Κατώτατος μισθός: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την αύξηση- Ο οδικός χάρτης

Χρήματα Facebook Twitter
0

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σχετική διαδικασία θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας η οποία ορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς. 

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου, με την εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το ύψος του κατώτατου μισθού

Ο στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση, που θα οδηγήσει σε «σημαντική και δίκαιη» αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες. 

Αυτοί είναι οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι αντοχές της οικονομίας και οι ανάγκες των εργαζομένων. 

Το 2022 υπήρξε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, αρχικά από τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ (2%) και στη συνέχεια από την 1η Μαΐου στα 713 ευρώ (7,5%). Το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ανέρχεται σε 31,85 ευρώ από τον περασμένο Μάιο. 

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Κωστής Χατζηδάκης. 

Κατώτατος μισθός: Ο οδικός χάρτης

Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, τα βήματα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

Έως τις 20 Ιανουαρίου 2023, η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης θα στείλει έγγραφη πρόσκληση σε εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς σχετικά με τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI