Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα

Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα
0

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο Νότιος Πόλος έχει υπάρξει ένα από τα ταχύτερα μεταβαλλόμενα μέρη στη Γη, καθώς θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών στους τροπικούς ωκεανούς.

Η θερμοκρασία της Ανταρκτικής ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και την ακριβή περιοχή, και για χρόνια οι ειδικοί θεωρούσαν πως ο Νότιος Πόλος παρέμενε παγωμένος ακόμα και όταν η υπόλοιπη ήπειρος θερμαινόταν.

Ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στην ψυχρότερη περιοχή της Γης: το οροπέδιο της Ανταρκτικής. Οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται από -60 ℃ το χειμώνα έως μόλις -20 ℃ το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη θερμοκρασία στο σταθμό Amundsen-Scott στον Νότιο Πόλο, το νοτιότερο μετεωρολογικό παρατηρητήριο της Γης, από το 1957. Εκεί υπάρχει ένα από τα μακροβιότερα αρχεία με πλήρη στοιχεία της μεταβολής της θερμοκρασίας στην ήπειρο της Ανταρκτικής.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα 60 χρόνων από μετεωρολογικούς σταθμούς και χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να δείξουν τι προκαλούσε την επιταχυνόμενη αυτή υπερθέρμανση.

Διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών στον δυτικό Ειρηνικό είχαν προκαλέσει μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από τη Θάλασσα Weddell στον νότιο Ατλαντικό.

Αυτή η συνθήκη με τη σειρά της, αύξησε τη ροή του θερμού αέρα απευθείας στον Νότιο Πόλο, θερμαίνοντάς τον περισσότερο από 1,83 βαθμούς Κελσίου από το 1989.

Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι η τάση της φυσικής θερμότητας πιθανότατα ενισχύθηκε από τις εκπομπές αερίων, που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση και θα μπορούσε να καλύψει τη επίδραση που έχει η θερμοκρασία στην ρύπανση από άνθρακα στον Νότιο Πόλο.

«Ενώ οι θερμοκρασίες ήταν γνωστό ότι αυξάνονταν σε όλη τη Δυτική Ανταρκτική και τη Χερσόνησο της Ανταρκτικής κατά τον 20ο αιώνα, ο Νότιος Πόλος κρύωνε», δήλωσε ο Kyle Clem, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Victoria του Ουέλινγκτον, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Υπήρχε η υποψία ότι αυτό το μέρος της Ανταρκτικής μπορεί να είναι άνοσο ή «αποκλεισμένο» από την υπερθέρμανση. Ανακαλύψαμε, όμως, ότι αυτό δεν συμβαίνει πια», είπε στο AFP.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Νότιος Πόλος, το πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης, τώρα θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 0,6 Βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, σε σύγκριση με περίπου 0,2 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα που ισχύει στον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, αποδίδουν την αλλαγή σε ένα φαινόμενο γνωστό ως Interdecadal Pacific Oscillation (IPO/Διαδεκαδική ταλάντωση του Ειρηνικού).

Ο κύκλος IPO διαρκεί περίπου 15 με 30 χρόνια και εναλλάσσεται μεταξύ μιας «θετικής» κατάστασης, κατά την οποία ο τροπικός Ειρηνικός είναι θερμότερος και ο βόρειος Ειρηνικός είναι πιο κρύος από τον μέσο όρο, και μίας «αρνητικής» κατάστασης, όπου η θερμοκρασία, αντιστρέφεται.

Η ταλάντωση αυτή άλλαξε στις αρχές του αιώνα, προκαλώντας μεγαλύτερη διάδοση της θερμότητας και περισσότερες ακραίες πιέσεις σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε σε μια ισχυρή ροή θερμότερου αέρα ακριβώς πάνω από τον Νότιο Πόλο.

«Ενώ η θερμότητα ήταν ακριβώς μέσα στη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών μοντέλων, ήταν πολύ πιθανό ότι στην όλη συνθήκη συνέβαλε η ανθρώπινη δραστηριότητα», είπε.

Με πληροφορίες του sciencebulletin.com/Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM