Η νέα Ελλάδα στην ξένη ποίηση

Percy Bysshe Shelley Facebook Twitter
Πορτρέτο του Percy Bysshe Shelley από τον Alfred Clint
0

H Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» συνεχίζουν τον εορτασμό των 10 τους χρόνων, παρουσιάζοντας για τον Μάρτιο, «Μήνα της Ποίησης», διαδικτυακή εκδήλωση με ξένα ποιήματα για τη Νεότερη Ελλάδα.

Αυτή η εκδήλωση, όπως όλες οι προηγούμενες φέτος, συνδυάζει την επέτειο του «Με τα λόγια (γίνεται)» με έναν «λοξό», δια της ποιήσεως, εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση προβάλλεται την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, στις 19:30, στα Youtube κανάλια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Με τα λόγια (γίνεται) και στο facebook της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. 

Πώς προσέγγισαν τη Νέα Ελλάδα –από το 1821 μέχρι τις μέρες μας– οι ξένες ποιήτριες και οι ξένοι ποιητές, από τον γεννημένο το 1792 Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ ως την 28χρονη Μάρια Ντεγιάνοβιτς; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής τους, πέρα από τα αρχαία ίχνη;

17 μεταφραστ(ρι)ες της ποίησης από 6 γλώσσες (αγγλικά, βουλγαρικά, γερμανικά, κροατικά, ρωσικά και σουηδικά) μεταφράζουν ξένα ποιήματα για την Ελλάδα, γραμμένα μετά το 1821, και με έμφαση στην Νεότερη εποχή της, ή σε όψεις της Αρχαίας Ελλάδας που έχουν επιβιώσει αλλά βρίσκονται πέραν της μυθολογίας και της τραγωδίας – δηλαδή όψεις που δεν έχουν γίνει κοινοί τόποι του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Μεταφράζοντας Γκούνναρ Έκελοβ (Σουηδία, 1907–1968), Μάρια Ντεγιάνοβιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γεν. 1992), Ελίζαμπεθ Μαίυχιου Γουώλλερ Έντμοντς (Αγγλία, 1821-1907), Ραίυμοντ Κάρβερ (ΗΠΑ, 1938–1988), Κάρεν Βαν Ντάυκ (ΗΠΑ, γεν. 1961), Νταίηβιντ Μαίησον (ΗΠΑ, γεν. 1954), Πέρσυ Μπυς Σέλλεϋ (Αγγλία, 1792-1822), Σίλβια Τσόλεβα (Βουλγαρία, γεν. 1959), Αλεξάντρ Μπαράς (Ρωσία, γεν. 1960), Τσβετάνκα Ελένκοβα (Βουλγαρία, γεν. 1968), Τζακ Γκίλμπερτ (ΗΠΑ, 1925-2012), Όσκαρ Ουάιλντ (Ιρλανδία, 1854-1900), Καίυ Μπόυλ (ΗΠΑ, 1902-1992), Ντενίζ Λέβερτοφ (Αγγλία, 1923-1997), Οντίλε Κέννελ (Γερμανία, γεν. 1967), Γιάλμαρ Γκούλμπεργκ (Σουηδία, 1898-1961) και Γέσπερ Σβένμπρου (Σουηδία, γεν. 1944), συμμετέχουν οι: Μαρίνα Αγαθαγγελίδου, Δημήτρης Άλλος, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Γιάννης Δούκας, Λευτέρης Ζαχαριουδάκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Ασπασία Λαμπρινίδου, Μέμη Μελισσαράτου, Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Γιάννα Μπούκοβα, Χριστιάνα Μυγδάλη, Όλγα Παπακώστα, και Κώστας Πλησιώτης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM
Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Πολιτισμός / Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Η συντομογραφία του μουσείου, GEM (Grand Egyptian Museum), παραπέμπει και στην αγγλική λέξη "gem", που σημαίνει «πολύτιμος λίθος», τονίζοντας έτσι τη σημασία και τη μοναδικότητα του μουσείου ως ένα «κόσμημα» της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς
LIFO NEWSROOM
Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο «Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, η ευχάριστη έκπληξη που λέγεται «All Shall be Well» και η sui generis ταινία τρόμου «In a Violent Nature» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Πολιτισμός / Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Στη σκηνοθέτιδα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.
LIFO NEWSROOM