Είδος πάπιας που ενδημεί στην Αυστραλία διαπιστώθηκε πως μπορεί να μιμείται ήχους, ακόμη και την ανθρώπινη ομιλία, μετά την καταγραφή ενός πτηνού να λέει επανειλημμένως «you bloody fool», σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ηχογράφηση αυτή του «ομιλούντος» πτηνού πιστεύεται πως είναι η πρώτη πλήρως τεκμηριωμένη περίπτωση είδους πάπιας που μιμείται ήχο που ακούει - όπως είναι ικανά και έχουν καταγραφεί να κάνουν ωδικά πτηνά, παπαγάλοι και κολιμπρί.
Η απροσδόκητη εκτόξευση του Ripper, όπως είναι το όνομα της πάπιας, στην παγκόσμια φήμη, ήρθε όταν ο Κάρελ Τεν Κέιτ, καθηγητής συμπεριφοράς ζώων στο πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, άρχισε να επικεντρώνει την έρευνά του στην εξέλιξη της φωνητικής εκμάθησης μεταξύ των πτηνών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του έπεσε πάνω σε μία ηχητική καταγραφή από το καλοκαίρι του 1987 όπου ακουγόταν μια αρσενική πάπια του είδους Biziura lobata (ή musk duck) να «υβρίζει» επανειλημμένως και να μιμείται τον ήχο μιας πόρτας που κλείνει.
«Ήταν μια στιγμή ιδιαίτερης επανανακάλυψης» σημειώνει ο Κέιτ, εξηγώντας πως το εύρημα αυτό έγινε από «καθαρή σύμπτωση».
Ο Κέιτ επικοινώνησε με τον Πίτερ Τζ. Φούλαγκαρ, τον επιστήμονα που είχε καταγράψει την ομιλούσα πάπια - που το 1987 ήταν 4 ετών κι ασφαλώς έκτοτε έχει αποδημήσει.
«Όταν διάβασα στην αρχή (σ.σ την αόριστη αναφορά περί ομιλούσας πάπιας) σκέφτηκα 'οκ, είναι φάρσα, δεν μπορεί να είναι αλήθεια'. Όμως, αποδείχτηκε όντως αλήθεια»
Ο Κέιτ χαρακτήρισε τη διαπίστωση φωνητικής εκμάθησης σε είδος πάπιας «άκρως θεαματική». Και παρότι είναι αδύνατο για τους επιστήμονες να γνωρίζουν από πού αντέγραψε τη φράση ο Ρίπερ, πιθανολογούν πως επρόκειτο για έκφραση που χρησιμοποιούσε ο φροντιστής του.
Παρότι στην ηχογράφηση η πάπια ακούγεται να λέει «you bloody fool», ο Τενκ Κέιτ δεν αποκλείει να λέει food. «Μπορώ να φανταστώ τον φροντιστή να λέει στην πάπια αστειευόμενος 'ορίστε, πάρε το αναθεματισμένο φαΐ σου (bloody food)'».
Η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα στην επιθεώρηση Royal Society, υποδεικνύει πως οι πάπιες (του είδους) σε αιχμαλωσία έχουν την ικανότητα να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία.
Στην έρευνά τους, που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως έχουν λάβει αναφορές για άλλες δύο αρσενικές πάπιες του ίδιου είδους που μεγάλωσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πως μιμούνται τους ανθρώπινους ήχους στους οποίους εκτίθενται, μεταξύ αυτών και τον βήχα.
Με πληροφορίες από Washington Post/Guardian