Σε όλη την ιστορία της τέχνης δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που πλήρωσαν με έργα τέχνης το φαγητό τους, το ποτό τους και τα φάρμακά τους. Μερικοί από αυτούς πριν γίνουν διάσημοι, όντας αδέκαροι, δε δίσταζαν να αποχωριστούν τα έργα τους που δε φαντάστηκαν πόση αξία θα έπαιρναν στη συνέχεια.
Οι ιστορίες που ήρθαν πρόσφατα στο φως συνδέουν δυο εντελώς διαφορετικούς καλλιτέχνες με παγκόσμια φήμη και με τα έργα τους να πουλιούνται πανάκριβα, τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τη Γιαγόι Κουσάμα. Και οι δυο με προβλήματα ψυχικής υγείας χρειάστηκαν ακριβή περίθαλψη. Η αδερφή του Βαν Γκογκ που είχε και η ίδια προβλήματα ψυχικής υγείας και η ίδια η Κουσάμα πλήρωσαν τους λογαριασμούς των γιατρών με έργα τέχνης.
Σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι η αδερφή του Βαν Γκογκ, Ουίλ προκειμένου να πληρώσει την αγωγή της όταν έπασχε από θέματα ψυχικής υγείας, πούλησε μετά το θάνατο του αδερφού της 17 έργα του.
Η ιστορία αποκαλύπτεται στο βιβλίο The Van Gogh Sisters του Willem-Jan Verlinden το οποίο αναφέρεται στην αλληλογραφία μεταξύ των τριών αδερφών του Ολλανδού ζωγράφου, του αδερφού του Τεό, της συζύγου του και φίλων της οικογένειας. Οι εκατοντάδες επιστολές δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ και βρίσκονται στο μουσείο του Άμστερνταμ.
Η αδερφή του Βαν Γκογκ, Ουίλ, έζησε μια δύσκολη ζωή και νοσηλεύθηκε σε ίδρυμα για σχεδόν 40 χρόνια. Ο αδερφός της είχε και εκείνος στο ιστορικό του νοσηλείες σε νοσοκομεία της Αρλ και ένα χρόνο σε άσυλο στο Saint-Remy-de-Provence, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του.
Σε λίγο καιρό, στη Νέα Υόρκη βγαίνουν σε δημοπρασία έντεκα έργα της Γιαγόι Κουσάμα που είχε δώσει στο γιατρό της ως αντάλλαγμα της ιατρικής της περίθαλψης στις αρχές της καριέρας της.
Η συλλογή έργων, που δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια, ανήκε στον Ιάπωνα χειρουργό Τερούο Χιρόσε, έναν παλιό φίλο της Κουσάμα που πέθανε το 2019, σε ηλικία 93 ετών. Οι τρεις πίνακες και οκτώ έργα σε χαρτί αναμένεται να αποφέρουν έως 14 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία του οίκου Μπόναμς.
Στα έργα αυτά εκφράζονται πολλά χαρακτηριστικά και θέματα που θα συνεχίσει να εξερευνά και να αναπτύσσει καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της η Κουσάμα.
Τα έργα της χρονολογούνται από το 1960 και δυο από αυτά απεικονίζουν με το δικό της μοναδικό τρόπο τον ποταμό Μισισιπή και τον ποταμό Χάντσον, ενώ ένα τρίτο έργο προβάλλει τα κιβώτια με καθρέφτες τα οποία μετεξελίχθηκαν στα περίφημα Infinity Rooms, ίσως τα πιο δημοφιλή έργα της. Ο γιατρός της Κουσάμα έφτασε και εκείνος στην Αμερική το 1957 και εργάσθηκε σαν γιατρός και χειρούργος στο Μπρονξ και προσφέρθηκε να βοηθήσει pro bono τη νεαρή τότε καλλιτέχνη που κατέφυγε σε αυτόν γιατί ήταν ένας από τους λίγους γιατρούς στη Νέα Υόρκη που μιλούσαν ιαπωνικά. Για να τον ευχαριστήσει του χάρισε τα έντεκα έργα.