Η Γερμανία ζητά από την Ιταλία να επιστραφεί το άγαλμα του Δισκοβόλου Λαντσελότι

Η Γερμανία ζητά από την Ιταλία να επιστραφεί το άγαλμα του Δισκοβόλου Λαντσελότι Facebook Twitter
Φωτ.: WorldHistoryEncyclopedia
0

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ζητά από την Ιταλία την επιστροφή του αγάλματος του Δισκοβόλου Λαντσελότι, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, πρόκειται για το πολυτιμότερο ρωμαϊκό αντίγραφο του αγάλματος του χαμένου, χάλκινου Δισκοβόλου του Μύρωνα, ένα άγαλμα του δεύτερου αιώνα μ.Χ, που βρίσκεται στην Ρώμη και είχε μετατραπεί σε ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής προπαγάνδας.

Το αίτημα υπέβαλε ο διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, Φλόριαν Κνάουφ. «Η επιστροφή αυτή στην Ιταλία, κατά την άποψη του μουσείου του και του κρατιδίου της Βαυαρίας, παραβίασε τον νόμο» και ότι οι ιταλικές αρχές, είχαν εγκρίνει την μεταφορά του αγάλματος στη Γερμανία.

Σχετικά με την ιστορία του αγάλματος, η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρίγκιπας Λαντσελότι υποχρεώθηκε να πουλήσει το άγαλμα στην Γερμανία το 1938, μετά από επιθυμία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε απευθυνθεί απευθείας στον Μπενίτο Μουσολίνι.

Είχε δει το άγαλμα κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία και αποφάσισε ότι έπρεπε να αποτελέσει μέρος των πολιτιστικών αγαθών της χώρας του. Η «υποχρεωτική πώληση» πραγματοποιήθηκε, παρά την αντίθετη γνώμη του τότε Ιταλού υπουργού Παιδείας Τζουζέπε Μποτάι και του Ιταλικού Ανώτατου Συμβουλίου Τεχνών και Επιστημών.

Το άγαλμα είχε ήδη μετατραπεί σε ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής προπαγάνδας, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1936. Μετά την λήξη του πολέμου, το 1948, η ιταλική κυβέρνηση συμπεριέλαβε το άγαλμα, στον κατάλογο έργων που είχαν εξαχθεί παράνομα από την χώρα για να επιστραφεί στην Ρώμη.

Η Corriere della Sera, αναφέρει παράλληλα πως η Γερμανία, «όπως απέδειξε και πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, αφαίρεσε παράνομα από την Ιταλία πολλά αριστουργήματα της τέχνης, με εντολές του Χίτλερ, του Χέρμαν Γκέρινγκ και άλλων ισχυρών ονομάτων του ναζιστικού καθεστώτος».

Σημειώνεται δε, ότι ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο, είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής και σύμφωνα με την εφημερίδα δήλωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο «πρώτα θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ/Corriere della Serra



 


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM