Ένα ποτήρι γάλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 20%

Ένα ποτήρι γάλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 20% Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού γάλατος κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τη διατροφή και τη νόσο. Οι λεπτομέρειες της επιστημονικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

Κάθε ημερήσια δόση ασβεστίου 300mg, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε μισό ποτήρι γάλα, συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, δήλωσαν οι ερευνητές, ενώ οι μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, είχαν παρόμοια προστατευτική επίδραση.

«Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω του ασβεστίου που περιέχουν» δήλωσε η Δρ Keren Papier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση τόσο στις γαλακτοκομικές όσο και στις μη γαλακτοκομικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με σχεδόν δύο εκατομμύρια διαγνώσεις και ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να φθάσουν τα 3,2 εκατομμύρια έως το 2040, ενώ οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 1,6 εκατομμύρια κυρίως λόγω της αύξησης στις πλούσιες χώρες. Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται απότομα στους νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1990 και του 2018, ο αριθμός των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 25 έως 49 ετών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου αυξήθηκε κατά 22%.

Ενώ οι τάσεις είναι ανησυχητικές, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του εντέρου μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διατήρηση υγιούς βάρους, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, με μία στις πέντε περιπτώσεις να συνδέεται με την κατανάλωση πολύ κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα. Για την τελευταία μελέτη, η Papier και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια για να διερευνήσουν πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η μελέτη βρήκε πειστικές αποδείξεις ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου και επιβεβαίωσε ότι το αλκοόλ και το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο. Κάθε 20 γρ. αλκοόλ την ημέρα, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ κάθε 30 γρ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συνδέθηκε με 8% αύξηση της νόσου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά η Papier δήλωσε ότι οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου αναμένεται να ισχύουν και για τους άνδρες και τα νεότερα άτομα. «Πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με το να συνδέεται με τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του καρκινογόνου δυναμικού τους» δήλωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο επαναστατικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος χορηγείται σε ασθενείς στην Αγγλία μέσω ταχείας πρόσβασης από το NHS

Τech & Science / Νέο επαναστατικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος χορηγείται σε ασθενείς στην Αγγλία μέσω ταχείας πρόσβασης από το NHS

Το μελάνωμα αποτελεί τον πέμπτο συχνότερο καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% όλων των νέων διαγνώσεων
LIFO NEWSROOM
Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Τech & Science / Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Οφέλη ζωής αξίας 90.000 δολαρίων προσφέρει η καθημερινή σχέση με έναν σκύλο ή γάτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη – Κάλεσμα για άρση των περιορισμών στην κατοχή κατοικιδίων
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM