Για "μειώσεις-σοκ" στις συντάξεις κάνει λόγο δημοσίευμα-Αυξάνονται, απαντά ο αρμόδιος υπουργός

Για "μειώσεις-σοκ" στις συντάξεις κάνει λόγο δημοσίευμα-Αυξάνονται, απαντά ο αρμόδιος υπουργός Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Για μειώσεις-σοκ στις πρώτες συντάξεις που βγήκαν με το νέο νόμο Κατρούγκαλου κάνει λόγο σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει οι πρώτες οριστικές αποφάσεις αποκαλύπτουν μειώσεις από 5,7% ως 13,15%, κατάργηση του επιδόματος συζύγου, κατάργηση της προσαύξησης βαρέων ενσήμων, αλλά και καταβολή αναπηρικών συντάξεων με ημερομηνία λήξεως στον ένα χρόνο από τη χορήγησή τους. Πρόκειται για τις συντάξεις όσων υπέβαλαν  ίτηση από τις 13/5/2016 και μετά.

Σύμφωνα με τέσσερις αντιπροσωπευτικές, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφάσεις που δημοσιεύει αποκαλύπτονται τα εξής σχετικά με τα  δύο ποσά σύνταξης, το «παλιό» και το «νέο»:

• Το «παλιό» ποσό σύνταξης είναι με τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή αναγράφεται η σύνταξη που θα έπαιρναν οι ασφαλισμένοι πριν από το νόμο 4387/2016. Αυτό το ποσό δεν καταβάλλεται αλλά χρησιμοποιείται ως δείκτης σύγκρισης για τη μείωση που προκύπτει στη νέα σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου.

• Το «νέο» ποσό σύνταξης είναι και το καταβαλλόμενο για τον ασφαλισμένο και υπολογίζεται με το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, όπου η σύνταξη διαχωρίζεται σε εθνική και ανταποδοτική και το άθροισμά τους είναι το τελικό καταβαλλόμενο ποσό για κάθε νέο συνταξιούχο. Στο ποσό αυτό επιβάλλεται η κράτηση ασθενείας 6% και ο φόρος που αναλογεί.

Τα ντοκουμέντα των αποφάσεων του ΕΦΚΑ που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» δείχνουν ότι:

1. Ασφαλισμένος 56 ετών υπέβαλε αίτηση στις 31 Μαΐου του 2016. Η σύνταξη βγαίνει σήμερα. Εχει 35 έτη (10.500 ένσημα), εκ των οποίων τα 7.500 στα «βαρέα» με συντάξιμες αποδοχές 2.373 ευρώ. Με τον παλιό τρόπο, πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, θα έπαιρνε αρχική μικτή σύνταξη 1.932 ευρώ. Μετά τις μειώσεις του Μνημονίου και την κράτηση ασθενείας 6%, η καταβαλλόμενη σύνταξη θα ήταν 1.398 ευρώ. Με το νόμο Κατρούγκαλου και παρά την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών του με το δείκτη τιμών καταναλωτή στις 2.410 ευρώ, η σύνταξη βγαίνει στα 1.289,82 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 376,22 ευρώ είναι η εθνική σύνταξη (με μια μικρή μείωση λόγω ορίου ηλικίας κάτω από το πλήρες όριο) και τα 913,50 ευρώ είναι η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίστηκε με συντελεστή αναπλήρωσης 37,90% επί των αποδοχών των 2.410 ευρώ. Σύνολο μικτής σύνταξης 1.289 ευρώ (376 ευρώ η εθνική και 913 ευρώ ανταποδοτική). Μετά την εισφορά ασθενείας η σύνταξη περιορίζεται στα 1.212,43 ευρώ και έχει μείωση κατά 183,56 ευρώ, ή κατά 13,15%, από τη σύνταξη που θα έπαιρνε με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και τις παλιές μνημονιακές κρατήσεις. Παρατηρείται δηλαδή ότι με αυξημένες συντάξιμες αποδοχές παίρνει μικρότερη σύνταξη ακόμη και από αυτή που θα προέκυπτε με τα «παλιά Μνημόνια». Ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή, είναι χειρότερος! Το σοκ από το νέο νόμο είναι ότι κόβεται και η προσαύξηση ενσήμων λόγω βαρέων. Στη σχετική στήλη που αναφέρεται η τυχόν προσαύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης (λόγω βαρέων), το ποσοστό είναι 0%. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την προσαύξηση του 0,075% κατ’ έτος γιατί καταργήθηκε με εμβόλιμη διάταξη σε άλλον μεταγενέστερο νόμο του «Κατρούγκαλου». Αν όμως ο ασφαλισμένος επέλεγε να αποχωρήσει με τα όρια ηλικίας της κανονικής ασφάλισης, δηλαδή στα 62, τότε θα υπολογιζόταν η προσαύξηση, αλλά θα έπρεπε να έχει 40 αντί 35 χρόνια.

2. Γυναίκα 67 ετών με 15 χρόνια υπέβαλε αίτηση τον Αύγουστο του 2018. Με αποδοχές 928 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη 486,6 ευρώ και 457,4 ευρώ καθαρά μετά την εισφορά 6% για ασθένεια. Με το νόμο Κατρούγκαλου και με αναπροσαρμοσμένες αποδοχές στα 987 ευρώ παίρνει 458,84 ευρώ μικτά και 431,3 ευρώ καθαρά μετά το 6% για ασθένεια. Η μείωση είναι κατά 26 ευρώ, ή κατά 5,7%, και μάλιστα παρατηρείται ότι η παλιά κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ πάει ακόμη πιο κάτω, στα 458 ευρώ (431 ευρώ καθαρά) με το νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Πετρόπουλος: Στρεβλώνουν την πραγματικότητα, αυξάνονται οι χαμηλές συντάξεις

 

«Οι χαμηλές συντάξεις παρουσιάζουν αύξηση με το νέο ασφαλιστικό νόμο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι, για άλλη μία φορά, σήμερα, δημοσιεύματα στρεβλώνουν απολύτως την πραγματική εικόνα σχετικά με τη χορήγηση των συντάξεων στους αιτούντες, με τους νέους κανόνες.

 

«Τίτλοι που λένε ότι πρόκειται για δράμα και ότι οι συντάξεις που δίνονται πλέον, ανέρχονται σε ύψος 500 έως 600 ευρώ, είναι εντελώς ψευδείς» σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται για συντάξεις με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης (4.500 ένσημα), που, με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, υπολογίζονταν κάτω από 500 ευρώ. «Επειδή, ακριβώς, ήταν ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, οι συντάξεις αυτές ήταν χαμηλές. Όμως, με το νέο νόμο, αυξάνονται, είναι υψηλότερες, σε σύγκριση με το παρελθόν» διευκρινίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Και συνεχίζει: «Αυτές οι συντάξεις προηγήθηκαν στην έκδοσή τους, διότι δεν έχουν πλασματικά χρόνια ούτε διαδοχική ασφάλιση. Ήταν πιο εύκολο να βγουν γρηγορότερα οι συγκεκριμένες συντάξεις». Υπογραμμίζει δε ότι οι κατώτατες συντάξεις που χορηγούσε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τώρα αυξάνονται. «Με βάση τους παλιούς κανόνες» -προσθέτει- «η σύνταξη θα ήταν ακόμα πιο χαμηλή, ενώ, τώρα, είναι αυξημένη».

 

 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM