Εγκρίθηκε την Πέμπτη από το ΔΣ του ESM η εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 973 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup του Απριλίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του ESM η δόση αποτελείται από τα 644,42 εκ ευρώ που είναι κέρδη του κεντρικών τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων ( ANFA SNP's), 103 εκ ευρώ επιστροφής τόκων που πλήρωσε η Ελλάδα από την 1/1 έως και την 17/6 του από το επιτοκιακό «πέναλτι» του 2% με το οποίο επιφορτίστηκε για δάνεια 11,2 δισ. ευρώ το 2012 από τον EFSF για την επαναγορά χρέους και 226 εκ ευρώ από κέρδος του ίδιου πέναλτι που θα πλήρωνε η Ελλάδα από τις 17 Ιουνίου του 2018 έως και 17 Ιουνίου του 2019.
Όπως τονίζεται ο μηδενισμός του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνεια των 11,2 δισ. ευρώ θα επανεξετάζεται σε εξαμηνιαία βάση και θα διατηρείται αν υπάρχει θετική έκθεση από τους θεσμούς σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων της.
Στην δήλωση του μετά την απόφαση o επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι μετά το τέλος του προγράμματος του ESM η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.
«Η σημερινή απόφαση να μην χρεωθεί το πέναλτι επιτοκίου δείχνει ότι η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ESM που έχει δανείσει την Ελλάδα με περισσότερα από 200 δις ευρώ. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας την οικονομία και θα την διευκολύνει στο να αποπληρώσει το χρέος της».
Σημειώνεται ότι η πρώτη αυτή δόση προς την Ελλάδα γίνεται σ ε εφαρμογή τω μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν το Ιούνιο του 2018 και γίνεται μετά από την θετική γνωμοδότηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης της 5ης Απριλίου.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στον ESM και στο Euro Working Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κανένα από τα κράτη - μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.
Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια