Τρεις εταιρίες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, εμπλέκονται σε υπόθεση διαδικτυακής απάτης, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συναλλαγών σε ανταλλακτήριο εικονικών - ψηφιακών νομισμάτων (Bitcoin) και εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της απάτης με υπολογιστή.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες Ελλήνων, που έπεσαν θύματα απάτης και συκοφαντικής δυσφήμησης από άγνωστους δράστες, οι οποίοι παρεμβάλλονταν κατά τη διάρκεια συναλλαγών - αγοραπωλησιών ψηφιακών εικονικών νομισμάτων, σε διαδικτυακό ανταλλακτήριο, που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από συνεργασία με αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησε την εμπλοκή των τριών εταιριών του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η έρευνά της για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά - ψηφιακά νομίσματα, σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια, όπως:
- Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών, καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν.
- Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νομίσματος μπορεί να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και είναι δυνατό ακόμη και να μηδενιστεί.
- Το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των συγκεκριμένων εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης του καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.