στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού εφόσον κάποιος έχει μολυνθεί και τον μεταφέρει ασυμπτωματικά.


Οι υστερίες με τα απολυμαντικά βλάπτουν, προειδοποιούν οι ειδικοί
Η πανδημία του Covid 19 μας υποχρέωσε να γίνουμε υπερβολικά σχολαστικοί με την υγιεινή των χεριών και το καθάρισμα επιφανειών κι αντικειμένων, με συνέπεια ακόμα και σε σπίτια όπου δεν υπάρχει κανένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού, να γίνεται κατάχρηση απολυμαντικών (όπως το διάλυμα χλωρίνης) και αντισηπτικών τζελ για τα χέρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάχρηση απολυμαντικών μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση αναπνευστικών προβλημάτων-ειδικά στα άτομα με άσθμα-καθώς πρόκειται για διαλύματα με υψηλή συγκέντρωση πτητικών ερεθιστικών ουσιών. Μάλιστα ισχύει ότι όσο πιο έντονο το άρωμα (λουλουδιών, βοτάνων, φρούτων) τόσο πιο επιβλαβή είναι για το αναπνευστικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά τζελ, ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης θυμίζει ότι δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, που αποτελεί το παραδοσιακό τρόπο διαφύλαξης της υγιεινής των χεριών και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν βρισκόμαστε κάπου όπου δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM