25η Μαρτίου: «Όχι στον μπακαλιάρο μεγέθους κάτω των 20 εκατοστών», λέει η οργάνωση iSea

25η Μαρτίου: «Όχι στον μπακαλιάρο μεγέθους κάτω των 20 εκατοστών», λέει η οργάνωση iSea Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Να αποφύγουν οι καταναλωτές τους μπακαλιάρους, μεγέθους κάτω των 20 εκατοστών προτρέπουν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με αφορμή τις παραδοσιακές επιλογές στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.

Αντίθετα, προτείνουν άλλα αλιεύματα όπως γαύρος, παλαμίδα ή μπλε καβούρι. Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο Νίκος Δούμπας από την iSea, το επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης μπακαλιάρου (Merluccius merluccius) που ορίζει η ελληνική νομοθεσία, είναι τα 20 εκατοστά.

«Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα θηλυκά φτάνουν στην πρώτη γενετική ωρίμανση, όταν είναι 21,5 εκατοστά και τα αρσενικά περίπου στα 26 εκατοστά. Έτσι θα έπρεπε ίσως να προσαρμοστεί και η νομοθεσία και το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης να ανέβει στα 26 εκατοστά ώστε να έχουν προλάβει να αναπαραχθούν τουλάχιστον μία φορά», λέει ο κ. Δούμπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μπακαλιάρος, που είναι ανώτερος θηρευτής βαθιών νερών, είναι είδος υπεραλιευμένο και παρά τα νομοθετικά μέτρα, υπάρχει πίεση στον πληθυσμό του.

«Γι' αυτό τον λόγο, θα πρότεινα, για την 25η Μαρτίου, οι καταναλωτές να προτιμήσουν αλιεύματα που η αναπαραγωγική τους περίοδος είναι αργότερα -του μπακαλιάρου κορυφώνεται τον Απρίλιο στο Αιγαίο- και οι πληθυσμοί τους είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ας φάνε λοιπόν γαύρο, σαφρίδια ακόμη και ξενικά είδη, όπως το μπλε καβούρι» αναφέρει ο κ. Δούμπας, ο οποίος διευκρινίζει ότι εκτός από τον μπακαλιάρο, την 25η Μαρτίου καταναλώνεται κυρίως ο βακαλάος Νορβηγίας (Gadus morhua) ή Atlantic cod.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η ονομασία βακαλάος και όχι μπακαλιάρος, αναφέρεται μάλλον στο αλατισμένο είδος, «δηλαδή ο βακαλάος είναι ο αλατισμένος μπακαλιάρος, κάτι αντίστοιχο με την παλαμίδα και τη λακέρδα που είναι στην ουσία η παστή παλαμίδα».

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM