Αρκτική: Ο θαλάσσιος πάγος μειώθηκε στο μισό και δεν έχει ανακτηθεί ακόμη

Αρκτική: Ο θαλάσσιος πάγος μειώθηκε στο μισό λόγω κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature σημειώνει ότι ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής που μειώθηκε στο μισό την περίοδο 2005-2007 δεν έχει ακόμη ανακτηθεί, γεγονός που αποτυπώνει τις μακροχρόνιες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όπως προκύπτει από έρευνα με επικεφαλής τον Χιρόσι Σουμάτα από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε μια ευδιάκριτη αλλαγή στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής που χαρακτηρίζεται από μείωση κατά περισσότερο από 50% του παχέος πάγου (παχύτερου από τέσσερα μέτρα) και αύξηση του λεπτότερου, ομοιόμορφου πάγου.

Αυτή η μετατόπιση συνέβη την περίοδο 2005-2007, οπότε εντοπίστηκε ότι ο μέσος χρόνος παραμονής πάγου στη θάλασσα μειώθηκε από 4,3 χρόνια σε 2,7 χρόνια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το πάχος του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έχει αλλάξει ουσιαστικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αντανακλώντας τις περιβαλλοντικές αλλαγές σε όλη την Αρκτική και τα ευρήματα αυτά δείχνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η αλλαγή στο πάχος του θαλάσσιου πάγου ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας των ωκεανών στις περιοχές σχηματισμού πάγου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM