Ένα οψιγενές αίσθημα δικαίου. Από τον Άρη Αλεξανδρή

Facebook Twitter
9

Το ευτελές εργασιακό καθεστώς που εξέθρεψε η ρουσφετολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πασχίζει να επιβιώσει, παραπαίοντας μεταξύ ενός παρελθόντος ασυδοσίας και ενός παρόντος αναγκαστικής και εν μέρει υποβολιμαίας αυστηρότητας.

Οι άνθρωποι που αποτέλεσαν αφορμή και αποτέλεσμα μιας ευνοιοκρατικής τακτικής προσλήψεων, προσπαθούν τώρα να αντισταθούν στην όψιμη προσπάθεια των πολιτικών που τους χειραγώγησαν, να εξορθολογήσουν την οικονομία που όλοι μαζί κατασπάραξαν.

Για ακόμη μια φορά ξεχνάμε ότι ο πολίτης ψηφίζει τον πολιτικό και όχι ο πολιτικός τον πολίτη. Οι διεφθαρμένοι υπουργοί που συντέλεσαν στην οικοδόμηση ενός υπερτροφικού και αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα, βρέθηκαν στη θέση που βρέθηκαν γιατί οι ψηφοφόροι τους, τους θεώρησαν κατάλληλους και ενέκριναν τις προθέσεις τους. Η μακροχρόνια συνέχιση, μάλιστα, αυτής της νομιμοποιητικής διαδικασίας δεν συνιστά απλή έγκριση αλλά ξεκάθαρη εντολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι πρωταγωνίστησαν στο θέατρο του παραλόγου έχουν μακρά πορεία στις κομματικές αγέλες και στο αμαρτωλό πεδίο του ωφελιμιστικού συνδικαλισμού. Όσο οι παράλογες ανάγκες των σημερινών πρωταγωνιστών συναντούσαν την ψηφοθηρική μεγαθυμία της εκάστοτε κυβέρνησης, η σύμπνοια στην παρανομία ήταν παραπάνω από δεδομένη. Τώρα όμως που η κυβερνητική πλευρά αποποιείται εξ ανάγκης τον ηθικό κώδικα που ανέδειξε και παγίωσε τους παράγοντές της, οι πολίτες που ξεπουλήθηκαν για να βολευτούν, θυμήθηκαν την έννοια του δικαίου και του δικαιώματος.

Οι μόνοι αδικημένοι εν προκειμένω, είναι όσοι υποφέρουν από αυτή την ιστορική σύγκρουση συμφερόντων, χωρίς να έχουν λάβει μέρος στο διαχρονικό πελατειακό καρναβάλι που γέννησε, βάπτισε και καταδίκασε τη νεοελληνική πολιτική συνείδηση. Εκείνοι δηλαδή, που πήραν λιγότερα απ’ όσα τους άξιζαν, ενώ άξιζαν περισσότερα από τους “άξιους”.

Κανείς δεν εντυπωσιάζεται από την ανέξοδη στάση της αντιπολίτευσης υπέρ των απεργών, που ως εκ θαύματος παραγνωρίζει ότι η παρούσα διένεξη αποτελεί έκφανση της πολιτικής που εχθρεύεται και καταδικάζει, καθώς η ανάγκη της να χαϊδέψει αυτιά προηγείται του δεοντολογικού της καθήκοντος. Είναι πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος που το πιο τρανό παράδειγμα του υποτιθέμενου ηθικού χάσματος Αριστεράς- Κέντρου (σύγκρουση παλαιοκομματικής πολιτικής με την άβολη, σημερινή πραγματικότητα) αποτελεί το πάτημα της πρώτης για να γιγαντωθεί εκλογικά. Η νομιμοποίηση της πολιτικής νοσηρότητας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποτέ πριν δεν αποτέλεσε ενδεχόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τώρα ;

                                                                                                                         

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Έχω μια απορία.Αν σύσσωμη η Βουλή καταδίκαζε τις απεργίες, α)θα συνέχιζαν να νοούνται οι απεργοί ως πελάτες οι θα ταν πραγματικοί αγωνιστές; β) απλά θα ήταν εξωπραγματικό το να κάνουν απεργίες; γ)θα νοούνταν ως απειλή της Δημοκρατίας;Υπό ποία μορφή Δημοκρατίας μπορούν να είναι δίκαιες οι απεργίες;Το ότι ένα κόμμα στηρίζει μια απεργία δεν μπορεί να επαφίεται κατά συνέπεια των πιστεύω του; Άρα το ότι οι απεργίες μπορούν να στηρίζονται από κόμματα- που εν προκειμένω στο κάτω κάτω αυτοπροσδιορίζονται και ως αριστερά, σημαίνει οπωσδήποτε ότι μιλάμε για πελάτες; Το αν είναι πελάτες λοιπόν οι απεργοί, είναι ένα θέμα, και το αν είναι καιροσκόποι τα κόμματα και ποια κόμματα, άλλο. Το ότι αυτά τα δύο μπορεί να τέμνονται, είναι μια από τις δυστυχείς πιθανότητες.Είναι συνεπώς εύστοχο και πολύ λογικό Ά. Αλεξανδρή μετά από όσα είδαμε όλα αυτά τα χρόνια, να διατυμπανίζεις τις αμφισβητήσεις σου, αλλά στο βήμα του γνωμάκια σε βρίσκει αντιδεοντολογικά αμετροεπή η σιγουριά σου.
1ο σχόλιο 1.35,2ο σχόλιο 1.37 και δεν είχατε δημοσιεύσει ακόμη το 1ο όταν έστειλα το 2ο.Γνωρίζω να κάνω refresh/reload τον browser!Ευχαριστώ για τη δημοσίευση και διόρθωση και είναι προς τιμή σας,το λέω ειλικρινά και χωρίς ίχνος ειρωνίας αυτό!Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι κανένας τρόπος σκέψης δεν κατέρευσε,ούτε ψιλοκατέρευσε όταν κατάλαβα ότι σχολιάζω άλλον Αρη και όχι τον Αρη που έγραψα αρχικά.Σας διαβάζω συχνά και καθημερινά και θα συνεχίσω,δεν αλλάζει κάτι.Ειδικά στα κοινωνικά/αντιρατσιστικά θέματα δεν υπάρχει κάτι μεμπτό για το Lifo,από τη δική μου οπτική τουλάχιστον!Απλά κάποιες θέσεις/απόψεις των αρθρογράφων του Lifo είναι τόσο συχνά επαναλαμβανόμενες,που είτε έτσι είτε αλλιώς,με τον έναν ή με τον άλλον,μπορεί και να μπερδευτούμε καμιά φορά.Ειδικά αν έχουν και το ίδιο Μικρό Ονομα και κοντινές στήλες.Thanks πάντως παιδιά!
[Απάντηση από το LIFO.gr: 1) Συνήθως μας κατηγορούν για γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - το να υπάρχουν και κάποιοι αρθρογράφοι με άλλη άποψη δεν είναι κακό. 2) Στη προσπάθεια εύρεσης φιλοδημαρικής συνωμοσίας, μπερδέψατε τους Άρηδες. Πράγμα αστείο, σε ένα μόνο βαθμό όμως...] Σας έστειλα διόρθωση σχετικά με το όνομα του αρθογράφου σε λιγότερο από 2' απ'το μήνυμα μου και πρωτού δημοσιευτεί.Ελπίζω τουλάχιστον να γραφτεί η διορθωση που έστειλα.Σε ότι αφορά το σχόλιο σας "πράγμα αστείο,σε ένα βαθμό όμως' σεβαστό μεν,σας το ανταποδίδω δε,για το edit που κάνατε στο σχόλιο μου.Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση![Απ. Είχαμε ήδη δημοσιεύσει το σχόλιο με την απάντηση όταν στείλατε το σχόλιο διόρθωσης. Το δημοσιεύουμε παρ' ό,τι το λάθος σας δεν ήταν απλώς ένα μπέρδεμα επιθέτου, αλλά ένας ολόκληρος τρόπος σκέψης που ψιλοκατέρρευσε όταν καταλάβατε ότι δεν σχολιάζατε στον Άρη που νομίζατε...]
Σας βλέπω κύριε Δημοκίδη,πολύ φιλικά προσκείμενο στις λεγόμενες κυβερνητικές/μνημονιακές επιλογές,τον τελευταίο καιρό.Σε όλο το Lifo,όχι μόνο στη δική σας στήλη,άμεσα ή έμεσα,πολύ ή λίγο!Δεν είναι κακό ασφαλώς,καθένας έχει την προσωπική του άποψη και θα πρέπει να είναι σεβαστό αυτό.Αλλωστε δημοκρατία έχουμε ακόμη και ευτυχώς!Εστω κι αν είναι πλέον πολύ κακής ποιότητας.Δεν ξέρω αν η ΔΗΜΑΡ δεν ήταν μέσα στην κυβέρνηση,κατά πόσον θα υπήρχε αυτή η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα.Κατά τ'άλλα,ας καεί η κατσίκα του γείτονα![Απάντηση από το LIFO.gr: 1) Συνήθως μας κατηγορούν για γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - το να υπάρχουν και κάποιοι αρθρογράφοι με άλλη άποψη δεν είναι κακό. 2) Στη προσπάθεια εύρεσης φιλοδημαρικής συνωμοσίας, μπερδέψατε τους Άρηδες. Πράγμα αστείο, σε ένα μόνο βαθμό όμως...]
τις κυβερνήσεις δεν μας τις επιβάλλει κανείς. τις ψηφίζουμε μόνοι μας. γι' αυτό και έχουμε τους πολιτικούς που αξίζουν στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Άρη, η ειδοποιός διαφορά είναι η ακόλουθη: Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, χωρίς να πατήσει στο όριο που λέγεται "Συλλογική σύμβαση". Η κατάλυσή της ανοίγει τους ασκούς του αιόλου για ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Για εμένα που είμαι απλός θεατής, αν θες, στις συγκεκριμένες αντιδράσεις, και παρ' όλο που δεν είμαι απ' αυτούς που συμπαθούν τους δημοσιοϋπάλληλους, το ζήτημα δεν είναι η περικοπές που θα τους κάνουν, αλλά ο τρόπος που επιλέγουν, δημιουργώντας προηγούμενο για τέτοιες παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης. Για να μη συζητήσουμε για το άλλο κομμάτι της ιστορίας. Η Αττικό Μετρό είναι μια εταιρία δημοσίου συμφέροντος μεν, ιδιωτική παρ' αυτα. Μέσω του συγκεκριμένου περιστατικού δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα με τις επιστρατεύσεις που έγιναν.