Εξαγριωμένοι κάτοικοι ενός χωριού στην Ινδία επιτέθηκαν με «βόμβες φωτιάς» σε μία μητέρα-ελέφαντα και το ελεφαντάκι της που πέρασαν μέσα από τα χωράφια τους.
Οι φωτογραφίες δείχνουν τους δύο ελέφαντες να προσπαθούν να διασχίσουν τον δρόμο καθώς μία ομάδα ανδρών πετούν αυτοσχέδιες μπάλες φωτιάς εναντίον τους.
Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Βισνουπούρ, στη δυτική Βεγγάλη και, όπως μεταδίδει ο Independent, παρόμοιες επιθέσεις συμβαίνουν όλο και πιο συχνά στην επαρχία της Ινδίας.
Η ραγδαία αποψίλωση δασών υποχρεώνει τα άγρια ζώα να ζουν σε ολοένα και μικρότερες εκτάσεις γης, με αποτέλεσμα να έρχονται πλέον όλο και πιο συχνά αντιμέτωπα με τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.
Αγέλες ελεφάντων μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες θέτοντας σε κίνδυνο την διατροφή των κατοίκων μικρών χωριών, που με τη σειρά τους επιτίθενται σε αυτά τα ζώα υπό εξαφάνιση.
«Αυτό συμβαίνει επειδή οι ντόπιοι προσπαθούν να σώσουν τις καλλιέργειές τους», λέει ο Μπιπλάπ Χάζρα που τράβηξε την φωτογραφία. «Υπάρχουν αρκετοί "διάδρομοι" ελεφάντων σε κατοικημένες περιοχές. Προσπαθώ με τις φωτογραφίες μου να ευαισθητοποιήσω τους πολίτες για το ζήτημα».
Κατά μέσο όρο, τα τεράστια αυτά θηλαστικά ξοδεύουν ακόμα και 19 ώρες την ημέρα στην διατροφή τους και παράγουν περίπου 100 κιλά περιττωμάτων ημερησίως.
Οι αγροτικές κοινωνίες θέλουν να κρατήσουν τους ελέφαντες μακριά από τα χωράφια τους αλλά τα περιττώματά τους είναι κρίσιμα για την διάδοση των σπόρων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας στα οικοσυστήματα των δασών και των κοιλάδων.
Οι ινδικοί ελέφαντες θεωρούνται απειλούμενο είδος και ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί στο μισό από την δεκαετία του 1940.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τίγρεις ενώ ο ανθρώπινος πληθυσμός στην Ινδία διαρκώς αυξάνεται και εξαπλώνεται οδηγώντας στον περιορισμό του φυσικού περιβάλλοντος των άγριων ζώων.
Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, τα ζώα αυτά αναζητούν τροφή σε κατοικημένες περιοχές όπου δέχονται τις επιθέσεις των ντόπιων.
Με πληροφορίες από Independent
σχόλια