Ξεγελώντας τους βολβούς

Ξεγελώντας τους βολβούς Facebook Twitter
0

Πέμπτη 06/09 

Επιτέλουςβρέθηκε! Μερικούς μήνες πριν, μια υπέροχηαναγνώστρια έφτιαξε κάτι για μένα καιμου το έστειλε. Η Μαρία Καραχρήστουείναι καλλλιτέχνις και ζωγράφισε κάτιγια τη στήλη μου. Για μέρες γύριζαπερήφανος τα γραφεία της LifO και επιδείκνυατο δωράκι που πήρα. Μετά ήρθε αυτή ημετακόμιση γραφείων -φρικτή σαν όλεςτις μετακομίσεις- το δώρο σφηνώθηκε σεμια κούτα κι εγώ έκανα μήνες να το βρω.Ε, λοιπόν, σήμερα, ως δια μαγείας, τουπέροχο έργο εμφανίστηκε και σας τοπαρουσιάζω γιατί το θεωρώ σούπερ! Μαρία,σε ευχαριστώ για τον κόπο σου και συγνώμηγια την καθυστερημένη δημοσίευση τωνσκίτσων σου.

Σάββατο 08/09 

Τοσπίτι του Σ. βρίσκεται στην οδό Πειραιώς.Στην κορφή μιας πολυκατοικίας. Είναιένα παλατάκι με έναν παραδεισένιο κήπο.Εκατοντάδες γλάστρες φυτεμένες τέλεια,κι ενώ καταλαβαίνεις ότι όλα είναιτυχαία βαλμένα, ο συνδυασμός και τοαποτέλεσμα είναι απλώς μαγευτικά. Η θέααπό το εσωτερικό του σπιτιού είναι ηΑκρόπολη. Δεν χωράει περιγραφές, γιατίαυτό που βλέπεις είναι ίσως μία από τιςωραιότερες όψεις αυτού του θαυμάσιουλόφου. Απλώς αυτό. Ένα κρεβάτι ψηλό γιανα ξαπλώνεις και να κοιτάς αυτό το θαύμα,καλλιτεχνική ακαταστασία και μια κουζίναμινιατούρα. Από κει μέσα αναδύονταιμυρωδιές ασύλληπτες. Ο ορμητικός μάγειραςμαγειρεύει τρία διαφορετικά φαγητά,άψογα εκτελεσμένα. Χοιρινό κρασάτο μεκολίανδρο, λαχανοντολμάδες κι άλλο έναψητό στο φούρνο. Τα σερβίρει με τη σειράπου τα αναφέρω. Καμία συνοχή. Μόνο ένακοινό σημείο: είναι απλώς τα πιο νόστιμαπου έχω δοκιμάσει. Respectστον καλλιτέχνη! Τρώμε μέχρι σκασμούπάνω από εκατοντάδες περιοδικά καιακούμε το θρόισμα από τα μπαμπού, πουκρύβουν την άσχημη Πειραιώς. Μιλάμε γιαχιλιάδες θέματα και ο οικοδεσπότης δενμου επιτρέπει με τίποτα να μπω στηνκουζίνα να δω τι γίνεται. Μετά, πλακωμένοςαπό τα κρέατα και τα κρασάκια περνώ απότην έκθεση βιβλίου στη ΔιονυσίουΑρεοπαγίτου. Τα νέα περίπτερα είναιαπλώς υπέροχα...

Κυριακή 09/09 

Ημέρα των εκλογών με βρίσκει στον κήπογια πρώτη φορά μετά από μήνες. Κάθε φοράπου βγαίνω στον κήπο-μπαλκόνι με σκοπόνα ασχοληθώ με τα φυτά μου αισθάνομαιπως κάνω κάτι που με διαμορφώνει ωςάνθρωπο. Η επαφή με το χώμα, η κούραση,το αποτέλεσμα είναι σαν μια θεραπευτικήκούρα απέναντι σε όλο αυτό το θόρυβοπου απορροφούμε καθημερινά μέσα σ'αυτή την πόλη. Τα φυτά μου φέτος πέρασανμεγάλες κακουχίες. Μια οι οικοδομές πουεπιτέλους τελείωσαν, μια η δική μουαμέλεια, τα έκαναν να έχουν ελάχιστηαπόδοση σε λουλούδια και τους έδωσανμια ασθενική όψη. Μόνο κακό φενγκ σούιμπορεί να είναι τα αρρωστημένα και ξεράκλαριά των κισσών που κάλυπταν ένα τοίχοκαι η τεράστια γλάστρα με τον ξερό κορμόμιας μουσμουλιάς που έχει πεθάνει εδώκαι καιρό. Ξεκινώ από τη μια άκρη καιδουλεύω σκληρά και λεπτομερώς μέχριτην άλλη άκρη. Κόβω, κλαδεύω, μεταφυτεύωκαι αρχίζω να έχω σκέψεις για τιςφθινοπωρινές προσθήκες. Εννοείταιχρυσάνθεμα. Καφέ, κίτρινα και μωβ. Θααποπειραθώ να φυτέψω ντάλιες σε μεγάλεςγλάστρες. Επίσης, τώρα είναι η καλύτερηπερίοδος για να φυτέψω βολβούς σε δοχείακαι να τους υποχρεώσω να ανθίσουναντίθετα από την εποχή τους. Καλύπτωωραία δοχεία με λίγο χαλίκι και μετάπερίπου δύο ίντσες από χώμα. Τοποθετώτους βολβούς δίπλα δίπλα. Δεν πειράζεινα αγγίζουν ο ένας τον άλλον. Καλύπτωμε χώμα και ποτίζω. Οι βολβοί χρειάζεταινα περάσουν μια περίοδο ψύχους, γι'αυτό και τα τοποθετώ στο ψυγείο γιαπερίπου πέντε εβδομάδες. Αφού ξεπροβάλουνοι πρώτες φύτρες, θα τα βάλω σε έναδροσερό μέρος στο σπίτι και τέλος κοντάσε ένα παράθυρο για ν' ανθίσουν. Ελπίζωνα πάνε όλα καλά και να έχω κίτρινουςασφόδελους στο χριστουγεννιάτικοτραπέζι. Προς το παρόν περιμένω τα πρώτακρύα, που μου φαίνεται ότι δεν θ'αργήσουν. Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ