Μετά τις δυο μεγάλες εκθέσεις του ΝΕΟΝ, «Portals» και «Dream On» στο χώρο του πρώην Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν τη «σκυτάλη» ετοιμάζεται να πάρει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2023.
O Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας εδώ και καιρό έχει καλέσει σε συζητήσεις και εκπρόσωπους των κομμάτων, επιθυμώντας η επόμενη μέρα για το Καπνεργοστάσιο να αποτελεί κοινή επιθυμία και όραμα των εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλες τις παρατάξεις. Υπήρξαν συζητήσεις ακόμα και για μόνιμη παραχώρηση του χώρου στο Επιμελητήριο, όπως και η δημιουργία ενός φορέα που θα όριζε το καλλιτεχνικό ή συναφές πρόγραμμα, που εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η παραπάνω έκθεση.
Για την πρώτη αυτή έκθεση του Εικαστικού Επιμελητηρίου στο χώρο της ισόγειας βόρειας-βορειοδυτικής πτέρυγας, το αίθριο και το κτίριο του πρώην τελωνείου, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.500 τ.μ., οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμπεριλαμβάνει έργα πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών.
Από τα συνολικά 19.000 τ.μ. του κτιρίου του πρώην Καπνεργοστασίου, που μεγάλο μέρος καταλαμβάνει σήμερα η Βιβλιοθήκη και το Τυπογραφείο της Βουλής και για τα οποία εκπονείται «μελέτη για τον προσδιορισμό της ταυτότητας χρήσεων», τα 6.500 ανακαίνισε ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ, μετά από μια παραδειγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η οποία απέδωσε την αναμόρφωση ενός μεγάλου τμήματος του εμβληματικού κτηρίου της Λένορμαν και την ενεργοποίησή του ως πρωταγωνιστή στην πολιτιστική ζωή της πόλης για δυο και πλέον χρόνια.
Η συνεργασία που ξεκίνησε το 2020 ολοκληρώθηκε με την παράδοση στη διαχείριση της Βουλής των Ελλήνων του χώρου από τον ΝΕΟΝ, τον Δεκέμβριο του 2022, μετά από δυο εκθέσεις που συγκέντρωσαν συνολικά 96.000 επισκέπτες, με ελεύθερη πρόσβαση, σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής και λειτουργικής αξίας, έτοιμο να αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών. Η αναμόρφωση και ριζική αναβάθμιση των υποδομών του χώρου, με κόστος 1,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ και τον ιδρυτή του, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
Όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας στην συνέντευξη τύπου της έκθεσης «Dream On» η πρόθεση είναι να γίνει ένα ζωντανό στέκι πολιτισμού που «δε θα σιγήσει στην προοπτική ανακαίνισης του κτιριακού συνόλου», επισημαίνοντας τότε ότι το έργο θα ξεπερνά το «ονειρικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ» για τη μελέτη και αξιοποίηση του ιστορικού Καπνεργοστασίου, ενώ δήλωσε ακόμα ότι «υπάρχει ουρά για πολιτιστικές δραστηριότητες – εκθέσεις και άλλες πρωτοβουλίες από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς». Το έργο φιλοδοξεί να αγγίξει τα διπλάσια μέσω ΕΣΠΑ.
Το περασμένο Δεκέμβριο αναρτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η πράξη για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου αποκατάστασης, ανάδειξης και ολοκληρωμένης αξιοποίησης του Κτιριακού Συγκροτήματος του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου με τη μορφή «Master Plan», καθώς και η κατάρτιση αναλυτικού «Οδικού Χάρτη» των ενεργειών προετοιμασίας, ωρίμανσης και διασφάλισης της Χρηματοδότησης του Έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Το στρατηγικό σχέδιο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Βουλή των Ελλήνων να προσδιορίσει την στρατηγική ανάπτυξης του κτιριακού συγκροτήματος και την ταυτότητα χρήσης του, να διασφαλίσει την πληρότητα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, τις απαραίτητες χρηματοοικονομικές, οργανωτικές και λειτουργικές παραμέτρους του εγχειρήματος, καθώς και την αποτελεσματική διερεύνηση ζητημάτων ΟΚΩ, κυκλοφορίας και βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Οι μελέτες θα διερευνήσουν και τη δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Αίθουσας Νέων, αλλά και κτίρια και δραστηριότητες σχετικές με το πλούσιο ιστορικό αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, όπως η δημιουργία εργαστηρίου αρχαιοτυπίας, δραστηριότητες πρόσβασιμότητας κ.λπ.