Υπεύθυνες για τις συσκευασίες που επιλέγουν θεωρούν 9 στους 10 Έλληνες τις επιχειρήσεις, ζητώντας να χρησιμοποιούν μόνο υλικά που ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές, σύμφωνα με έρευνα του Κάθε Κουτί Μετράει σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Lucid.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κρίνει ως πολύ σημαντικά ζητήματα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση, ωστόσο θεωρούν ότι δε γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων με το 94% να ζητά περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη να φτάνει το 91%.
Παρόλο που υπάρχει η αίσθηση της ατομικής ευθύνης, το βάρος πέφτει πρωτίστως στις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συσκευασιών τους. Το 87% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο συσκευασίες που ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές, με το οποίο συμφωνεί και το 91% των Ελλήνων.
Στην Ελλάδα, το 90% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τις συσκευασίες που επιλέγουν και να χρησιμοποιούν μόνο πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Συγκριτικά, λιγότεροι από 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις συσκευασίες που αγοράζουν.
Μόνο το 25% των Ελλήνων ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου σε υπαίθριους δημόσιους χώρους
Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα της έρευνας, που καταγράφει τις απόψεις πολιτών από 14 ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 12.800 Ευρωπαίους πολίτες που ρωτήθηκαν, μόνο το 52% ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στο σπίτι, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις 46%.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης μειώνονται δραματικά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, με μόλις το 29% των Ελλήνων να ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στη δουλειά και 25% όταν είναι σε υπαίθριους δημόσιους χώρους.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι πολίτες ζητούν καλύτερη εκπαίδευση και υποδομές ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα το 59% των Ελλήνων είναι υπέρ της εφαρμογής ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ενώ το 57% ζητά περισσότερους κάδους ανακύκλωσης σε δημόσιους χώρους.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 1.7.2022