Κορίτσι του μεσαίωνα βρέθηκε θαμμένo μπρούμυτα, «για να μην επιστρέψει από τον τάφο»- Τι αποκάλυψε ανασκαφή

Ανασκαφή στην Αγγλία αποκάλυψε 15χρονη θαμμένη μπρούμυτα την εποχή του Μεσαίωνα - «Για να μην επιστρέψει από τον τάφο» Facebook Twitter
Φωτ.: MOLA
0

Σε ανασκαφή που έγινε μεταξύ του 2016 και του 2018 βρέθηκε το πτώμα μίας 15χρονης κοπέλας που φέρεται να έζησε την εποχή του Πρώιμου Μεσαίωνα.

Βρέθηκε σε λάκκο σε οικισμό κοντά στο χωριό Κόνιγκτον της νοτιοανατολικής Αγγλίας, σύμφωνα με το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου. Μετά την ανασκαφή έγινε ραδιοχρονολόγηση, απ’ την οποία αποκαλύφθηκε ότι η κοπέλα πέθανε μεταξύ 680 μ.Χ. και 880 μ.Χ..

Επίσης μετά την ανασκαφή συλλέχτηκαν τα λείψανα της κοπέλας. Από τη μελέτη που διενεργήθηκε, ήρθαν στην επιφάνεια αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικές διακρίσεις της εποχής.

Σε δελτίο Τύπου του μουσείου αναφέρεται πως αν και η Αγγλία του Πρώιμου Μεσαίωνα δεν είχε καθορισμένες ταφικές παραδόσεις, ήταν κοινή πρακτική -εκείνη την εποχή- το σώμα του νεκρού να τοποθετείται με το πρόσωπο προς τα πάνω. Ωστόσο το κορίτσι είχε θαφτεί μπρούμυτα με τους αστραγάλους της να είναι ενδεχομένως δεμένοι μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δηλώνει πως είχαν ληφθεί επιπλέον μέτρα ώστε το κορίτσι «να μην μπορεί να “επιστρέψει” από τον τάφο».

«Το να θάβονται με το πρόσωπο προς τα κάτω θεωρείται ότι αποτελούσε κοινωνική έκφραση της “διαφορετικότητας”. Πρόκειται για μια ταφική πρακτική που εφαρμοζόταν σε ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνταν εκτός της κοινωνίας του Πρώιμου Μεσαίωνα», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι. Συμπλήρωσαν πως «αυτό περιλαμβάνει εκείνους που έμοιαζαν ή ενεργούσαν διαφορετικά από την υπόλοιπη κοινότητα, εκείνους με χαμηλή κοινωνική θέση, καθώς και άτομα που υπέστησαν βίαιο ή απροσδόκητο θάνατο».

Η έρευνα μετά την ανασκαφή έριξε φως στη ζωή και τον θάνατο της 15χρονης

Επίσης, από τις μελέτες που έγιναν από οστεολόγους μετά την ανασκαφή, προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ήταν κορίτσι χαμηλής κοινωνικής θέσης. Υποπτεύονται ότι πέθανε ξαφνικά ή απροσδόκητα, καθώς τα οστά της δεν έδειχναν σημάδια μακράς, σοβαρής ασθένειας. Παράλληλα, υπήρχαν ενδείξεις ότι έπασχε από υποσιτισμό στην παιδική ηλικία. Η ανάλυση της σπονδυλικής της στήλης αποκάλυψε ότι έπασχε από νόσο των σπονδυλικών αρθρώσεων, η οποία θα είχε επιδεινωθεί από την εκτέλεση σκληρής χειρωνακτικής εργασίας κατά τη νεαρή ηλικία.

Ο Ντον Γουόκερ, οστεολόγος του Μουσείου Αρχαιολογίας του Λονδίνου αναφέρει στην ανακοίνωση πως «αν και τραγική, αυτή η ταφή παρέχει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να δούμε ρεαλιστικά τον τρόπο ζωής αλλά και τον τρόπο θανάτου όσων κατά το παρελθόν θεωρούνταν διαφορετικοί». Συμπλήρωσε πως «πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ακριβώς έβλεπε αυτή τη νεαρή γυναίκα η κοινότητα στην οποία μεγάλωσε. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θάφτηκε μας λέει ότι σχεδόν σίγουρα την έβλεπαν ως διαφορετική».

Όταν η κοινότητα ξήλωσε έναν μεγάλο ξύλινο στύλο στην είσοδο του οικισμού, ο λάκκος που απέμεινε αξιοποιήθηκε ως τάφος. Σε εκείνο το σημείο θάφτηκε η κοπέλα, όπως προέκυψε από την ανασκαφή. Να σημειωθεί πως ενώ η ταφή σε νεκροταφεία που συνδέονταν με εκκλησίες δεν ήταν συνήθης πρακτική εκείνη την εποχή, τα σύνορα και οι οριογραμμές φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν για «σημαντικές ή ασυνήθιστες» ταφές στην Αγγλία κατά την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου.

Κάτι τέτοιο παραπέμπει και στην ταφή μιας γυναίκας, με το πρόσωπο προς τα κάτω, επίσης σε οριακή τάφρο ενός οικισμού, στα τέλη του 8ου με 9ου αιώνα. Από εκείνη τη γυναίκα, που πιστεύεται ότι εκτελέστηκε, έλειπαν τα χέρια, το κεφάλι, ο λαιμός και μέρος της σπονδυλικής της στήλης.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM