«Κανείς δεν επιστρέφει»: Το αντιπολεμικό ποίημα της Μάργκαρετ Άτγουντ κάνει ντεμπούτο στην Μπιενάλε Βενετίας

«Κανείς δεν επιστρέφει»: Το αντιπολεμικό ποίημα της Μάργκαρετ Άτγουντ κάνει το ντεμπούτο του στη Μπιενάλε της Βενετίας  Facebook Twitter
Μάργκαρετ Άτγουντ, φωτ.: Getty Images
0

Η Μάργκαρετ Άτγουντ έγραψε ένα νέο ποίημα - διαμαρτυρία ενάντια στις συνέπειες του πολέμου που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Μπιενάλε της Βενετίας τη Δευτέρα. 

Το ποίημα της Καναδής Μάργκαρετ Άτγουντ θα παρουσιαστεί παράλληλα με άλλα 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης όπως αυτά του Γκόγια και του Ότι Ντιξ σε μια έκθεση σχεδιασμένη προκειμένου να αναδείξει τη ματαιότητα των ανθρώπινων συγκρούσεων. Το νέο έργο της διάσημης Καναδής δημιουργού του «The Handmaid’s Tale» ονομάζεται «The Disasters of War: A Sequel» και μιλά για τις δυνάμεις της καταστροφής και της βίας, σε μια γλώσσα που παρομοιάζει την εμπειρία της συναισθηματικής απώλειας με την υλική καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος. Μερικούς από τους στίχους του ποιήματος παρουσιάζει κατ΄αποκλειστικότητα ο βρετανικός Observer: 

«Many have travelled far 
to the place of fire and blackout, 
the time without words. 
Some have survived, 
though not intact. 
No one comes back». 

Στο έργο της, η 84χρονη Άτγουντ λαμβάνει υπόψη τις ορατές και αόρατες συνέπειες της απώλειας και του τραύματος. Το ποίημά της, το οποίο θα αποκαλυφθεί ολόκληρο αύριο Δευτέρα, πήρε το όνομά του από τη διάσημη σειρά 80 χαρακτικών του Γκόγια, με τίτλο «Los Desastres de la Guerra» (μτφρ. Οι καταστροφές του πολέμου), που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1810 και 1820. Στη Μπιενάλε επίσης παρουσιάζεται ένα έργο από τη σειρά του Γκόγια με τίτλο «Lo Mismo» (ή The Same). 

Η έκθεση, «Beati pacifici», έχει περιγράφει από τον επιμελητή της, τον πλούσιο φιλάνθρωπο και συλλέκτη Μπρους Μπέιλι, ως μια αντιηρωική ιστορία της δυτικής πολεμικής τέχνης. Τα έργα που επιλέχθηκαν, ανιχνεύουν την αλυσίδα των συγκρούσεων μέσω της τέχνης από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, δείχνοντας τους τρόπους που έχουν βρει οι καλλιτέχνες για να επικοινωνήσουν τον τρόμο. Ο Γκόγια ξεκίνησε τη σειρά χαρακτικών του ως απάντηση στην εισβολή του Ναπολέοντα στην Ισπανία. Εκτός από ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του πόνου, η λεζάντα ενός από τα έργα του λέει απλά: «Κανείς δεν ξέρει γιατί».

Η Μάργκαρετ Άτγουντ θέτει ένα παρόμοιο ζοφερό επιχείρημα σε μια από τις στροφές της του νέου ποιήματός της: 

«Damaged people damage people, 
and so on». 

Mε πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ