Αριθμός-ρεκόρ νεκρών δελφινιών σε παραλίες της Γαλλίας – Προειδοποιήσεις για «εξαφάνιση»

Αριθμός-ρεκόρ νεκρών δελφινιών σε παραλίες της Γαλλίας – Προειδοποιήσεις για «εξαφάνιση» Facebook Twitter
0

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων προειδοποιούν για την πιθανότητα εξαφάνισης του πληθυσμού δελφινιών στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Γαλλίας και καλούν την κυβέρνηση να απαγορεύσει την αλιεία σε περιοχές όπου διατρέχει κίνδυνο το είδος. 

Τον τελευταίο μήνα, ένας αριθμός ρεκόρ νεκρών δελφινιών ξεβράστηκε στις γαλλικές παραλίες, αλλά οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι πρόκειται μόνο για ένα μικρό μέρος του πραγματικού αριθμού.  

Οι επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Θαλάσσιων Θηλαστικών και Πτηνών Pelagis, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της La Rochelle, κατέγραψαν 370 νεκρά δελφίνια που βρέθηκαν κατά μήκος του κόλπου της Γασκώνης μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 25ης Ιανουαρίου.

«Χωρίς καμία αμφιβολία, ο τραυματισμός από αλιευτικά εργαλεία παραμένει η κύρια αιτία θανάτου που παρατηρείται στα κοινά δελφίνια» αναφέρει το Pelagis. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική και δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, καθώς επηρεάζει και τις γειτονικές χώρες».

Η προειδοποίηση έρχεται μετά και τη δημοσιοποίηση εικόνων που δείχνουν το νεκρό σώμα ενός δελφινιού, πάνω στο οποίο είχε χαραχτεί ένα ομοφοβικό μήνυμα

«Αυτό είναι το χειρότερο πρόσωπο της αλιείας: κανένας σεβασμός για τα ζωντανά πλάσμα, καμία αγάπη για τη θάλασσα, που τους συντηρεί. Σε αυτούς που ακρωτηρίασαν αυτό το δελφίνι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ ξανά να ψαρέψουν» δήλωσε η Sea Shepherd France, ομάδα θαλάσσιας επιτήρησης. 

Ο Olivier van Canneyt, επικεφαλής παρακολούθησης του Pelagis, δήλωσε πως καταγράφονται «πολύ υψηλοί» αριθμοί θανάτων δελφινιών από το 2016 και ειδικά φέτος άρχισαν οι θάνατοι «ιδιαίτερα νωρίς». 

Η Lamya Essemlali, πρόεδρος της Sea Shepherd France, σχολίασε ότι ο αριθμός των δελφινιών που ξεβράζονται στις παραλίες είναι «η κορυφή του παγόβουνου» και ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσιος. «Είναι επείγον να κλείσουμε ορισμένες ζώνες για τα αλιευτικά σκάφη κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων. Το ζητάμε συνεχώς, αλλά το λόμπι της αλιείας είναι ισχυρό στη Γαλλία και η κυβέρνηση αρνείται. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό» επεσήμανε η ίδια. 

Σύμφωνα με την ίδια, το μόνο όπλο για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα είναι «να δείξουμε τα νεκρά και ακρωτηριασμένα δελφίνια στους κατοίκους της περιοχής και στον Τύπο».

Η Sea Shepherd εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας των δελφινιών, στα ανοικτά των δυτικών ακτών, μπορεί να φτάνει τα 11.000 σε έναν πληθυσμό 180.000-200.000. Διενεργεί, για έκτη συνεχή χρονιά, την επιχείρηση "Dolphin Bycatch" με σκοπό τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των αλιευτικών σκαφών στην περιοχή. Η ομάδα της κινηματογραφεί δελφίνια που πιάνονται στα δίχτυα για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις θανάτους.

«Ας υπενθυμίσουμε στο κράτος, το οποίο έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα θαλάσσια θηλαστικά, και στους ψαράδες, που είναι υπεύθυνοι για αυτές τις σφαγές, ότι η θαλάσσια ζωή δεν τους ανήκει και ότι η επιβίωση όλων μας και των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από την ικανότητά μας να τη διαφυλάξουμε» σημείωσε η Οργάνωση.

Το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών, το οποίο συντονίζει την έρευνα του θαλάσσιου περιβάλλοντος του βορειοανατολικού Ατλαντικού, προέτρεψε, επίσης, τη γαλλική κυβέρνηση να διατάξει την αναστολή ορισμένων πρακτικών αλιείας - ένα μέτρο στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά οι ψαράδες.

«Στόχος μας δεν είναι να σταματήσει όλη η αλιεία, αλλά μόνο σε ορισμένες ζώνες και για μια συγκεκριμένη περίοδο, και οι αλιείς να λάβουν οικονομική αποζημίωση» για τις απώλειές τους, διευκρίνισε η Essemlali.

«Μεσοπρόθεσμα, χρειαζόμαστε πλήρη αναθεώρηση των αλιευτικών μεθόδων ώστε να διασφαλίσουμε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο επιλεκτικές. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύει τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Δεν τους ζητάμε να είναι ευγενικοί με τα δελφίνια, αλλά να σέβονται τον νόμο».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM