Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ιταλία έργα τέχνης της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Φωτ: The Met Facebook Twitter
Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Φωτ: The Met
0

Χθες, οι αμερικανικές αρχές επέστρεψαν στην Ιταλία 14 λεηλατημένα και κλεμμένα έργα τέχνης. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά χρονολογούνται από την ελληνική αρχαιότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, τα έργα τέχνης αποτέλεσαν αντικείμενο διεθνούς λαθρεμπορίου και η αξία τους ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα 14 έργα που επιστράφηκαν -μεταξύ των οποίων ένα ασημένιο Τετράδραχμο της σικελικής Νάξου του 430 π.Χ. και μια μαρμάρινη κεφαλή του αυτοκράτορα Αδριανού του 200 μ.Χ.- «είχαν κλαπεί και αποτελέσει αντικείμενο λαθρεμπορίου από τους γνωστούς Ιταλούς λαθρεμπόρους, Τζάκομο Μέντιτσι, και Τζοβάνι Φράνκο Μπεκίνα, καθώς και τον Ρόμπερτ Χεχτ», έναν Αμερικανό έμπορο τέχνης με έδρα το Παρίσι, που πέθανε το 2012.

Τα 14 έργα -ορισμένα ηλικίας 2.600 ετών- επιστράφηκαν στη διάρκεια τελετής με τον γενικό πρόξενο της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Ντι Μικέλε, και τους Ιταλούς καραμπινιέρους, αποτελούν τμήμα των 214 έργων (συνολικής αξίας 35 εκατ. δολαρίων) που επιστράφηκαν στη Ρώμη τους επτά τελευταίους μήνες.

Περισσότερα από 700 έργα αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων έχουν επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων η Καμπότζη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ελλάδα ή η Ιταλία.

Η αμερικανική «ομάδα κρούσης» κατά των λεηλατημένων αρχαιοτήτων

Η Δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης διεξάγει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια εκτεταμένη εκστρατεία για την επιστροφή αρχαιοτήτων που έχουν λεηλατηθεί σε περίπου 20 χώρες και κατέληξαν σε μουσεία και πινακοθήκες της μεγαλούπολης, μεταξύ των οποίων το περίφημο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Η εισαγγελία του διαμερίσματος του Μανχάταν διαθέτει από το 2017 μια μονάδα μάχης εναντίον του διεθνούς λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, καθώς η Νέα Υόρκη αποτελεί εδώ και δεκαετίες κόμβο αυτού του λαθρεμπορίου.

Οι άνθρωποι αυτοί «υπολόγιζαν σε συμμορίες τυμβωρύχων για να κλέψουν αρχαιολογικούς χώρους που είχαν επιλέξει επειδή δεν προστατεύονταν σωστά, γύρω από τη Μεσόγειο», κατήγγειλε η νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη.

Η πιο εμβληματική περίπτωση των λαθρεμπόρων τέχνης στη Νέα Υόρκη είναι ο συλλέκτης Μάικλ Στάινχαρτ, ο οποίος αναγκάσθηκε το 2021 να επιστρέψει περίπου 180 αρχαιότητες αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν κλαπεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη του επέτρεψε να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών, αλλά του απαγορεύθηκε ισοβίως να αποκτά έργα στη νόμιμη αγορά τέχνης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM
Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Πολιτισμός / Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν: Ένα έπος δράσης βασισμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Νόλαν έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό καστ για την επική αφήγηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Αν Χάθαγουεϊ, Ζεντάγια, Λουπίτα Νιόνγκο, Ρόμπερτ Πάτινσον και Σαρλίζ Θερόν
LIFO NEWSROOM
«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM