Albert Roux: Πέθανε ο σεφ που έφερε «επανάσταση» στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου

Albert Roux: Πέθανε ο σεφ που έφερε «επανάσταση» στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου Facebook Twitter
O Albert Roux με τον γιο του, Michel (Πηγή φωτό Instagram)
0

Πέθανε στα 85 του χρόνια ο Albert Roux, ο Γάλλος σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίων που θεωρείται ότι έφερε την «επανάσταση» στη γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι πέθανε τη Δευτέρα, έπειτα από μακρά ασθένεια. «Στον Albert και τον αδελφό του, Michel, αποδίδεται η έναρξη της γαστρονομικής επανάστασης του Λονδίνου, με την ίδρυση του Le Gavroche το 1967», σημειώνει στην ανακοίνωση η οικογένεια Roux.

Ο Albert και ο Michel Roux- ο οποίος πέθανε τον περασμένο Μάρτιο- άνοιξαν το 1967 το Le Gavroche, στο Τσέλσι του Λονδίνου. Το κεφάλαιό τους είναι 3.000 λίρες, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα τα δανείστηκαν από φίλους.

Το εστιατόριο αυτό έγινε το πρώτο της Βρετανίας που κατέκτησε αστέρι Michelin- βραβεύθηκε με τρία συνολικά- κάτι που πέτυχε και το Waterside Inn, το οποίο άνοιξαν οι Roux το 1972. «Ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, δεν έχω καμία άλλη φιλοδοξία», είχε πει ο Albert Roux μετά τη βράβευση με τον μέγιστο αριθμό αστεριών Michelin.

Ο Albert Roux γεννήθηκε το 1935 στη Γαλλία και έγινε μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης στα 14 του και στη συνέχεια δούλεψε σε αρκετά πόστα στην κουζίνα. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στην Αλγερία, εργάστηκε ως sous chef στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι για δύο χρόνια.

Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Βρετανία και τον Απρίλιο του 1967 άνοιξε το Le Gavroche. Στην κουζίνα του εν λόγω εστιατορίου έχουν εργαστεί μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ της Βρετανίας, ανάμεσά τους ο Γκόρντον Ράμσεϊ και ο Μάρκο Πιερ Γουάιτ.

Ο θρυλικός σεφ ήταν γνωστός και για την υποτροφία Roux. Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό σεφ που γίνεται από τη δεκαετία του '80, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά των σεφ της Βρετανίας να εκπαιδευτούν σε μερικά από τα μεγαλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

«Ήταν μέντορας για τόσο πολλούς ανθρώπους στη βιομηχανία της εστίασης και μια αληθινή έμπνευση για εκκολαπτόμενους σεφ, ανάμεσά τους κι εγώ», δήλωσε ο γιος του Roux, σεφ και ο ίδιος, Michel Roux Jr.

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ «αποχαιρέτισε» τον Roux στο Instagram, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους. Τον χαρακτήρισε θρύλο και τον «άνδρα που εγκατέστησε τη γαστρονομία στη Βρετανία». «Μοιραζόμασταν το ίδιο γραφείο την τελευταία δεκαετία και το να ανέβω αυτές τις σκάλες σήμερα θα είναι πραγματικά δύσκολο. Σε ευχαριστώ Albert για όλα όσα μου έδωσες», έγραψε ακόμη.


Ο επίσης σεφ Τζέιμς Μάρτιν περιέγραψε τον εκλιπόντα ως «έναν πραγματικό τιτάνα της γαστρονομικής σκηνής σε αυτή τη χώρα», ο οποίος «ενέπνευσε και εκπαίδευσε μερικούς από τους καλύτερους και τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας».

Με πληροφορίες από CNN, Guardian

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Πολιτισμός / «Ne Zha 2»: Κινεζικό blockbuster σπάει κάθε ρεκόρ και είναι έτοιμο να κατακτήσει τη Δύση

Το «Ne Zha 2» συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία από την κινεζική μυθολογία με μοντέρνα αφήγηση και προηγμένα εφέ, προσεγγίζοντας τόσο το οικογενειακό κοινό όσο και τη νέα γενιά θεατών
LIFO NEWSROOM
Η Τίλντα Σουίντον κατήγγειλε τους «εγκληματίες πολέμου» και τις «κρατικές μαζικές δολοφονίες» από την Μπερλινάλε

Πολιτισμός / Τίλντα Σουίντον: «Οι άπληστες κυβερνήσεις συνεργάζονται με τους καταστροφείς του πλανήτη και τους εγκληματίες πολέμου»

Η ηθοποιός που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο χρησιμοποίησε την ομιλία της για να κατακρίνει τις παγκόσμιες ηγεσίες
LIFO NEWSROOM
Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Πολιτισμός / Τρία σπάνια έργα του Πολ Ντελβό βγαίνουν σε δημοπρασία και αναμένεται να πιάσουν τιμές-ρεκόρ

Ο σουρεαλισμός παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των συλλεκτών εξαιτίας του διαρκούς ενδιαφέροντος για το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα του 20ού αιώνα.
LIFO NEWSROOM
Λίνα Μενδώνη: Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου», αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Πρίγκιπες της Πύλου» αποκαλύπτει πτυχές του Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Η ΔΕΗ φωτίζει τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Πολιτισμός / Η ΔΕΗ «φωτίζει» τα άγνωστα χρόνια της Μαρίας Κάλλας

Το 2023, η ΔΕΗ, ως περήφανος χορηγός του Έτους Κάλλας, στήριξε σημαντικές δράσεις και παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο.
LIFO NEWSROOM
Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα

Πολιτισμός / Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε 6.099 αρχαία αντικείμενα στο Δημόσιο

Στο Φετιχιέ Τζαμί πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράδοση 179 κινητών μνημείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί η απόδοση της συλλογής σε άλλες εφορείες αρχαιοτήτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
I’m Still Here

Πολιτισμός / Βάλτερ Σάλες, Κάπτεν Αμέρικα και Κάλλας από αύριο στις αίθουσες

Το συγκινητικό «I’m Still Here», το νέο «επεισόδιο» του MCU, η επόμενη καταχώριση στο ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς και ένα ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας είναι μερικές από τις ταινίες που προστίθενται στο (γεμάτο και γενναιόδωρο) πρόγραμμα των κινηματογράφων αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ