Διώτης: «Ο νόμος δεν επέτρεπε να επεξεργαστούμε τη λίστα»

Διώτης: «Ο νόμος δεν επέτρεπε να επεξεργαστούμε τη λίστα» Facebook Twitter
3

Ζήτημα νομιμότητας στην επεξεργασία της περίφημης πλέον και άφαντης λίστα με τους 2.000 καταθέτες σε ελβετική τράπεζα, θέτει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Ο κ. Διώτης μιλώντας το πρωί στον Βήμα Fm, είπε ότι η λίστα δεν θα μπορούσε να γίνει νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας.  «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί» είπε ο κ. Διώτης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέλαβε τη λίστα από την κ. Λαγκάρντ στα τέλη του 2010, επέμεινε ότι η λίστα υπάρχει και ανέφερε χαρακτηριστικά: «ρωτήστε του επόμενους τις απέγινε», δείχνοντας ουσιαστικά το διάδοχο του κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι μόλις παρέλαβε τη λίστα, επέλεξε τους 15 μεγαλύτερους καταθέτες και ζήτησε έλεγχο από τον τότε προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη. Τον Ιούνιο του 2011 αποχωρώντας από το υπουργείο παρέδωσε τη λίστα, στον διάδοχο τυ Καπελέρη, Ιωάννη Διώτη.

Ανάλογες λίστες με ονόματα καταθετών στην Ελβετία είχαν περιέλθει στην κατοχή και άλλων χωρών, οι οποίες φρόντισαν να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.  Tην ίδια περίοδο π.χ. που εμείς παραλάβαμε το cd πάντως, συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου του 2011 η βρετανική εφημερίδα Τelegraph αναφέρει:

«Δυο Βρετανοί συνελήφθησαν στα τέλη του περασμένου χρόνου, με την υποψία της κατοχής κρυμμένων χρημάτων, σε λογαριασμούς της HSBC στην Ελβετία. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση…οι συλλήψεις μπορεί να έχουν γίνει ως αποτέλεσμα της έρευνας σε λίστα με λογαριασμούς πλούσιων καταθετών  στην ελβετική HSBC. Η λίστα παραδόθηκε στις βρετανικές αρχές πέρυσι. Ο κατάλογος, που είχε κλαπεί από υπάλληλο και έφτασε αρχικά στις γαλλικές αρχές, οδήγησε τους ελεγκτές να στείλουν εκατοντάδες επιστολές σε Βρετανούς πολίτες  οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, προειδοποιώντας τους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ