Σε όλη την Τουρκία προβάλλεται η προπαγανδιστική ταινία για τον Αχμέτ Σαδίκ, ενώ διοργανώνονται και ειδικές προβολές για μαθητές σε σχολεία.
Η ταινία περιγράφει τη ζωή του γιατρού και βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ στη Θράκη, παρουσιάζοντάς τον σαν ήρωα και δαιμονοποιώντας την ελληνική πλευρά. Η απόφαση η ταινία να προβάλλεται ακόμα και στα σχολεία, έρχεται σε μία περίοδο -θεωρητικής, τουλάχιστον- ύφεσης των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ταινία έχει προβληθεί από την κρατική τηλεόραση στην Τουρκία, ενώ η επιμονή των αρχών να προβάλλουν με κάθε αφορμή σε ευρύ κοινό το περιεχόμενό της παραπέμπει σε εκστρατεία φανατισμού της νέας γενιάς εναντίον της Ελλάδας.
Παρότι όσα παρουσιάζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε ιστορικά γεγονότα, η ταινία στην Τουρκία προβάλλεται ως πιστή βιογραφία ενός ανθρώπου που κατά τη δεκαετία του 1980 είχε προκαλέσει με τη δράση του, μιλώντας για «τουρκική μειονότητα» - γεγονός που είχε οδηγήσει στην καταδίκη και τη φυλάκισή του. Η προβολή της στα σχολεία, ειδικά για μαθητές έρχεται σε συνάφεια και με την επιλογή της Άγκυρας να μιλά στα σχολικά βιβλία για «Γαλάζια πατρίδα» - μια αλλαγή που εντάχθηκε μόλις φέτος στο σχολικό πρόγραμμα. Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζεται στο βιβλίο Γεωγραφίας και παρουσιάζει τις θαλάσσιες ζώνες που οι Τούρκοι οραματίζονται να επεκτείνουν την κυριαρχία τους.
Ποιος ήταν ο Αχμέτ Σαδίκ
Ο Αχμέτ Σαδίκ ήταν μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Τη δεκαετία του 1980 είχε ενεργή παρουσία στην πολιτική σκηνή της περιοχής, ενώ θεωρείτο ότι ήταν πολιτικός προστατευόμενος του τότε υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.
Το 1989 ο Σαδίκ Αχμέτ ίδρυσε τον πολιτικό συνδυασμό Εμπιστοσύνη (Güven) ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο νομό Ροδόπης και μετείχε στις εκλογές του 1989, όπου σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ίσχυε τότε, δεν απαιτούνταν η βάση του 3%, προκειμένου ένα κόμμα να εκλέξει βουλευτές. Ο συνδυασμός του αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο νομό Ροδόπης και ο Σαδίκ εξελέγη βουλευτής. Το τέλος των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων της εποχής τον βρήκε στη θέση του βουλευτή, όπου παρέμεινε ως το 1993. Στην εκλογική αναμέτρηση εκείνης της εποχής ο συνδυασμός του ήρθε πρώτος στη Ροδόπη, ωστόσο λόγω της καθιέρωσης της βάσης του 3%, δεν εξελέγη.
Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 έξω από το χωριό Σώστης, στην Κομοτηνή.
Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) που ήταν πρώτο σε ψήφους στις ευρωεκλογές 2024, θεωρείται το κόμμα-συνέχεια της πολιτικής του Σαδίκ.
Η φυλάκιση του Σαδίκ το 1989
Ως υποψήφιος βουλευτής, το 1989 ο Αχμέτ Σαδίκ καταδικάστηκε για «διατάραξη κοινής ειρήνης» από την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευσε διακηρύξεις ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική. Πρωτόδικα, η ποινή που του είχε επιβληθεί ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου παρέμεινε περί τους δύο μήνες.
Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ακολούθως, όμως, ο Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από e-evros.gr / wikipedia