Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την επένδυση της Google στην Ελλάδα και τις προεκτάσεις που θα έχει για μεγάλα μουσεία, αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές στη LiFO.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού η Google ψηφιοποιεί πλήρως τρία μουσεία της χώρας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Εθνική Πινακοθήκη. Το έργο έχει ήδη προχωρήσει και έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν ολόκληρη η συλλογή.
Κέντρα σε Αττική, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και έπεται η Κρήτη
Το πρώτο Google Cloud region της Ελλάδας θα έχει έδρα στην Αττική. Τα Κέντρα Αριστείας θα λειτουργήσουν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ενώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει ένα Center of Excellence στην Κρήτη.
Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, η Google θα μετακομίσει σε ένα καινούργιο κτήριο στο Μαρούσι, με απώτερο στόχο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.
Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι στο Δουβλίνο απασχολούνται 9.000 άτομα. Στο μέλλον, είναι πιθανή η προοπτική να επιτραπεί σε όλους τους Έλληνες που ήδη εργάζονται στην Google να εργαστούν από την Αθήνα.
«Θέλει σιγά-σιγά να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άλλου, σταδιακά», μετέφερε στη LiFO κυβερνητική πηγή.
Το παρασκήνιο της συμφωνίας
Οι πρώτες συζητήσεις είχαν ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου του 2020, στο Νταβός, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, συναντήθηκαν με τον Matt Brittin πρόεδρο της Google Europe και Google Africa .
«Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί αλλά προχώρησαν πολύ γρήγορα στα προγράμματα κατάρτισης για επιχειρήσεις του τουρισμού για την πράσινη πιστοποίηση» σχολιάζει η ίδια πηγή. Ακολούθησε ακόμα μία τηλεδιάσκεψη τον Ιούνιο του 2020 και ο Matt Brittin έδωσε το «παρών» στο συνέδριο των Δελφών.
Η τελική συνάντηση έγινε στο Νταβός στις 25 Μαΐου του 2022, όπου και έκλεισε η συμφωνία για την επένδυση του Google Cloud Region. Παρόμοια κέντρα λειτουργούν μόνο σε 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας ως το τέλος της δεκαετίας
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται πως θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.
«Η νέα «Cloud region» που δημιουργεί η Google στην Ελλάδα είναι η καλύτερη απόδειξη αυτού του άλματος. Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που έγιναν πράξη την τελευταία τριετία. Δημιουργώντας εθνικό πλούτο και νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, και αναστέλλοντας τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων εκτός συνόρων», σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση.
«Είναι μία δυναμική επένδυση η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το κέντρο πληροφορικής της Deutsche Telecom και στρατηγικές κινήσεις όπως της Microsoft, της Cisco και της Amazon.
Big data, δίκτυα 5G
Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά. Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.