Ανησυχία για όρκες που παγιδεύτηκαν σε πάγο στην Ιαπωνία

Ανησυχία για όρκες που παγιδεύτηκαν σε πάγο στην Ιαπωνία Facebook Twitter
0

Αυξάνεται η ανησυχία για την επιβίωση για όρκες που φαίνεται να έχουν παγιδευτεί σε πάγο ανοιχτά των ακτών του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία. 

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK την Τρίτη έδειχναν τουλάχιστον 10 όρκες να ξεπροβάλλουν από ένα μικρό κενό στην επιφάνεια του νερού περίπου 1 χλμ. από την ακτή Ραούσου στη χερσόνησο Σιρετόκο, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco που φημίζεται για την άγρια φύση του.

Η ακτοφυλακή του Ραούσου ανακοίνωσε ότι πρέπει να περιμένουν να σπάσει ο πάγος, ο οποίος είχε καταστήσει αδύνατη την προσπάθεια απελευθέρωσης των θηλαστικών από εκεί. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να σπάσει ο πάγος και να διαφύγουν με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε εκπρόσωπός της. 

Η θάλασσα στα ανοικτά του ανατολικού Χοκάιντο, του βορειότερου νησιού της Ιαπωνίας, σκεπάζεται κάθε χειμώνα από πάγο. Η ποσότητά του έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική κρίση. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το γεγονός ότι δεν φυσούσε αυτή την εβδομάδα σήμαινε ότι οι πάγοι δεν είχαν μετακινηθεί σχεδόν καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι όρκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην περιοχή. Το 2005, πολλά θηλαστικά πέθαναν αφού παγιδεύτηκαν σε πάγο ανοιχτά της ίδιας περιοχής. 

Με πληροφορίες από Guardian


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM