Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ

Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ Facebook Twitter
Έκθεση των ανακτηθέντων αρχαιοτήτων τον Αύγουστο του 2021 | AP Photo/Khalid Mohammed
0

Ο Μάριο Τεστίνο ένας από τους πιο διάσημους φωτογράφους μόδας στον κόσμο είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει μερικές από τις ιρακινές αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν πρόσφατα μετά την απώλειά τους από το εθνικό μουσείο το 2003.

Μετά από μια τεράστια προσπάθεια υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Mustafa Al-Kadhimi και του Υπουργού Πολιτισμού Hassan Nadhim, με τη βοήθεια διαφόρων άλλων κυβερνήσεων, 17.000 κομμάτια επιστράφηκαν στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2021.

«Ως Περουβιανός που ξέρει τι σημαίνει ιστορία για τη χώρα του, ήταν απίστευτο να παρακολουθώ την περηφάνια και τη χαρά που δημιούργησε η ανάκτηση αυτών των αντικειμένων. Όπως το Ιράκ, οι ρίζες του Περού είναι χιλιετίες πίσω, με πολιτισμούς που άκμασαν και μεταμόρφωσαν τη γη, και των οποίων η επιρροή είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα και τους ανθρώπους της να μπορούν να διατηρήσουν τη δική τους κληρονομιά» έγραψε ο Τεστίνο.

Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ Facebook Twitter
Ξύλινη κούπα, 6ος έως 8ος αιώνας. Ειδώλιο Αφροδίτης, 5.000 π.Χ. | Mario Testino Instagram

Πάνω από 17.000 λεηλατημένα αρχαία τεχνουργήματα που ανακτήθηκαν παραδόθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ στις 3 Αυγούστου, σε μια επιστροφή που χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση του Ιράκ ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.

Οι λαθρέμποροι εκμεταλλεύτηκαν δεκαετίες αστάθειας στο Ιράκ από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα το 2003, για να διακινούν λεηλατημένα πολιτιστικά είδη στη διεθνή αγορά. Τα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν στις ΗΠΑ και παραδόθηκαν, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η τοποθέτησή τους στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες ιρακινά τεχνουργήματα που διακινούνται εκτός της χώρας», είπε. «Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μας υποστηρίζουν στη διεθνή κοινότητα και οι νόμοι άλλων χωρών στις οποίες βρίσκονται λαθραία αυτά είναι στο πλευρό μας».

Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ Facebook Twitter
Πήλινη πλάκα και κύλινδροι με σφηνοειδή γραφή, που είναι το πρώτο σύστημα γραφής που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα. | Mario Testino Instagram

Τα τεχνουργήματα παραδόθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ σε μεγάλα ξύλινα κιβώτια. Μερικά εκτέθηκαν, αλλά το υπουργείο είπε ότι τα πιο σημαντικά εξ′ αυτών θα εξεταστούν και αργότερα θα εκτεθούν στο κοινό  Οι αρχαιότητες του Ιράκ έχουν λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους κατά τη διάρκεια δεκαετιών πολέμου και αστάθειας, από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 στη χώρα η οποία ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν. Πουλήθηκαν στο εξωτερικό και κατέληξαν σε μουσεία ξένων χωρών. Ωστόσο, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να παραμελούνται λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Πολλές από τις πήλινες πλάκες και σφραγίδες που έχουν επιστραφεί προέρχονται από το Ιρισαγκρίγκ, μια χαμένη αρχαία πόλη στα εδάφη του Ιράκ. Η ύπαρξη του έγινε γνωστή το 2003 όταν πλάκες που την ανέφεραν κατασχέθηκαν στα σύνορα της Ιορδανίας. Χιλιάδες άλλες πλάκες εμφανίστηκαν σε διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων.

Το Νότιο Ιράκ, μέρος της αρχαίας Μεσοποταμίας, περιέχει χιλιάδες ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, όπου και ξεκίνησαν οι πρώτοι γνωστοί πολιτισμοί στον κόσμο. Η Βαβυλώνα και η Ουρ, η φημισμένη γενέτειρα του Προφήτη Αβραάμ, άκμασαν στην περιοχή και από εκεί προήλθε η γραφή, η αστρονομία και ο πρώτος γνωστός κώδικας δικαίου.

Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ Facebook Twitter
Ειδώλιο Αφροδίτης, κατασκευασμένο από καφέ πηλό με μαύρες λωρίδες χρώματαος , 5800 π.Χ. | Mario Testino Instagram
Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ Facebook Twitter
Υφάσματα που βρέθηκαν στα Σπήλαια Al-Tar, Καρμπάλα. 300 π.Χ. | Mario Testino Instagram
Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ Facebook Twitter
Τα κιβώτια στα οποία μεταφέρθηκαν οι λεηλατημένες αρχαιότητες. | Mario Testino Instagram
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM