Η Γερμανία αρνείται ελάφρυνση του χρέους ενώ το χρέος κινείται εκτός ελέγχου.

Η Γερμανία αρνείται ελάφρυνση του χρέους ενώ το χρέος κινείται εκτός ελέγχου. Facebook Twitter
1

Ο κορυφαίος οικονομικός αρθρογράφος του Independent Ambrose Evans-Pritchard, αρθρογραφεί σχετικά με την άρνηση Σόιμπλε για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, την αλλαγή πολιτικής και την παράμετρο του ευρω. Στο θέμα έχει παρέμβει σχεδόν ταυτόχρονα και αρθρογράφος του Γερμανικού Spiegel, ζητώντας να γίνει κούρεμα των κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Γερμανία, ενώ η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ ήταν αυτή που είχε ξεκινήσει κουβέντα για πιθανό κούρεμα του Ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή της στην Bild το 2012.

Το άρθρο:

Η Γερμανία αρνείται νέα ελάφρυνση για τους Έλληνες, καθώς ο δείκτης χρέους βρίσκεται σε σπιράλ εκτός ελέγχου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε τους Έλληνες ηγέτες, σε ενα ταξίδι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, να μην παίζουν με τη φωτιά πιέζοντας για νέα ελάφρυνση του χρέους και παραμέρισε τους ισχυρισμούς ότι το πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα καταρρέει. «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την άσκηση πιέσεων για μια δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της. Πρέπει να επιμείνουμε σε ό, τι έχει συμφωνηθεί. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας », είπε, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας από πολιτικές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα. "Αν πάρετε εγγυήσεις και τότε συζητήσετε για ένα κούρεμα, είσαστε ψεύτες. Θα καταστρέψετε κάθε εμπιστοσύνη. "

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί τελικά ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, καθώς το δημόσιο χρέος ανεβαίνει προς το 176% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, υψηλότερα από ό, τι όταν η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης έχει σταματήσει. Η Ρώσικη Gazprom αποσύρθηκε από την συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΠΑ. Αλλά ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι η συζήτηση για τη διαγραφή δανείων από κεφάλαια διάσωσης από την ΟΝΕ ή με την επιβολή ζημιών στους φορολογούμενους στον βορρά της ευρωζώνης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη στήριξη στην Ελλάδα.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έγιναν μία ημέρα αφότου το ελληνικό κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για να χάσουν την δουλειά τους 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια - η προϋπόθεση για € 6,8 δισ. (£ 5,9) σε φρέσκα δάνεια από την ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Οι απολύσεις αυτές κινδυνεύουν να ωθήσουν την ανεργία σε ποσοστό άνω του 30% Οι διαδηλώσεις είχαν απαγορευτεί στον κεντρικό δρόμο προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ η πλατεία Συντάγματος ήταν κλειστή για να προλάβουν ανττιγερμανούς διαδηλωτές, που θα φορούσαν σβάστικες και ναζιστικα πανό, να πλησιάσουν το κοινοβούλιο.

Ο κ. Σόιμπλε ήρθε με το τυράκι των € 100 δισ. σε δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις από την γερμανική κρατική τράπεζα KfW. Η χειρονομία απέτυχε να κατευνάσει τους επικριτές του στην Ελλάδα, όπου έχει διασυρθεί ως ο κύριος αρχιτέκτονας της πολιτικής που έχει ωθήσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο, αντιμετωπίζοντας ένα έβδομο έτος ύφεσης το 2013. Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 27%, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σύριζα, κατονόμασε την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε ως μια απάτη που είχε ως στόχο να κρατήσει κλειστό το καπάκι της κρίσης, μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Τσίπρας δηκτικά ζήτησε δημοψήφισμα για το αν θα ζητηθούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, από την εποχή της κατοχής, η οποία οδήγησε σε θάνατο 300.000 Έλληνες και την κατάσχεση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μυστική έρευνα για την υπόθεση αυτή, το περασμένο έτος - μια κίνηση που θεωρείται ως ένα τέχνασμα για να δωθεί στην Αθήνα ένα διαπραγματευτικό ατού. Η προσπάθεια να συνδεθούν τα δύο θέματα έχει οδηγήσει σε κατηγορίες περι ηθικού εκβιασμού, από τους πολιτικούς στην Γερμανία, και ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι αποζημιώσεις είναι «έξω από κάθε συζήτηση».

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο. Το ΔΝΤ έχει σημειώσει περίπου την συρρίκνωση της για φέτος σε 4.2%. Το ελληνικό think tank ΙΟΒΕ - το οποίο δείχνει μεγάλη ακρίβεια, σε αυτή την κρίση - αναμένει πτώση 5% και ενδεχομένως, 7%.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η μόνη επιλογή της Ελλάδας είναι να επιμείνει στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της, μειώνοντας τον προϋπολογισμό. "Δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος. Εμείς οι Γερμανοί το γνωρίζουμε αυτό. Πριν από δέκα χρόνια ήμασταν η ασθενής της Ευρώπης. Θα έπρεπε να πέρασουμε απο μια μακρά και επίπονη πορεία για να γίνουμε η άγκυρα σταθερότητας της Ευρώπης".

Ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε ότι η σύγκριση με τη Γερμανία, συγχέει δύο διαφορετικές καταστάσεις, επαναλαμβάνοντας την απαξιωμένη αφήγηση ότι η κρίση της Ευρώπης προέρχεται από τις υπερβολικές δαπάνες του Νότου, και όχι από τους μη ευθυγραμμισμένους κύκλους και την υπερβολική ροή κεφαλαίων. «Η Γερμανία κατάφερε να άνεβει πάνω στην ράχη της άνθησης της παγκόσμιας οικονομίας, όταν έκανε το δικό της homework, πριν από 10 χρόνια. Αν είχε δοκιμάσει σήμερα με την υπόλοιπη ευρωζώνη έτοιμη να εκραγεί και με ΗΠΑ και Κίνα να παραπαίουν, οι μεταρρυθμίσεις της θα είχαν καταλήξει σε ερείπια ακριβώς σαν τις δικές μας», είπε. Ο καθηγητής Βαρουφάκης είπε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχούν πέσει 22% κατά τους τελευταίους 12 μήνες και εξακολουθούν να πέφτουν. «Ο τραπεζικός τομέας έχει μετατραπεί εντελώς σε ζόμπι Οι εταιρείες δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα δάνειο. Η καταστροφή συνεχίζεται, και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στον ορίζοντα, για να την αντιστρέψει», είπε.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων περιμένει ότι η οικονομία θα χάσει επιπλέον 195.000 θέσεις εργασίας φέτος, καθώς 55.000 μικρές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν Το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα έχει επιφέρει μια λιτότητα στυλ - ΔΝΤ χωρίς όμως την θεραπεία της υποτίμησης του ΔΝΤ, η οποία είχε αποκλειστεί λόγω της συμμετοχής στο ευρώ. Το Ταμείο ομολόγησε σε ένα mea culpa τον Μάιο ότι είχε παραβιάσει τρεις από τις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, προχωρώντας μαζί με την ηγεσία της ΕΕ στο πακέτο διάσωσης, και ότι τα μέτρα έχουν κυρίως σχεδιαστεί για να αγοράσουν χρόνο για να σωθεί το ευρώ, αντί να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει. Τα Ασιατικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ διαμαρτύρονται ότι το Ταμείο χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, με τη μερίδα του λέοντος των πόρων του, να πηγαίνει στην περιφέρεια της ΟΝΕ, με αδιαφανείς όρους. Δεν είναι σαφές κατά πόσον θα αφήσει το Ταμείο να χαθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα, καθώς οι δείκτες χρέους εχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και πάλι. Η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να φέρει την ελληνική κρίση πάλι σε σημείο βρασμού, αναγκάζοντας τα κράτη-πιστωτές της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους.

Ο John Petley από το International Monetary Research, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είχε ανακάμψει αν είχε αφήσει το ευρώ, όταν ξεκίνησε η κρίση. «Μέχρι τώρα θα είχε βγεί ίσως στον δρόμο της επιστροφής για την ανάπτυξη, με μια πιο ανταγωνιστική δραχμή», δήλωσε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ