«Απειλούμαστε με κατάρρευση των πάντων» - Δραματική προειδοποίηση Ατένμπορο στον ΟΗΕ

«Απειλούμαστε με κατάρρευση των πάντων» - Δραματική προειδοποίηση Ατένμπορο στον ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη διατύπωσε ο Βρετανός Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε τώρα. «Δεν σας ζηλεύω για την ευθύνη που όλοι σας φέρετε», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεδιάσκεψη.

Ο 94χρονο Ατένμπορο, ο πιο διάσημος και επιδραστικός παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή στον κόσμο, μίλησε στην σύνοδο του 15μελούς συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια.

Στην παθιασμένη ομιλία του, ο βετεράνος παρουσιαστής προειδοποίησε: «Έχουμε αφήσει πίσω τη σταθερή και ασφαλή κλιματική περίοδο που γέννησε τους πολιτισμούς μας. Δεν υπάρχει επιστροφή... δεν έχει σημασία τι θα κάνουμε τώρα, είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε την κλιματική αλλαγή και οι φτωχότεροι, οι πιο ευάλωτοι, όσοι έχουν τη λιγότερη ασφάλεια, είναι πλέον βέβαιοι ότι θα υποφέρουν».

«Εάν συνεχίσουμε την τρέχουσα πορεία μας, θα αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση όλων όσων διατηρούν την ασφάλειά μας: παραγωγή τροφίμων, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, κατοικήσιμη θερμοκρασία περιβάλλοντος και αλυσίδες τροφίμων στον ωκεανό», δήλωσε ο Ατένμπορο. «Και εάν ο φυσικός κόσμος δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τις πιο βασικές ανάγκες μας, τότε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πολιτισμού θα καταρρεύσει γρήγορα», πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι σήμερα σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι πλέον ένα ζήτημα που θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές», είπε. «Είναι άνθρωποι που είναι ζωντανοί σήμερα, και ιδίως νέοι, που θα ζήσουν με τις συνέπειες των πράξεών μας», ανέφερε ο Ατένμπορο και πρόσθεσε πως αν οι κυβερνήσεις δράσουν πραγματικά γρηγορότερα ίσως μπορεί να ανατραπεί η πρόβλεψή του για το δυσοίωνο μέλλον.

 

«Είναι κυριολεκτικά η τελευταία μας ελπίδα να συνεχίσουμε και να το κάνουμε σωστά», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι στο ίδιο συμβούλιο.

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, μια σύνοδος κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη της Σκωτίας θεωρείται το νέο ορόσημο για τις χώρες προκειμένου να δεσμευτούν για σημαντικότερες μειώσεις εκπομπών αερίων. Θα είναι η πιο σημαντική σύνοδος μετά από εκείνη του 2015 που απέδωσε τη Συμφωνία του Παρισιού, κατά την οποία σχεδόν 200 χώρες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές αλλαγές.

Η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το σωστό φόρουμ για συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος. «Συμφωνούμε ότι η αλλαγή του κλίματος και τα περιβαλλοντικά ζητήματα μπορούν να επιδεινώσουν τις συγκρούσεις. Είναι όμως πραγματικά η βασική αιτία αυτών των συγκρούσεων; Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες γι' αυτό», δήλωσε ο Πρεσβευτής του ΟΗΕ Ρωσίας Βασίλι Νεμπενζία ενώ ο απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως αναπτυξιακό ζήτημα. "

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM