LIVE!

«Χαμένος» πίνακας του Νταλί έρχεται στο φως για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια

«Χαμένος» πίνακας του Νταλί έρχεται στο φως για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα άγνωστο έργο του Σαλβαντόρ Νταλί. Ο «χαμένος» πίνακας του σουρεαλιστή ζωγράφου, ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική συλλογή, όπου στεγαζόταν για περισσότερα από 75 χρόνια.

Το άγνωστο έργο του Νταλί, εκτίθεται στη γκαλερί Heather James Fine Art στη Νέα Υόρκη.

Ο μελετητής του Νταλί Nicolas Descharnes, σε συνέντευξή του στο Artnet, επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός.

Μετά από σειρά ελέγχων, με υπέρυθρες ακτίνες, ανάλυση υπογραφών και χρωμάτων και έρευνα στο αρχειακό υλικό, ο Descharnes κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι πλαστογραφία.

Θεωρείται ότι ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε τους πρώτους μήνες που ο Νταλί ζούσε στην Ισπανία, το 1932. Όπως αναφέρει το Artnet, η ανάλυση των υλικών χρονολογεί το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε στο 1932, καθώς και η κατασκευή του πλαισίου του πίνακα στην Ισπανία το επιβεβαιώνει.

«Στην πλαστογραφία, πάντα υπάρχει ένα λάθος που μπορείς να εντοπίσεις κάπου. Αυτό δεν έχει κανένα» αναφέρει ο Descharnes.

Ο μελετητής είχε επίσης πιστοποιήσει την αυθεντικότητα ενός άλλου πίνακα του Νταλί, με τίτλο «The Intrauterine Birth of Salvador Dalí» (1921), ο οποίος ήταν το πρώτο σουρεαλιστικό του έργο.

Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την αυθεντικότητά του, είναι ότι φέρει την υπογραφή «Gala Salvador Dalí», καθώς αυτός ήταν ο τρόπος να αποτίσει φόρο τιμής ο διάσημος ζωγράφος στη μούσα του και σύζυγό του, γνωστή με το όνομα Gala.

«Χαμένος» πίνακας του Νταλί έρχεται στο φως για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια Facebook Twitter
Heather James Fine Art New York

Ο πίνακας φαίνεται να είναι εμπνευσμένος από ένα εξωτερικό παράθυρο από το Port Lligat της Ισπανίας, το σπίτι στο οποίο ο Dalí και η Gala έζησαν από το 1932 ως το 1982.

Το συγκεκριμένο σπίτι είναι πλέον μουσείο και είναι ανοιχτό στο κοινό.

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στον πίνακα εμφανίζονται επίσης σε ένα μεταγενέστερο έργο του Νταλί το Morphological Echo (1934-36).

Παρόλο που η ιστορία του πίνακα, επειδή δεν έχει τίτλο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, αρχεία από δύο εκθέσεις έργων του Νταλί το 1932 στην γκαλερί Pierre Colle στο Παρίσι, αναφέρουν δύο άτιτλους πίνακες.

Δύο πίνακες που πουλήθηκαν σε μία κόμισα από την Αργεντινή τη δεκαετία του 1930 ανακαλύφθηκαν επίσης πρόσφατα.

Τα έργα «Maison Pour Erotomane» (1932) και «Gradiva» (1931) εκτιμήθηκαν ανάμεσα σε 1,2 εκατ. και 1,8 εκατ. λίρες το καθένα. Θα βγουν σε δημοπρασία στον οίκο Sothebys στο Λονδίνο, στις 28 Φεβρουαρίου.

Culture
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ