«Άνευ προηγούμενου» θερμοκρασίες στον ωκεανό της Φλόριντα – Παρόμοιες με τζακούζι

«Άνευ προηγούμενου» θεοκρασίες στον ωκεανό της Φλόριντα – Παρόμοιες με τζακούζι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η επιφανειακή θερμοκρασία του ωκεανού γύρω από τα Φλόριντα Κις εκτοξεύθηκε στους 38,43 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, με τις ανησυχίες των ειδικών να εντείνονται για τα ακραία επίπεδα που έχει φτάσει. 

Μια σημαδούρα θερμοκρασίας νερού, που βρίσκεται στα νερά του κόλπου Μανατί στο εθνικό πάρκο Έβεργκλεϊντς, κατέγραψε την υψηλή θερμοκρασία αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Και άλλες κοντινές σημανδούρες κατέγραψαν τιμές άνω των 38 βαθμών. 

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa), οι κανονικές θερμοκρασίες νερού για την περιοχή, αυτή την εποχή του έτους, θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 23 και 31 βαθμών. Το επίπεδο θερμότητας που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα είναι περίπου το ίδιο με αυτό ενός τζακούζι.

Παρότι δεν τηρούνται αρχεία για την επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών, μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ ήταν 37,61°C. Αυτό σημαίνει πως οι  38,43 βαθμοί μπορεί να αποτελούν παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ. 

Οι ακραίες αυτές μετρήσεις έρχονται να προστεθούν στις προειδοποιήσεις για τη θέρμανση των υδάτων της Φλόριντα, καθώς η παρατεταμένη ζέστη συνεχίζει να ταλαιπωρεί περιοχές των ΗΠΑ.

Οι ακτές της νότιας Φλόριντα αντιμετωπίζουν ένα ακραίο κύμα καύσωνα που απειλεί τη θαλάσσια ζωή και τα ωκεάνια οικοσυστήματα.

Ο  Derek Manzello, από το Coral Reef Watch της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, εμφανίστηκε ανήσυχος από το ότι οι θερμοκρασίες αυτές κατεγράφησαν «τόσο νωρίς μέσα στο έτος», και έκανε λόγο για «πρωτοφανείς» συνθήκες. 

Τα κύματα καύσωνα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τους ωκεανούς του κόσμου, καταστρέφοντας τα φύκια, τα χόρτα και τα κοράλλια και σκοτώνοντας μεγάλες εκτάσεις θαλάσσιων οργανισμών, όπως «οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες δασικές εκτάσεις». Έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερών καύσωνα στους ωκεανούς έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ανάλογες συνθήκες, το 2021, σκότωσαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια ζώα κατά μήκος του Ειρηνικού, δήλωσαν ειδικοί.

Η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων -τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς- είναι σύμπτωμα της παγκόσμιας, ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης που τροφοδοτεί τα ακραία φαινόμενα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) προειδοποίησε πως οι παγκόσμιες θερμοκρασίες της θάλασσας είχαν φθάσει σε μηνιαία υψηλά επίπεδα ρεκόρ από τον Μάιο, εν μέρει, επίσης, λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο. Το ρεκόρ έσπασε και τον Ιούνιο. 

Οι θερμοκρασίες στη Φλόριντα αποτελούν, επίσης, απειλή για την αλυσίδα προμήθειας τροφίμων και μέσων διαβίωσης. 

Η θεοκρασία των υδάτων μπορεί να οδηγήσει και σε πιο επικίνδυνους τυφώνες και τροπικές καταιγίδες, καθώς αναπτύσσουν περισσότερη ενέργεια σε θερμότερα νερά. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM