Μέριλιν Μονρό εναντίον Ζαν Μισέλ Μπασκιά στη μάχη των δημοπρασιών

Μέριλιν Μονρό εναντίον Ζαν Μισέλ Μπασκιά στη μάχη των δημοπρασιών Facebook Twitter
Εκτιμάται πώς η μεταξοτυπία του Γουόρχολ του 1964 με τη Μέριλιν Μονρόε, "Shot Sage Blue Marilyn", θα πωληθεί για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Φωτο: EPA/JUSTIN LANE
0

Παρά το γεγονός ότι ήταν φίλοι και συνεργάτες η σχέση του Γουόρχολ με τον Μπασκιά πέρασε από σαράντα κύματα και πολλές και διαφορετικές φάσεις. Η περίφημη αφίσα της κοινής τους έκθεσης το 1985 με τους δυο καλλιτέχνες να φορούν γάντια πυγμαχίας απέδιδε την περίπλοκη σχέση τους, ο Μπασκιά ήθελε να μπει στον κύκλο του Γουόρχολ και ο Γουόρχολ χρειαζόταν τον Μπασκιά για να ανανεωθεί καλλιτεχνικά.

Μερικές δεκαετίες μετά το θάνατο και των δυο καλλιτεχνών, ο Γουόρχολ πέθανε το 1987 και ο Μπασκιά ένα χρόνο αργότερα, τα έργα τους βρίσκονται σε διαρκή «πόλεμο τιμών» στις δημοπρασίες.

Αυτή τη φορά η μάχη θα δοθεί σε φιλανθρωπική δημοπρασία στον οίκο Christie's, και εκτιμάται πώς η μεταξοτυπία του Γουόρχολ του 1964 με τη Μέριλιν Μονρόε, "Shot Sage Blue Marilyn", θα πωληθεί για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Αν το έργο πιάσει αυτή την τιμή θα είναι η υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί για οποιοδήποτε αμερικανικό έργο τέχνης σε δημοπρασία και ίσως ξεπεράσει το παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για έργο τέχνης του 20ού αιώνα που κατέχει το έργο του Πικάσο "Les Femmes d'Alger (Version 'O')" του 1955 που πουλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια το 2015.

Αυτή θα είναι και η πρώτη μεγάλη δημοπρασία του οίκου μετά την πανδημία και θα είναι ενδεικτική των δυο επόμενων εβδομάδων των ανοιξιάτικων δημοπρασιών και θα σηματοδοτήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά έργων τέχνης. Σύμφωνα με αυτά που είπε ο Φίλιπ Χόφμαν, ιδρυτής της The Fine Art Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, στους ΝΥΤ «υπάρχει ένα τεράστιο ποσό ανεκπλήρωτης ζήτησης από νέους πελάτες» κάτι που σημαίνει ότι όλοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν σε πολύ ακριβά και περιζήτητα έργα τέχνης, ανεξάρτητα από την παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Τις επόμενες εβδομάδες βγαίνει προς πώληση μια σειρά έργων "blue chip" και οι τιμές τους θα δείξουν τη δυναμική της αγοράς.

Η μανία με τα έργα του Γουόρχολ συντηρείται διαρκώς με βιβλία και ταινίες, τα Ημερολόγιά του στο Netflix ακόμα και το μιούζικαλ του Γκας Βαν Σαντ "Andy" ή το βιβλίο του Blake Gopnik, "Warhol", μια νέα βιογραφία του καλλιτέχνη.

Ο Πίνακας που απεικονίζει την Μέριλιν βρισκόταν στη συλλογή των Ελβετών εμπόρων Thomas και Doris Ammann και τα έσοδα από την πώληση των 36 έργων τη Δευτέρα θα διατεθούν στο ίδρυμά τους, το οποίο υποστηρίζει προγράμματα για παιδιά. Από πολλούς θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πίνακες του 20ού αιώνα που βγαίνει σε δημοπρασία εδώ και μια γενιά και βασίστηκε σε μια διαφημιστική φωτογραφία από την ταινία της ηθοποιού "Niagara", μέρος μιας σειράς πορτρέτων του Γουόρχολ με τίτλο "Shot Marilyn".

Μέριλιν Μονρό εναντίον Ζαν Μισέλ Μπασκιά στη μάχη των δημοπρασιών Facebook Twitter
Το έργο του Jean-Michel Basquiat "Untitled" (1982) θα δημοπρατηθεί στις 18 Μαΐου. Credit: Phillips

Όταν το 1964, μια γυναίκα μπήκε στο στούντιο του Γουόρχολ στο Factory με ένα πιστόλι και πυροβόλησε μια στοίβα με τέσσερις πίνακες της Μέριλιν, αυτός είναι ο μόνος καμβάς που είναι άθικτος. Το έργο είχε εκτεθεί σε ιδρύματα όπως το Guggenheim στη Νέα Υόρκη, το Centre Georges Pompidou στο Παρίσι και η Tate Modern στο Λονδίνο.

Στις 18 Μαΐου, ένα φωτεινό πορτοκαλί έργο, το "Untitled" του 1982 του Μπασκιά θα βγει σε δημοπρασία στον οίκο Phillips με εκτίμηση 70 εκατομμυρίων δολαρίων- ο πωλητής, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας Yusaku Maezawa, το αγόρασε μόλις πριν από έξι χρόνια στον οίκο Christie's έναντι 57,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη φορά ο Γουόρχολ θα κρατήσει το στέμμα του και όλοι περιμένουν να δουν αν θα ξεπεράσει το έργο τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες του Γουόρχολ από την σχέση του με τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά

Φωτογραφία / Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες του Γουόρχολ από την σχέση του με τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά

Ένα καινούριο φωτογραφικό λεύκωμα παρουσιάζει μια «ηδονοβλεπτική ματιά» στην «πολυσύνθετη» φιλία των δύο διάσημων καλλιτεχνών, τριάντα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό τους.
ΚΥΡΙΑΚΗ 20/03 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-«Τα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ»: Μια υπνωτιστική σειρά ντοκιμαντέρ

Ηχητικά Άρθρα / «Τα Ημερολόγια του Άντι Γουόρχολ»: Μια υπνωτιστική σειρά ντοκιμαντέρ

Τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια τα αφηγείται ο ίδιος o Άντι Γουόρχολ από το υπερπέραν, μέσω του θαύματος ενός AI αλγόριθμου που ανακαλεί τα χαρακτηριστικά της φωνής του όπως αυτή είχε καταγραφεί όταν ζούσε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
andy warhol phone

Daily / Τι να μας πει κι ο Άντι Γουόρχολ εδώ που φτάσαμε (τα είχε πει άλλωστε)

Πάνω απ’ όλα ίσως, τη σειρά ντοκιμαντέρ «The Andy Warhol Diaries» σημαδεύει η ιδέα μιας βαθιάς λαχτάρας που προκύπτει από τις μισές αλήθειες και τους μισούς καημούς που «ακούγεται» να εκφράζει ο Γουόρχολ, αλλά και μια μεταφυσικού τύπου σχέση που είχε αναπτύξει με τη μοιρολατρία ή με τη Μοίρα την ίδια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γουόρχολ - Μπασκιά: Η γνωριμία και η θυελλώδης και βαθιά σχέση τους φωτίζεται ξανά στο θέατρο

Θέατρο / Γουόρχολ - Μπασκιά: Η γνωριμία και η θυελλώδης σχέση τους φωτίζεται ξανά στο θέατρο

Παρά τα όσα έγραψαν το 1985 οι κριτικοί για την κοινή έκθεσή τους, ο Άντι Γουόρχολ και ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά ήταν ένα απίθανο ζευγάρι. Δυο πρωτοπόροι από διαφορετικές γενιές, δύο εμβληματικά δημιουργικά μυαλά μιας εποχής και δύο καλοί φίλοι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

A Real Pain

Πολιτισμός / Γκουαντανίνο, Πάντινγκτον και «αληθινός πόνος» από αύριο στους κινηματογράφους

Ο Λούκα Γκουαντανίνο διασκευάζει Μπάροουζ, ο Πάντινγκτον μοιράζει καλοσύνη και ο Κίεραν Κάλκιν φλερτάρει με το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM