Θαυμάστριες της Lorde κάνουν μήνυση σε ακτιβίστριες για την ακύρωση της συναυλίας στο Τελ Αβίβ

Θαυμάστριες της Lorde κάνουν μήνυση σε ακτιβίστριες για την ακύρωση της συναυλίας στο Τελ Αβίβ Facebook Twitter
1

Τρεις νεαρές θαυμάστριες της Lorde υποστηρίζουν πως ακτιβίστριες από τη Νέα Ζηλανδία έπεισαν την τραγουδίστρια να ακυρώσει τη συναυλία της στο Τελ Αβίβ, οπότε κατέθεσαν μήνυση εναντίον τους για «ψυχική οδύνη», διεκδικώντας μια τεράστια αποζημίωση. 

Η υπόθεση είναι η πρώτη που κάνει χρήση ενός αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το 2011 και επιτρέπει μηνύσεις εναντίον όσων καλούν σε μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ. 

Η Εβραία Justine Sachs και η Παλαιστίνια Nadia Abu-Shanab, που ζουν στη Νέα Ζηλανδία, έγραψαν μια ανοικτή επιστολή στην Lorde τον περασμένο μήνα, όπου της ζητούσαν να «πάρει θέση» και να συμμετέχει «στο καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ». Οι δύο γυναίκες, που δηλώνουν ακτιβίστριες, δραστηριοποιούνται «για να μπει ένα τέλος στο ισραηλινό απαρτχάιντ του», θεωρώντας πως «ένα οικονομικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό μποϊκοτάζ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος διαμαρτυρίας». 

«Μια συναυλία στο Ισραήλ στέλνει το λάθος μήνυμα. Με να εμφανιστείς στο Τελ Αβίβ θα είναι σαν να υποστηρίζει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, ακόμη κι αν δεν κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την πολιτική κατάσταση», έγραψαν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς την τραγουδίστρια. 


Η Lorde είχε απαντήσει τότε στην επιστολή μέσω Twitter, γράφοντας: «Θα το έχω υπόψιν! Κουβεντιάζω με τόσους ανθρώπους σχετικά με το ζήτημα και εξετάζω όλα τα ενδεχόμενα. Σας ευχαριστώ που με ενημερώσατε». Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προγραμματισμένη συναυλία της. 


Το ισραηλινό δικηγορικό γραφείο Shurat HaDin κατέθεσε την Τρίτη, για λογαριασμό τριών νεαρών θαυμαστριών της Lorde, μήνυση ζητώντας αποζημίωση περίπου 10.000 ευρώ για «ψυχική οδύνη». «Αυτά τα κορίτσια είναι ιδεολόγοι. Του χρόνου θα πάνε στο στρατό και νιώθουν μεγάλη ντροπή και προσβολή με όσα κατηγορεί η Νέα Ζηλανδία το Ισραήλ. Θέλουν να διαμηνύσουν σε προσωπικό και διεθνές επίπεδο πως όσοι μποϊκοτάρουν το Ισραήλ ή καλούν σε μποϊκοτάζ θα υποστούν κυρώσεις και θα πρέπει να πληρώσουν», σχολίασε η δικηγόρος που εκπροσωπεί τα τρία κορίτσια. 

Από την πλευρά της η Justine Sachs σχολίασε στο Twitter πως η μήνυση είναι ένα «ηλίθιο κόλπο». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: 70 χρόνια, 103 εκδηλώσεις με Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Σε αυτήν την επετειακή χρονιά του φεστιβάλ, εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα, θα δούμε νέες και σημαντικές συμπράξεις -όσα έρχονται στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πειραιώς 260 και τον Λυκαβηττό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια