“Θα έπρεπε να είναι παράνομο να αποκαλείς ανθρώπους «χοντρούς» στην TV”

“Θα έπρεπε να είναι παράνομο να αποκαλείς ανθρώπους «χοντρούς» στην TV” Facebook Twitter
32

Πρόσφατα η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έκανε πρωτοσέλιδα όταν δήλωσε ότι αρνήθηκε να χάσει βάρος για τη δεύτερη ταινία των Hunger Games και το στούντιο αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Μπράβο, Τζένιφερ!

 

Η συζήτηση περί κιλών ήταν αφορμή να επανέλθει στο προσκήνιο ένα εξώφυλλο του περιοδικού Flare από το 2011, όπου είναι φανερό το φότοσοπ που χρειάστηκε για να μπει εικόνα στα κατάλληλα καλούπια των περιοδικών.

 

 

 

Αυτό που δεν προκύπτει απαραίτητα από τα συμφραζόμενα είναι ότι τα κατάφερε επειδή είναι η Τζένιφερ Λόρενς, βραβευμένη με Όσκαρ, και ήδη πρωταγωνίστρια της τριλογίας, που έχει φέρει εκατομμύρια κέρδη στο στούντιο. Το άλλο που δεν προκύπτει αβίαστα είναι ότι όταν ξεκίνησε, τα στούντιο της είπαν ότι είναι υπέρβαρη, και ότι αν δεν έχανε κιλά, την περίμενε απόλυση, ότι της έδωσαν φωτογραφίες που ήταν σχεδόν γυμνή για να έχει «κίνητρο» για να κάνει δίαιτα. Δεν μας λέει αν πείστηκε και έκανε (μάλλον έκανε).

 

Το πιο σημαντικό που σχεδόν αποσιωπείται είναι το οφθαλμοφανές (;) γεγονός ότι η Τζένιφερ Λόρενς φοράει νούμερο 38 στα ρούχα, που σημαίνει ότι είναι στα κιλά της. Αλλά αυτό στον κόσμο της οθόνης είναι «υπέρβαρο» και την κάνει να νιώθει υποχρεωμένη να δικαιολογείται που δεν κάνει εξαντλητικές δίαιτες για να φαίνονται τα κόκκαλά της.

 

Η Τζένιφερ Λόρενς λέει ότι η εμπειρία της ως νέα ηθοποιός που έπαιρνε μονίμως διαταγές για δίαιτα την έχει κάνει να νιώθει αποστροφή για τη λέξη. Σε πρόσφατη της συνέντευξη είπε ότι η λέξη "fat" θα έπρεπε να γίνει παράνομη στα σχόλια της τηλεόρασης, γιατί τα μέσα έχουν ευθύνη:

 

«Δηλαδή γιατί είναι αστείο να ταπεινώνεις ανθρώπους; Και το καταλαβαίνω, κι εγώ το κάνω, όλοι το κάνουμε. Νομίζω όμως ότι όταν έχει να κάνει με τα μέσα, τα μέσα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στη νεότερη γενιά, στα κορίτσια που βλέπουν αυτά τα τηλεοπτικά σόου και αντιγράφουν το πώς να μιλάνε και το πώς να είναι κουλ. Έτσι ξαφνικά έγινε αστείο το να κοροϊδεύεις το κορίτσι που φοράει το απαίσιο φόρεμα ή να κοροϊδεύεις το κορίτσι που, ξέρεις. Και η λέξη «χοντρός». Πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνει παράνομο να λες κάποιον στην TV "χοντρό". Αν ρυθμίζουμε τα τσιγάρα και το σεξ και τις βρισιές για την επίδραση τους στις νεότερες γενιές, γιατί δε ρυθμίζουμε πράγματα όπως το αποκαλείς κάποιον «χοντρό» στην τηλεόραση;»

 

Η απάντηση είναι ότι οι απαγορευμένες λέξεις λέγονται «λογοκρισία» και η πρόταση της είναι κάπως εξωφρενική, αλλά φαίνεται ότι τα λέει με καλό σκοπό. Η τρομοκρατία της εμφάνισης έχει χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα στα νεαρά κορίτσια.

 

32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

18 σχόλια
Ωραια ολα αυτα αλλα δεν μπορω ενα πραγμα να καταλαβω:Αν σας ενοχλει κατι, γιατι δεν το αλλαζετε;Εσεις οι 'χοντροι' γιατι δεν κανετε κατι για να γινετε 'λεπτοι'; Το ξερω στην αρχη φαινεται βουνο αλλα δεν ειναι τιποτα, τα περασα και εγω και σας μιλω με σιγουρια. Φτανει να εισαι αποφασισμενος :)Οσο για τα βλαμμενα που κανουν διαιτες θανατου, καλα να παθουν.Ο κοσμος δεν χρειαζεται αλλους ανθρωπους αρνητικου iq, αρκετοι μαζευτηκαν.
Η λέξη χοντρός είναι μια ταπεινωτική λέξη που υπονοεί ότι κάποιος είναι άσχημος. Η λέξη υπέρβαρος είναι μια πραγματικότητα που υποδεικνύει πως η υγειά ενός ανθρώπου είναι σε κίνδυνο λόγο του ότι έχει παραπάνω κιλά από ότι πρέπει Αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτική ορθότητα.
Η λέξη χοντρός είναι μια ταπεινωτική λέξη που υπονοεί ότι κάποιος είναι άσχημος. Η λέξη υπέρβαρος είναι μια πραγματικότητα που υποδεικνύει πως η υγειά ενός ανθρώπου είναι σε κίνδυνο λόγο του ότι έχει παραπάνω κιλά από ότι πρέπει Αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτική ορθότητα.
Λυπαμαι αλλα οι χοντροι ειναι βαρος για την κοινωνια (pun not intended).Εχουν προδιαθεση για πολλες αρρωστιες που επιβαρυνουν (pun not intended) το ασφαλιστικο συστημα. Ετσι οπως αντιμετωπιζονται οι καπνιστες σε πολιτισμενες χωρες, ετσι πρεπει να αντιμετωπιζονται και οι χοντροι. Ως προς καποια που λενε οι απο πανω για ανορεξια, ειναι φυσικα αστειοτητες. Πρεπει να υπαρχουν τουλαχιστον χιλιοι υπερβαροι για καθε ανορεξικο.
Ναι, ας τους ρίξουμε από τον Καιάδα κάτω, ας ακολουθήσουν ανάπηροι, οι συνταξιούχοι, άνεργοι. Τι όλοι αυτοί δεν επιβαρύνουν; Μετά ας οργανώσουμε μία ωραία ευγονική για ό,τι επιβαρύνει το δημόσιο κουρβανά
Ναι, ας τους ρίξουμε από τον Καιάδα κάτω, ας ακολουθήσουν ανάπηροι, οι συνταξιούχοι, άνεργοι. Τι όλοι αυτοί δεν επιβαρύνουν; Μετά ας οργανώσουμε μία ωραία ευγονική για ό,τι επιβαρύνει το δημόσιο κουρβανά
Επιτέλους. Ας καταλάβουν όλοι πως το να είσαι υπέρβαρος δεν είναι "φυσιολογικό" ούτε υγειές. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απλά μία ακόμα λέξη να περιγράψεις πως μοιάζει εξωτερικά ένας άνθρωπος. Σαν να λέμε κοντός, μελαχρινός κλπ. Επίσης το να είσαι χοντρός είναι επιλογή οπότε γιατί να σε προσβάλει ή να σε στεναχωρεί να σε αποκαλεί κάποιος έτσι? Στην προκειμένη περίπτωση της Τζένιφερ το πρόβλημα δεν είναι πως την αποκαλούν χοντρή στα μίντια, αλλά το ότι θεωρείται χοντρή χωρίς να είναι μόνο επειδή συγκρίνεται με γυναίκες "του χώρου της" οι οποίες είναι ακραία αδύνατες
"60,000 Reichsmark is what this person suffering from a hereditary defect costs the People's community during his lifetime. Fellow citizen, that is your money too". http://en.wikipedia.org/wiki/Action_T4Όχι, δε σε λέω ναζιστή. Απλά το σκεπτικό σου αναπόφευκτα μου έφερε στο μυαλό αυτήν την προπαγανδιστική αφίσα του 38 στη Γερμανία, όπου στο πλαίσιο του προγράμματος ευθανασίας πνευματικά και φυσικά αναπήρων, η προπαγάνδα των ναζί μιλούσε για το βάρος των ανθρώπων αυτών στα ταμεία του Κράτους. Τελείως αυθαίρετα μου ήρθε λοιπόν στο μυαλό η αφίσα αυτή;
Ειναι υπερβολικααα κουραστικη.Ολη αυτη η υπερπροσπαθεια να δειξει ''το κοριτσι της διπλανης πορτας'',''αυθορμητη'',''χαζουλικο αγοροκοριτσο'' ειναι πραγματικα κουραστικα και οποιος πιστευει οτι απλα κανει μονη της οτι θελει και δεν την καθοδηγουνε στο τι να πει η τι ''γκαφες'' να κανει,μαλλον ειναι αφελης.Και μετα Χριστον προφητες ειναι πολλοι,ας εβγαινε την εποχη που της ζηταγανε να αδυνατισει και να κανε ντορο,3 χρονια μετα δεν μου λεει κατι.
Αρα οκ ξεπουλαω τα πιστευω μου για τα λεφτα και τη δοξα.Εκπορνευση δηλαδη.Και για να μην παρεξηγηθω,και γω το πιθανοτερο ειναι το ιδιο θα εκανα,αλλα δεν νομιζω να μου αξιζαν και συγχαρητηρια μετα.
Παιδιά σορρυ αλλά δοθηκαν αγώνες για αυτό που λέγεται πολιτικη ορθότητα. Ίσως μερικά πράγματα μας φαίνονται υπερβολικά, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία πίσω απ´ αυτό το θέμα. Η γλώσσα αντικατοπριζει την κουλτούρα της εκαστοτε κοινωνίας. Μπορεί να ξεβολευόμαστε με το political correct, αλλά έστω και για λίγο ξεχάςτε τα προνόμια που έχουμε και φανταστείτε να προερχόμαςταν από λιγότερο προνομιακές μειονοτητες.Η Λορενς ενώ εχει τα κανονικά κιλά την πιέζουν να αδυνατίσει πιο πολύ. Αυτό που λέει είναι οτι οι γυναίκες ζούνε μια καθημερινή πιεση για την εμφανισή τους, η οποία είναι υπερβολική κι άδικη. Ό,τι δε είναι size 0 είναι χοντρό, και όπως λέει η Λόρενς, έχει άσχημες επιπτώσεις σε νεαρά κοριτσακια κι ιδίως σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, οπου η ανορεξία έχει αυξηθεί ανησυχητικά πολύ. Δε ξέρω αν έχει δίκιο οταν λέει οτι θα πρέπει να είναι παρανομη η λέξη χοντρός στην τηλεόραση, αλλά αντί να απορρίψουμε την αποψή της ολοσχερώς, μήπως να αποτελούσε έναυσμα ώστε να παρουμε υπόψην μερικά πράγματα;
“Θα έπρεπε να είναι παράνομο να αποκαλείς ανθρώπους «χοντρούς» στην TV”Αυτό γίνεται και σε κάποια κόμιξ. Όποιος κάνει το λάθος και τολμήσει να αποκαλέσει «χοντρό» τον Οβελίξ, ακόμη και ο κολλητός του, τρώνε πολύ ξύλο!...H Jennifer Lawrence δήλωσε: «Αν ρυθμίζουμε τα τσιγάρα και το σεξ και τις βρισιές για την επίδραση τους στις νεότερες γενιές, γιατί δε ρυθμίζουμε πράγματα όπως το αποκαλείς κάποιον "χοντρό" στην τηλεόραση;». Η αλήθεια είναι πως δεν νοείται κινηματογράφος ή τηλεόραση χωρίς βρισιές, τσιγάρα, σεξ και... χοντρούς. Και ενώ όλα μπορούν να θεωρηθούν αρνητικά, οι χοντροί όχι απαραίτητα...«Ο Χοντρός και ο Λιγνός»:Η καριέρα τους απογειώθηκε από το 1920 ως τα μέσα του 1940. Τα ονόματά τους ήταν Stan Laurel (Λιγνός) και Oliver Hardy (Χοντρός).Το 1955 ο Χοντρός και ο Λιγνός εμφανίστηκαν για τελευταία φορά μαζί στην τηλεόραση του BBC.O «Xοντρός» εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε ορισμένα προβληματάκια υγείας και οι γιατροί του συνέστησαν να χάσει βάρος. Κάνοντας δίαιτα, λοιπόν, έχασε περισσότερο από 45 κιλά.Η απότομη μείωση του βάρους όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια και τελικά να πεθάνει στις 7 Αυγούστου του 1957. Όταν πέθανε ζύγιζε μόλις 65 κιλά !!!!Ο «Λιγνός» μετά το θάνατο του φίλου του έπαθε κατάθλιψη και δεν πήγε ούτε στην κηδεία του. Αργότερα είπε στους συγγενείς, που τον ρώτησαν γιατί δεν πήγε, πως «Ο Χοντρός θα καταλάβει».http://4.bp.blogspot.com/-QepMpef7Jm8/USSdAJ3oIVI/AAAAAAAAEw0/OzmOJ6x_Zhc/s1600/xontros-lignos.jpgΆλλος ένας συμπαθητικός «χοντρός», είναι και ο ηθοποιός Kevin James:http://cdn.breitbart.com/mediaserver/2012/10/14/james/kevin-james---color---photo-credit-tracy-20120405.jpgΥ.Γ.: Νομίζω όμως πως πίσω από τις δηλώσεις της Τζένιφερ Λόρενς κρύβεται περισσότερο κάποιο προσωπικό κόμπλεξ, ίσως δικαιολογημένο, παρά μία υποστήριξη...Όπως και να είναι, αδύνατη ή όχι, είναι μία κουκλάρα!!!
Τους αποκαλούν παντού Laurel and Hardy και όχι χοντρός και λιγνός που ακούγεται όντως μειωτικό και ας μην είναι η πρόθεση. Υποδηλώνει όμως ότι η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να είναι αντικείμενο αστείου, πράγμα δυσάρεστο.
Επισήμως ναι. Laurel and Hardy ήταν η «εμπορική τους ονομασία». Στις συνειδήσεις του κόσμου όμως ήταν «ο Χοντρός και ο Λιγνός», κάτι που τους ίδιους δεν τους ενοχλούσε και αντιθέτως δεν το θεωρούσαν κάτι μειωτικό.Ο Stan Laurel (λιγνός) δεν παρέστη στην κηδεία του φίλου του. Η απάντηση του στο γιατί δεν παρέστη ήταν: «Ο Χοντρός θα καταλάβει», για την ακρίβεια: «Τhe Fat will understand»...Μία τόσο ειλικρινής και τρυφερή απάντηση που δείχνει πολλά...
ένας βασικός διαχωρισμός στην αυτολογοκρισία είναι αν το άτομο στο οποίο απευθύνεται η "κριτική" (ας το πούμε έτσι..) είναι υπεύθυνο για την κατάσταση του.Μπορεί να μην είναι σωστό να λες τον άλλο είτε χοντρό, είτε κουτσό αλλα δεν είναι της ίδιας βαρύτητας επειδή ο χοντρός είναι τελικά από επιλογή έτσι ενώ ο κουτσός όχι.Εμένα για παράδειγμα όταν μου λένε ότι πάχυνα δεν παρεξηγιέμαι αλλά αν είχα πρόβλημα εκτός επιρροής μου θα ήταν μια εντελώς άλλη ιστορία.Όσο για το χοντός ως προσβολή εξαρτάται απο την "ευαισθησία" του αποδέκτη. Δεν θυμάμαι που το διάβασα αλλα η φράση ήταν κάπως έτσι .. "πρέπει να συμβιώνουμε σε μια κοινωνία όπου κανείς δεν θα έχει το προτέρημα να μην προσβάλεται" Ήταν προφανώς ένα επιχείρημα υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και κατά της αυτολογοκρισίας. Ίσως το "σκοτωσα" λίγο επειδή δεν το θυμάμαι ακριβώς but you get the idea
Η πιο σωστή "σταρ" που έβγαλε τη τελευταία δεκαετία αυτός ο κόσμος για μένα. Προσηλωμένη στη δουλειά και όχι στο "φαίνεσθαι" και πολύ μα υπερβολικά προσγειωμένος άνθρωπος παρ' ότι πολυ-βραβευμένη και με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Εμένα είναι η αγαπημένη μου και ΈΛΕΟΣ με αυτό το φωτοσοπ. Εδώ ο καθένας βάζει το ένα edit μετά το άλλο στις selfie φωτογραφίες του στο instagram κτλ, τους "διάσημους" στα περιοδικά δεν θα πειράξουν; Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας; ΈΛΕΟΣ...
Καλά, εντάξει, υπάρχει υστερία με τα κιλά. Σ' αποκαλούν χοντρό/η αν έχεις υπερβεί λιγάκι τα καλούπια τους. Έχουν χάσει οι λέξεις το νόημά τους. Μου φαίνεται υπερβολικό κι άκρως πολιτικά ορθό να σταματήσει να χρησιμοποιείται η λέξη στην τηλεόραση (αυτό δε σημαίνει πως έχουμε το δικαίωμα να προσβάλουμε τους ανθρώπους), αλλά την καταλαβαίνω με τους παπάρες που έχει μπλέξει και την πιέζουν να χάσει κιλά για να πιάσει τα ηλίθια στάνταρς.
Για την περιγραφή των χοντρών προτείνω το εναλλακτικό "είσαι 2 τυπικές αποκλίσεις παχύτητας πάνω από το μέσο όρο". Για τους φαλακρούς "ο αριθμός των τριχών της κεφαλής σου είναι στο πρώτο δεκατημόριο της κατανομής του πληθυσμού". κοκ.