ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη με ρυθμό 4-4,3% το 2021 υπό το βασικό σενάριο- Τι προβλέπει το δυσμενές

ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη με ρυθμό 4-4,3% το 2021 υπό το βασικό σενάριο- Τι προβλέπει το δυσμενές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο ΙΟΒΕ προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4-4,3% το 2021, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τριμηνιαίας έκθεσής του.

Αν η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα, η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5-5,3%) σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο. Αλλά αν η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις , η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1%), σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, στο βασικό σενάριο θα υποχωρήσει στο 15,5-16%, ενώ το ευνοϊκό σενάριο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 15% και το δυσμενές προβλέπει σημαντική ενίσχυσή της (18-18,5%).

Παρά τις γενικά θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, παραμένουν οι ισχυρές αβεβαιότητες για την τελική εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης. Το γεγονός ότι αρχίζει να φαίνεται το τέλος της κρίσης δεν σημαίνει πως αυτό είναι κοντά, ούτε ότι η πορεία προς τα εκεί είναι προδιαγεγραμμένη, επεσήμανε.

Η τρέχουσα χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Θα είναι καθοριστικό αν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο το υγειονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη αρκετά νωρίς την άνοιξη, όμως η προσδοκία για τουριστικά έσοδα που θα ξεπερνούν το μισό από όσο ήταν πριν από την κρίση είναι αισιόδοξη, ανέφερε ο κ. Βέττας.

Σε τομείς και κλάδους, η ζήτηση μπορεί να ανακάμψει με αργό ρυθμό, συμπεριλαμβάνοντας πολλούς από όσους δημιουργούν συστηματικά πολλές θέσεις απασχόλησης, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανικό εμπόριο, οι μετακινήσεις, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία, ενώ σημαντικό τμήμα επιχειρήσεων θα βρεθεί σε σημαντική πίεση, γιατί τα χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά τους θα καθιστούν δυσχερή τη χρηματοδότηση στη συνέχεια ή γιατί η ζήτηση θα μειώνεται, ανάμεσα σε άλλους και για λόγους τεχνολογικής εξέλιξης, είπε επίσης.

Σταδιακά, τα δημοσιονομικά ελλείματα, που στήριξαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα πρέπει να αντιστρέφονται. Αυτή η εξέλιξη είναι απαραίτητη για την προστασία της αξιοπιστίας συνολικά της οικονομικής πολιτικής στη χώρα, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Για το ταμείο ανάκαμψης, οι πόροι είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν κυρίως για δομικές αλλαγές που θα εκφράσουν ένα νέο υπόδειγμα μιας περισσότερο ανοικτής οικονομίας. Οι δυσκολίες για τη διαχείριση των σχετικών έργων δεν μπορούν να υποβαθμιστούν, εκτίμησε επίσης.

Η κρίση πλήττει περισσότερο θέσεις εργασίας των νέων και όσων -πολλών- δεν έχουν υψηλή εξειδίκευση. Υπάρχει ο κίνδυνος να διευρυνθεί το xάσμα ανάμεσα σε ομάδες του πληθυσμού που θα έχουν εισοδήματα και σε άλλες χωρίς ούτε καν πρόσβαση σε ευκαιρίες. Το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη σημαντικότερος ο ρόλος του κράτους καθώς θα προσφεύγουν σε αυτό, για υποστήριξη, επιχειρήσεις, κλάδοι και εργαζόμενοι. Μέσα από την επείγουσα και συστηματική απλούστευση κανόνων και διαδικασιών, μπορεί να δημιουργηθεί νέα δυναμική, με ενίσχυση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, ανέφερε ο κ. Βέττας.

Συνολικά, η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία αναμένεται να προσδιοριστεί από διάφορες αντιφατικές τάσεις, θετικές και αρνητικές. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης μπορούν να αναμένονται ισχυρά θετικοί στην αρχή της εξόδου, από τα μισά του έτους, αλλά να μετριάζονται γρήγορα αν δεν αντιδράσει έγκαιρα η οικονομική πολιτική, εκτίμησε ο κ. Βέττας, κλείνοντας την παρουσίαση της μελέτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM