10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς
Τα ψυχεδελικά installations-δωμάτια με τους καθρέπτες που δημιουργεί η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις είναι ίσως τα πιο δημοφιλή έργα σύγχρονης τέχνης για τη γενιά του Instagram.
Το παράδοξο με την περίπτωση της Yayoi Kusama είναι ότι τα έργα της μπορούν να συναρπάσουν ακόμα και τους λιγότερο μυημένους στον κόσμο των μουσείων, των εκθέσεων και γενικότερα της σύγχρονης τέχνης. Παρά το γεγονός ότι η καλλιτεχνική της πορεία εκτείνεται σε 7 δεκαετίες, η 91χρονη Γιαπωνέζα γνωρίζει μια νέα έκρηξη δημοφιλίας στη γενιά του Instagram, σε μια γενιά που πρώτα φωτογραφίζει και μετά παρατηρεί τα έργα τέχνης – και ομολογουμένως τα έργα της Kusama είναι η χαρά της φωτογράφισης για τους Instagramers που συρρέουν σε κάθε νέα έκθεση που τη φιλοξενεί.
Ed;v θα εστιάσουμε στα Infinity Mirrored Rooms της, τα ψυχεδελικά installations-δωμάτια με τους καθρέπτες στα οποία όσοι έχουν εισέλθει μιλούν για ένα ανεπανάληπτο τριπ. Η Tate πρόκειται να φιλοξενήσει για έναν χρόνο δύο από αυτά τα installations.
Η Kusama παρουσίασε το πρώτο της Infinity Room στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε για περίπου 15 χρόνια, ακολουθώντας, στα μέσα των '50s, τη συμβουλή της Georgia O'Keeffe, της καλλιτέχνιδος που υπήρξε μοναδική πηγή έμπνευσης για την ίδια, να μετακομίσει εκεί από την Ιαπωνία, για να φέρει το έργο της στη μεγάλη αμερικανική κλίμακα.
Έχοντας επιστρέψει στην Ιαπωνία και ζώντας από το 1977 οικειοθελώς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, πολύ κοντά στο στούντιό της στη Σιντζούκου του Τόκιο (εκεί όπου πλέον έχει ανοίξει και το ομώνυμο μουσείο προς τιμήν της), η Kusama εξακολουθεί να δημιουργεί τόσο τα μεγαλειώδη γλυπτά της όσο και νέα Infinity Mirrored Rooms που είτε περιοδεύουν είτε ανήκουν στις μόνιμες συλλογές πολλών μουσείων σε όλο τον κόσμο. Ειδικά γι' αυτά οι ουρές που σημειώνονται είναι συχνά τεράστιες – πρόσφατα σε γκαλερί τις Νέας Υόρκης οι επισκέπτες περίμεναν έξι ώρες για παραμονή μόλις 60 δευτερολέπτων σε μία της εγκατάσταση.
Κάποια τεράστια, ολόκληρα δωμάτια, κάποια μικρότερα –τα επονομαζόμενα Infinity Mirrored Boxes, όπου απλά μπορείς να βάλεις το κεφάλι σου σε μία οπή και να δεις τι συμβαίνει μέσα στον κόσμο της Kusama–, τα δημιουργήματα της Kusama αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για σύγχρονους καλλιτέχνες, διακοσμητές και για τους αναρίθμητους θαυμαστές της αισθητικής της.
Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας είναι διευθυντής σύνταξης της LiFO και curator του Upfront Initiative για τη συμπερίληψη, την ισότητα, την ορατότητα και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας. Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σύντομη θητεία στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας και συνέχιση σπουδών στη Βιολογία του ίδιου Πανεπιστημίου τον οδήγησαν τελικά στο να θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.
σχόλια