10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter

10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς

0

Το παράδοξο με την περίπτωση της Yayoi Kusama είναι ότι τα έργα της μπορούν να συναρπάσουν ακόμα και τους λιγότερο μυημένους στον κόσμο των μουσείων, των εκθέσεων και γενικότερα της σύγχρονης τέχνης. Παρά το γεγονός ότι η καλλιτεχνική της πορεία εκτείνεται σε 7 δεκαετίες, η 91χρονη Γιαπωνέζα γνωρίζει μια νέα έκρηξη δημοφιλίας στη γενιά του Instagram, σε μια γενιά που πρώτα φωτογραφίζει και μετά παρατηρεί τα έργα τέχνης – και ομολογουμένως τα έργα της Kusama είναι η χαρά της φωτογράφισης για τους Instagramers που συρρέουν σε κάθε νέα έκθεση που τη φιλοξενεί.

Ed;v θα εστιάσουμε στα Infinity Mirrored Rooms της, τα ψυχεδελικά installations-δωμάτια με τους καθρέπτες στα οποία όσοι έχουν εισέλθει μιλούν για ένα ανεπανάληπτο τριπ. Η Tate πρόκειται να φιλοξενήσει για έναν χρόνο δύο από αυτά τα installations.

Η Kusama παρουσίασε το πρώτο της Infinity Room στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε για περίπου 15 χρόνια, ακολουθώντας, στα μέσα των '50s, τη συμβουλή της Georgia O'Keeffe, της καλλιτέχνιδος που υπήρξε μοναδική πηγή έμπνευσης για την ίδια, να μετακομίσει εκεί από την Ιαπωνία, για να φέρει το έργο της στη μεγάλη αμερικανική κλίμακα. 

Έχοντας επιστρέψει στην Ιαπωνία και ζώντας από το 1977 οικειοθελώς σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, πολύ κοντά στο στούντιό της στη Σιντζούκου του Τόκιο (εκεί όπου πλέον έχει ανοίξει και το ομώνυμο μουσείο προς τιμήν της), η Kusama εξακολουθεί να δημιουργεί τόσο τα μεγαλειώδη γλυπτά της όσο και νέα Infinity Mirrored Rooms που είτε περιοδεύουν είτε ανήκουν στις μόνιμες συλλογές πολλών μουσείων σε όλο τον κόσμο. Ειδικά γι' αυτά οι ουρές που σημειώνονται είναι συχνά τεράστιες – πρόσφατα σε γκαλερί τις Νέας Υόρκης οι επισκέπτες περίμεναν έξι ώρες για παραμονή μόλις 60 δευτερολέπτων σε μία της εγκατάσταση.

Κάποια τεράστια, ολόκληρα δωμάτια, κάποια μικρότερα –τα επονομαζόμενα Infinity Mirrored Boxes, όπου απλά μπορείς να βάλεις το κεφάλι σου σε μία οπή και να δεις τι συμβαίνει μέσα στον κόσμο της Kusama–, τα δημιουργήματα της Kusama αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για σύγχρονους καλλιτέχνες, διακοσμητές και για τους αναρίθμητους θαυμαστές της αισθητικής της. 

10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Brilliance of the Souls» - Αρχικά μέρος μιας περιοδικής έκθεσης και στη συνέχεια, ύστερα από απαίτηση του κοινού, μέρος της μόνιμης συλλογής στο Μουσείο MACAN της Τζακάρτα.
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Spirits of the Pumpkins Descended into the Heavens» - Από τα πιο χαρακτηριστικά infinity rooms της Kusama, αφού περιλαμβάνει τις εμβληματικές πουά κολοκύθες της, αυτό το κίτρινο δωμάτιο εκτίθεται στη National Gallery της Αυστραλίας, στην πρωτεύουσα Καμπέρα.
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«The Souls of Millions of Light Years Away», The Broad, Λος Άντζελες - Από τα πιο διάσημα έργα της Kusama, έχει φιλοξενήσει μέχρι και την Adele στο βιντεοκλίπ για το τραγούδι «When We Were Young». Οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με καθρέπτες και το δάπεδο με ένα στρώμα νερού, ενώ οι επισκέπτες στέκονται σε μια πλατφόρμα για να χαζέψουν (μόλις για 45 δευτερόλεπτα ο καθένας) τις άπειρες αντανακλάσεις από πολύχρωμα φώτα στρόμπο από το ταβάνι.
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Phalli’s Field» (1965) - Το πρώτο infinity room που δημιούργησε η Kusama περιλαμβάνει ένα δάπεδο γεμάτο φαλλούς με κόκκινες βούλες, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Το 2010 το έργο αγοράστηκε από το Μουσείο Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ.
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Love Forever» (1966/1994), από περιοδική έκθεση στο Hirshhorn Museum and Sculpture Garden της Ουάσινγκτον
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Aftermath of Obliteration of Eternity» (2009), από περιοδική έκθεση στο Hirshhorn Museum and Sculpture Garden της Ουάσινγκτον
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Love Transformed Into Dots» (2007) από περιοδική έκθεση στο Hirshhorn Museum and Sculpture Garden της Ουάσινγκτον
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Love is Calling» - Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά δωμάτια της Kusama, με φωσφορίζοντες σχηματισμούς σαν πλοκάμια να ξεπροβάλλουν από το δάπεδο και από την οροφή, αλλάζοντας σταδιακά χρώματα. Μάλιστα, καθώς οι επισκέπτες διασχίζουν το δωμάτιο στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βοστώνης, ακούνε παράλληλα και μια ηχητική εγκατάσταση με την ίδια την Kusama να απαγγέλλει ένα από τα αγαπημένα της ποιήματα στα ιαπωνικά.
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«My Heart is Dancing into the Universe» - Αυτό το ψυχεδελικό δωμάτιο είναι γεμάτο βούλες και καθρέφτες, τα σφαιρικά φανάρια αλλάζουν χρώματα και το σύνολο δίνει στον επισκέπτη την ψευδαίσθηση ότι οι είναι περικυκλωμένος. Μόνο ένα ή δύο άτομα μπορούν να εισέλθουν κάθε φορά στο δωμάτιο που βρίσκεται στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges της Μπέντονβιλ, και μόνο για 90 δευτερόλεπτα.
10 εικόνες από τα Infinity Rooms της Yayoi Kusama για να τριπάρεις εντελώς Facebook Twitter
«Let’s Survive Forever» - H Art Gallery του Τορόντο διοργάνωσε μια περιοδική έκθεση που περιλάμβανε αυτή την εγκατάσταση της Kusama. Στους τρεις μήνες διάρκειας της έκθεσης, την επισκέφθηκαν 165.000 επισκέπτες. Στη συνέχεια το μουσείο έτρεξε καμπάνια crowdfunding για να συγκεντρώσει πόρους ώστε να μπορέσει να αγοράσει το έκθεμα και τελικά τα κατάφερε, έναντι 1,3 εκ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν σε μόλις 30 ημέρες. Από τον Μάιο του 2019 το δωμάτιο ανήκει στη μόνιμη συλλογή του μουσείου.
Εικαστικά
0

Αλέξανδρος Διακοσάββας

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας είναι διευθυντής σύνταξης της LiFO και curator του Upfront Initiative για τη συμπερίληψη, την ισότητα, την ορατότητα και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας. Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σύντομη θητεία στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας και συνέχιση σπουδών στη Βιολογία του ίδιου Πανεπιστημίου τον οδήγησαν τελικά στο να θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ