Μια ραδιοφωνική εκπομπή τοπικής εμβέλειας που «θέριεψε» με τη φαντασία και το μεράκι των παραγωγών της και ξεπέρασε τα όρια της Κρήτης.
Η Γωγώ Βερίγου και ο Γιώργος Μπαλοθιάρης είχαν την έμπνευση να δημιουργήσουν ένα βίντεο για να διαφημίσουν την εκπομπή τους που διατηρούν από το 2004. Το «Let’s Do It Χαρίλαε!» τού 2016, με πρωταγωνίστρια μια Κρητικοπούλα γιαγιά που κάνει την επανάστασή της, έγινε viral με εκατοντάδες χιλιάδες views και παρουσία σε τηλεοπτικά προγράμματα μεγάλων καναλιών.
Η επιτυχία άνοιξε την όρεξη κι έκτοτε κάθε χρόνο οι δύο παραγωγοί από την Ιεράπετρα και η ομάδα τους φτιάχνουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο που καταλήγει να κάνει θραύση.
«Ξεκινήσαμε με τυπικούς τρόπους όπως αυτοδημιούργητες αφίσες που μοιράζαμε ξενυχτώντας πάνω σε καρότσες με φίλους μέχρι τα ξημερώματα σε πόλεις και χωριά για να φτάσουν παντού, σε μια εποχή πολύ πριν τα Social Media! Καφενεία, πλατείες και φοιτητές που γύριζαν το καλοκαίρι πίσω στο νησί αποτελούσαν την βάση για να ακουστούμε περισσότερο! Τα χρόνια πέρασαν και το "Καλοκαίρι Στο Νότο" εξελίχθηκε και πλέον μεταδιδόταν σε όλη την Κρήτη ζωντανά σε τέσσερα ραδιόφωνα!» λένε οι ίδιοι που κατέληξαν, το 2016, να μεταφέρουν το μπρίο τους από τα FM στην οθόνη. Κάπως έτσι, προέκυψε το Let’s Do It Χαρίλαε!.
«Δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει συνέχεια! Ακολούθησε το Cretan Survivor που ακόμη και σήμερα κρατάει ρεκόρ με 1εκ. προβολές σε 15 ώρες (και πάνω από 6εκ. συνολικά), το Just Μπύρες που άνοιξε τον δρόμο για τα αγαπημένα μας πλέον covers στα τραγούδια, το αγαπημένο και πολυβραβευμένο Cretan Casa De Papel, οι Rakibusters με γυρίσματα εν μέσω πανδημίας σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι και Σινικό Τείχος και το φετινό The Cretan Thriller βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι (και videoclip) του Michael Jackson που μόλις κυκλοφόρησε!» προσθέτουν.
Κλιπ γεμάτια κρητικές αναφορές
Τα κλιπάκια της εκπομπής «Καλοκαίρι στον Νότο» είναι γεμάτα από τοπικές αναφορές, πετρόχτιστα χωριά, τοπία, σπίτια, χλωρίδα, πιάτα, ενδυμασίες και φυσιογνωμίες της κρητικής γης, ντοπιολαλιά που ακόμη κι οι νέοι Κρητικοί των πόλεων δεν μιλούν πια. Οι δύο παραγωγοί αντλούν έμπνευση κυρίως από τους ανθρώπους και τις καθημερινές στιγμές, λένε.
«Για παράδειγμα ένας απλός διάλογος στο μπακάλικο της γειτονιάς από μια γιαγιά που νομίζει ότι η ταμίας της χρέωσε κάτι παραπάνω, μπορεί να γεννήσει δεκάδες εικόνες και διαλόγους "χρυσάφι"! Η αυθεντικότητα των ανθρώπων στις μικρές πόλεις αποτελεί έναν αναξιοποίητο και ανεξάντλητο θησαυρό, διότι δεν έχουν φθαρεί από την καθημερινότητα και τους ρυθμούς μιας μεγάλης πόλης. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται η επικαιρότητα! Διαλέγουμε μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε, ή να σατιρίσουμε ανάλογα την εποχή και τα παντρεύουμε με τους ήχους, τα αναγνώσματα και τις εικόνες των παιδικών μας χρόνων! Τα τραγούδια του Michael Jackson, οι περιπέτειες του Scrooge McDuck, γειτονιές γεμάτες χρώματα, μυρωδιές φαγητών και τηλεοπτικά προγράμματα ή ταινίες που μας στιγμάτισαν! Τα βίντεο μας είναι ουσιαστικά θα έλεγε κανείς μια φωτογραφία των παιδικών μας χρόνων, παντρεμένα με την επικαιρότητα και τις εικόνες που μας εμπνέουν σήμερα! Κάπως έτσι προέκυψε και το Cretan Thriller! Μια «επανάσταση» ανάμεσα στον φόβο και το πρέπει με γλυκιές δόσεις νοσταλγίας και Κρητικού ταμπεραμέντου!»
Χωρίς μπάτζετ, με μεράκι μόνο
Όπως παραδέχονται ο Γιώργος και η Γωγώ, η εκπομπή βραβεύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια ως η καλύτερη ραδιοφωνική παραγωγή στην Ελλάδα, έχει ενταχθεί 2 φορές στην λίστα Youtube Rewind Greece ενώ πέρυσι απέσπασε το βραβείο Ermis στην κατηγορία Digital Video. Κι όλα αυτά με σενάριο και σκηνοθεσία δύο «ερασιτεχνών» και προφανώς μηδαμινό μπάτζετ που κοντράρει παραγωγές πανάκριβες και επαγγελματιών.
«Δεν υπάρχει καλύτερη και μεγαλύτερη πρόκληση από το να δοκιμάζουμε ανέφικτες ιδέες, με πολύ χαμηλό (ή και ανύπαρκτο) budget και αμφιλεγόμενο εξοπλισμό! Όταν πετυχαίνουμε με αυτά τα μέσα μια εικόνα εφάμιλλη μεγάλων παραγωγών νοιώθουμε σαν να αναπνέουμε πραγματικό οξυγόνο! Ακόμα και ο κόσμος που συμμετέχει εξιτάρεται με αυτή την συνθήκη! Μας βλέπουν να παλεύουμε ώρες για να πετύχουμε το σωστό φως ή την σωστή αντίδραση και το παίρνουν πατριωτικά! "Πες μου τι θές να κάνω και θα το κάνω", μας λένε! Την ίδια στιγμή τα γυρίσματα αποκτούν μορφή γιορτής! Κομπάρσοι και "ηθοποιοί" καταφτάνουν με τσικάλια γεμάτα ντολμαδάκια, σπιτικές τυρόπιτες, ρακή ό,τι άλλο βάζει ο νους, κάτοικοι πόλεων και χωριών ανοίγουν τις πόρτες τους και συναγωνίζονται για το ποιος θα βοηθήσει περισσότερο ενώ τοπικοί φορείς "ξεκλειδώνουν" όποια ανάγκη ή υποδομή χρειαστεί κλείνοντας μας το μάτι συνωμοτικά ! Αυτή η "ψήφος" εμπιστοσύνης αλλά και η απήχηση της εκπομπής και των βίντεο σε Ελλάδα και ομογένεια, μας δημιούργησαν την ανάγκη να γίνουμε ακόμα πιο πιεστικοί στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την φαντασία μας! Έτσι λοιπόν αυξήσαμε τις πρόβες και αρχίσαμε να καθοδηγούμε πολύ περισσότερο το περιεχόμενο! Μια απλή σκηνή 3 δευτερολέπτων, πλέον μπορεί να διαρκεί 3-4 ώρες για να βγει, κυρίως γιατί δοκιμάζαμε τα πάντα μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Με αυτόν τον τρόπο αρκεί να πούμε πως το πρώτο μας βίντεο δημιουργήθηκε αυθημερόν ενώ οι σημερινές παραγωγές υλοποιούνται σε περίπου 3-4 εβδομάδες!»
Κάστινγκ αλά κρητικά
Ασφαλώς και οι πρωταγωνιστές των βίντεο, αν και απολαυστικοί, είναι ερασιτέχνες. Για την ακρίβεια, ντόπιοι με καλή καρδιά και κρυφό μεράκι.
«Η πλέον απολαυστική διαδικασία είναι αυτή της επιλογής του cast! Συνήθως ξεκινάει με τηλέφωνα στην εκπομπή που περιλαμβάνουν συστάσεις για άτομα (ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα), online με προτάσεις από φίλους και συνεργάτες για τις νεότερες ηλικίες και συνεχίζονται με late night casting σε γραφικά καφενεία οικισμών που δυσκολεύεσαι να τα βρεις στον χάρτη! Τώρα φανταστείτε να πηγαίνει κανείς σε ένα τέτοιο καφενείο και να εξηγεί πως πρέπει για παράδειγμα να ντυθούν ζόμπι οι κάτοικοι! Τα βλέμματα δίνουν και παίρνουν ενώ η ανάλυση του τι ακριβώς χρειαζόμαστε, θυμίζει προεκλογική εκστρατεία! Όταν δε μπουν στο κλίμα και διαδοθούν τα νέα, εξελίσσονται σκηνές απείρου κάλλους! Αν κάποιος νομίζει πως μια σκληρή διαπραγμάτευση αφορά ίσως έναν manager και ένα πρακτορείο, τον καλούμε στην Κρήτη ώστε να εξηγήσει αυτοπροσώπως σε μια πεισματάρα και δυναμική Κρητική γιαγιά που έχει μαγειρέψει για να σε υποδεχτεί στο χωριό της (και έχει καλλιεργήσει προσδοκίες), ότι δεν κάνει για τον ρόλο! Ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε! Όλοι είναι πρόθυμοι και έχουν αγωνία, ενώ συνήθως απογοητεύονται όταν μαθαίνουν ότι απλά θα περάσουν περπατώντας από κάποιο σοκάκι ή θα φαίνονται στο background! Η επιλογή τους γίνεται συνήθως με βάση την φυσιογνωμία τους και την ικανότητα μιας βασικής υποκριτικής ύστερα από πρόβες!»