Ένα αντίγραφο του πίνακα του 16ου αιώνα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ανέκτησε η ιταλική αστυνομία, μετά την κλοπή του από μουσείο στη Νάπολη.
Το πρωτότυπο έργο τέχνης πωλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 450 εκατ. δολ. το 2017. Το αντίγραφο εικάζεται ότι πιθανότατα ανήκει σε έναν από τους μαθητές του Ντα Βίντσι και ανακαλύφθηκε σε ένα διαμέρισμα κατά τη διάρκεια έρευνας στην ιταλική πόλη, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας.
Ο 36χρονος ιδιοκτήτης του ακινήτου τέθηκε υπό κράτηση καθώς υπάρχουν υποψίες για κλεπταποδοχή.
Το πορτρέτο στον φημισμένο πίνακα, απεικονίζει τον Χριστό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με το ένα χέρι υψωμένο να ευλογεί και το άλλο να κρατά μια κρυστάλλινη σφαίρα. Πολλά αντίγραφα του έργου δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του καλλιτέχνη από τους μαθητές και τους βοηθούς του. Αυτό είναι ένα μόλις από αυτά.
Αν και δεν είναι γνωστό ποιος φιλοτέχνησε το συγκεκριμένο «Salvator Mundi», πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε στα τέλη του 1510 από κάποιον από το εργαστήριο του καλλιτέχνη.
Ο ιδιοκτήτης του πορτρέτου, το Μουσείο του San Domenico Maggiore στη Νάπολη, δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές υποθέσεις» σχετικά με την ταυτότητα του ζωγράφου, με την «πιο πειστική» θεωρία να πιστώνεται στον μαθητή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Girolamo Alibrandi.
Εικάζεται δε, ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε στη Ρώμη πριν μεταφερθεί στη Νάπολη από τον Giovanni Antonio Muscettola, απεσταλμένο και σύμβουλο του Καρόλου Ε, του αυτοκράτορά της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το έργο επέστρεψε για λίγο στην πρωτεύουσα της Ιταλίας το 2019, υπό τη μορφή δανεισμού στη Villa Farnesina για την έκθεσή «Λεονάρντο στη Ρώμη». Το συνοδευτικό φυλλάδιο της έκθεσης το χαρακτήρισε ως «υπέροχο» αντίγραφο του αριστουργήματος του καλλιτέχνη.
Η διαδικτυακή λίστα του San Domenico Maggiore περιέγραψε εν τω μεταξύ το έργο ως ένα «εκλεπτυσμένο» και «καλά διατηρημένο» εικονογραφικό σχέδιο.
Η αστυνομία δεν διευκρίνισε πότε ωστόσο, εκλάπη ο πίνακας, αν και το μουσείο της Νάπολης ανέφερε ότι το έργο βρισκόταν στην κατοχή του τον Ιανουάριο του 2020, όταν επέστρεψε από τη Ρώμη.
Ενώ ορισμένοι μελετητές αμφισβήτησαν την απόδοση στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, υποδηλώνοντας ότι δημιουργήθηκε τουλάχιστον εν μέρει από μέλη του εργαστηρίου του, ο πίνακας αποκαταστάθηκε και πιστοποιήθηκε πριν γίνει το πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.
Πιστεύεται ευρέως ότι η τιμή ρεκόρ, ύψους 450 εκατ. δολ. του πρωτότυπου πίνακα έγινε για λογαριασμό του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Με πληροφορίες του CNN