Μια τηλεοπτική σειρά που αγαπάει την Αθήνα και τα στέκια της

Μια τηλεοπτική σειρά που αγαπάει την Αθήνα και τα στέκια της Facebook Twitter
2

Μια τηλεοπτική σειρά που αγαπάει την Αθήνα και τα στέκια της Facebook Twitter
Ελένη Φιλίνη- Επεισόδιο ''Η ντισκοτέκ''

 

Ένα χρόνο μετά το ''μαύρο'' στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά και τη μετονομασία της κρατικής τηλεόρασης σε ΝΕΡΙΤ, μία νέα τηλεοπτική σειρά έκανε την παρθενική της εμφάνιση στις 18 Μαΐου του 2014 και κατάφερε να ξεχωρίσει, καθώς διαθέτει στυλ και άποψη. Και λέμε διαθέτει και όχι διέθετε, αφού μόλις πριν τρεις μέρες προβλήθηκε το τρίτο επεισόδιο του Β΄Κύκλου με τίτλο ''Η μπουάτ''. Και έπεται συνέχεια!

 

Δε θα μπορούσε να μη διαθέτει και στυλ και άποψη η εν λόγω σειρά. Ιθύνων νους της είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης, του οποίου η τελευταία ταινία, ''Οι Αισθηματίες'', προβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις αθηναϊκές αίθουσες. Για την ακρίβεια, τα ''Στέκια'' είναι project του Τριανταφυλλίδη και της γυναίκας του, της σκηνοθέτιδας Μαρίνας Δανέζη, εξ ου και την παραγωγή ανέλαβαν με την προσωπική τους εταιρεία, τη ΝΙΜΑ, από τα αρχικά των ονομάτων τους.

Τα ''Στέκια'' είναι ένα έξυπνο project που έλειπε από την ελληνική τηλεόραση με ιστορίες αγοραίου πολιτισμού για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να νοσταλγούν οι πρεσβύτεροι, όσο μπανάλ κι αν ακούγεται τώρα αυτό.

Δεν σκηνοθετούν όμως αποκλειστικά οι δυο τους. Στον Α΄Κύκλο τα δώδεκα επεισόδια σκηνοθέτησαν επίσης οι Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Χαριτίδης, Φωκίων Μπόγρης, Νίκος Πάστρας. Στον Β΄Κύκλο που συνεχίζεται αυτόν τον καιρό, σκηνοθέτες είναι μέχρι τώρα οι Δανέζη, Πάστρας, Χολέβας. Τι έχουν ακριβώς όμως τα ''Στέκια'', ποιο είναι αυτό το ''κάτι'' τους που τα κάνει να ξεχωρίζουν;

Μια τηλεοπτική σειρά που αγαπάει την Αθήνα και τα στέκια της Facebook Twitter
Αρλέτα, Επεισόδιο ''Η μπουάτ''

Σίγουρα δεν είναι μία τυπική σειρά ντοκιμαντέρ. Οι σκηνοθέτες της συνήθως επιλέγουν πρωτότυπες γωνίες λήψης όταν τραβάνε συνεντεύξεις, ακόμη κι όταν υπάρχουν δύο ομιλητές στο ίδιο κάδρο. Συνεντεύξεις που δεν πλατιάζουν και εναλλάσσονται με αρχειακό υλικό και σύγχρονα περιγραφικά πλάνα. Το τι θα κρατήσει βέβαια ο κάθε σκηνοθέτης στο αντίστοιχο κάθε επεισόδιο εξαρτάται κι από μία, δημοσιογραφικού τύπου, ευελιξία. Κατά την προσωπική μου άποψη, η συνέντευξη είναι ένα ολότελα ξεχωριστό κομμάτι μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό και ως εκ τούτου ο δημιουργός οφείλει να είναι και λίγο δημοσιογράφος. Διαφορετικά, εκείνος ασχολείται με το πλανάρισμα του και αναθέτει την έρευνα σε κάποιον πιο αρμόδιο, ας πούμε.

Τα ''Στέκια'' δεν παρουσιάζουν πρόβλημα στον τομέα αυτό. Μέχρι τώρα έχουν περάσει σημαντικές προσωπικότητες από τα 15 επεισόδια: Ποιητές (Νάνος Βαλαωρίτης, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ), συγγραφείς (Πάνος Κουτρουμπούσης - Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), δημοσιογράφοι (Άκης Καπράνος, Δημήτρης Ν. Μανιάτης), μουσικοί (Αρλέτα, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Νότης Μαυρουδής) και πολλοί άλλοι, συμφώνως με τις απαιτήσεις του θέματος.

Μια τηλεοπτική σειρά που αγαπάει την Αθήνα και τα στέκια της Facebook Twitter
Επεισόδιο ''Το πατσατζίδικο''

Γιατί πάνω απ' όλα είναι το θέμα, το concept, η ίδια η ''σύλληψη'' της σειράς. Τα ''Στέκια'' βασίζονται στην αναμόχλευση συναισθημάτων του θεατή, σε μνήμες από το πρόσφατο ή το μακρινό παρελθόν. Λόγου χάριν, τα επεισόδια ''Η παράγκα του Σίμου'' ή ''Η μπουάτ'' θα μπορούσαν να αφορούν περισσότερο τους εβδομηντάρηδες (ούτε οι μπουάτ, ούτε η παράγκα του Σίμου ειδικά, συνιστούν σημερινά στέκια), εκεί που ''Το μπαρ κονσομασιόν'', ''Η πλαζ'' ή και ''Τα γήπεδα'' ακόμη καλά κρατούν και πράγματι είναι στέκια για πολλούς ανθρώπους. Αντίστοιχα, επεισόδια σαν τη ''Ντισκοτέκ'' με τη συμμετοχή της Ελένης Φιλίνη και του Σταμάτη Γαρδέλη ή το ''Βιντεοκλάμπ'' δύνανται να συγκινήσουν περισσότερο τους σημερινούς πενηντάρηδες, τη γενιά δηλαδή της δεκαετίας του 1980. Τέλος, έχουμε δει και επεισόδια με θέμα τα πατσατζίδικα ή τις ταβέρνες, πολυσύχναστα ακόμη μέρη σε κάθε γωνιά της Αθήνας και όχι μόνο. Εκείνο το επεισόδιο, πάντως, που εκφράζει στο απόλυτο τον τίτλο της σειράς αναφορικά με το σήμερα είναι ''Το facebook'', του οποίου τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί και θα προβληθεί τον επόμενο καιρό!

Μια τηλεοπτική σειρά που αγαπάει την Αθήνα και τα στέκια της Facebook Twitter
Eπεισόδιο ''Το κουρείο''.

Δε θα μπορούσα να μη σχολιάσω και τον rock χαρακτήρα της σειράς, κυρίως λόγω Τριανταφυλλίδη. Κομμάτια σαν το ''Ρόδον'' που ξεκίνησε τον Β' Κύκλο και ''Η εισβολή του ροκ εντ ρολ'' που έκλεισε τον Α' Κύκλο επεισοδίων είναι θέματα που γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα ο συγκεκριμένος δημιουργός. Μάλιστα, τόσο για το Ρόδον, όσο και για τα ''Στέκια'', ο Νίκος Τριανταφυλλίδης μού είχε μιλήσει σε εκείνη τη μεγάλη συνέντευξη του για το LIFO.gr.

Γενικά, τα ''Στέκια'' είναι ένα έξυπνο project που έλειπε από την ελληνική τηλεόραση με ιστορίες αγοραίου πολιτισμού για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να νοσταλγούν οι πρεσβύτεροι, όσο μπανάλ κι αν ακούγεται τώρα αυτό. Καταγραφή τόπων, μέσων ψυχαγωγίας και επαγγελμάτων ακόμη, που τείνουν να εξαφανιστούν. Γι' αυτό έχω την αίσθηση πως αρκετά από τα τηλεοπτικά ''Στέκια'' θα παίζουν στο μέλλον το ρόλο που έπαιζαν κάποτε οι γκραβούρες ως σημάδια αφανισμένου πολιτισμού. Και γι'αυτό ίσως το επεισόδιο που συγκίνησε εμένα περισσότερο δεν ήταν ούτε ''Το Ρόδον'', ούτε ''Η μπουάτ'', αλλά ''Το κουρείο'' σε μία εποχή που ως και το κούρεμα, η πιο απλή ένδειξη πολιτισμού για κάθε άνθρωπο, έχει περάσει σε ένα πλαίσιο μοδάτων επιταγών, life style και καταναλωτισμού. 

Δείτε τα υπόλοιπα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ "Τα Στέκια" εδώ.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανοί καλλιτέχνες υπογράφουν ανοικτή επιστολή κατά παρουσιαστή που κατηγορείται για σεξισμό

TV & Media / Γερμανοί καλλιτέχνες υπογράφουν ανοικτή επιστολή κατά παρουσιαστή που κατηγορείται για σεξισμό

«Θέλουμε παρουσιαστές που είναι ενθουσιώδεις για τον πολιτισμό, ευαίσθητοι και ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες πολιτιστικές συζητήσεις», αναφέρουν
LIFO NEWSROOM
«Μην πεθάνεις»: Το ντοκιμαντέρ στο Netflix για τον εκατομμυριούχο που θέλει να ζήσει για πάντα

TV & Media / «Μην πεθάνεις»: Το ντοκιμαντέρ στο Netflix για τον εκατομμυριούχο που θέλει να ζήσει για πάντα

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο πλούσιος επιχειρηματίας Μπράιαν Τζόνσον θέτει το σώμα και την περιουσία του σε κίνδυνο για να παρατείνει τη ζωή του πέρα από όλα τα γνωστά όρια
LIFO NEWSROOM
Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για τη 3η σεζόν

TV & Media / Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για την 3η σεζόν

Η νέα σεζόν διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης, παρουσιάζοντας το πώς η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα επηρεάζει τους νέους πρωταγωνιστές
LIFO NEWSROOM
Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

TV & Media / Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

Το «Squid Game» πρωτοεμφανίστηκε το 2021 και έγινε άμεσα παγκόσμιο φαινόμενο, με τη σειρά να παραμένει η πιο δημοφιλής παραγωγή στην ιστορία του Netflix, συγκεντρώνοντας πάνω από 265 εκατομμύρια προβολές
LIFO NEWSROOM
Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ναι σε όλα που λες! Κι εγώ, καλώς ή κακώς, μόνο ΝΕΡΙΤ μπορώ να βλέπω. Βαρέθηκα, βλέπεις, να τρέχω για αποκωδικοποιητή τότε και η TV μου πλέον δεν ''πιάνει'' κανένα άλλο κανάλι. Δε νομίζω να χάνω και τίποτα...Προτιμώ ενημέρωση από το διαδίκτυο και ταινίες σε DVD!
Εντάξει!... Η σειρά τα "σπάει"!!!...Δεν χάνω ούτε ένα επεισόδιο.Δεν συμφωνώ με το μόρφωμα που λέγεται ΝΕΡΙΤ και σύντομα περιμένω να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ υπό νέες, ισορροπημένες, αξιοκρατικές συνθήκες για όλους. Καμία κλίση, υπέρ και προς ( όσο αφορά το ειδησεογραφικό και ενημερωτικό πρόγραμμα) την εκάστοτε κυβέρνηση, ούτε φυσικά την... υπέρπροστασία (χωρίς παρεξήγηση παρακαλώ, οι περισσότεροι νομίζω με κατανοούν), των υπαλλήλων και εργαζομένων, ειδικά όσων το αντικείμενο τους σχετίζεται άμεσα με την οπτικοακουστική διαχείριση και δημιουργία (παραγωγοί, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, πρωτοτεχνικοί και τεχνικοί..), άνευ όρων και ασύδοτης ελευθεριότητας, τάχα μου ελευθερίας («τσιφλίκι μου είναι και ό,τι με βολεύει γίνεται»)... Πείτε μου όμως, σε ποιό ιδιωτικό κανάλι θα παρακολουθούσαμε εκπομπές όπως "Τα Στέκια" και πολλά άλλα, ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ αυτοτελών η μερικών επεισοδίων;;; ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ!...Προσωπικά ο κύριος λόγος που παρακολουθώ ΝΕΡΙΤ (πρώην, και καλά, ΕΡΤ) και το κανάλι της Βουλής είναι τα ντοκιμαντέρ, οι προβολές ταινιών (Ελληνικών και Ξένων)-πραγματικά ποιοτικού κινηματογράφου και με σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, ταινίες μικρού μήκους στο "Μικροφίλμ", "Το Θέατρο της Δευτέρας" (σε επανάληψη), "Παρασκήνιο", "Εποχές και Συγγραφείς", "Η Μηχανή του Χρόνου", "Οπτική Γωνία", "Τοπία της Σιωπής" και επαναλαμβάνω, "Τα Στέκια" βεβαίως, βεβαίως!!! Όπως διάφορα άλλα, άκρως ενδιαφέροντα. Ναι η ΝΕΡΙΤ όσο αφορά το ειδησεογραφικό-ενημερωτικό-δημοσιογραφικό κομμάτι της, «μπάζει» από παντού, κάτι που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ακόμη και στους αδαείς... και είναι κάτι πολύ άσχημο και προσβλητικό που άμεσα πρέπει να αλλάξει. Όσο όμως αφορά το υπόλοιπο κομμάτι των, ανεξάρτητων με την άμεση πολιτική επικαιρότητα, εκπομπών της, πραγματικά παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες εκπομπές.