Προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταθέτουν την Δευτέρα, αυτόχθονες που ζουν στα νησιά των Στενών του Τόρες στη βόρεια Αυστραλία κατηγορώντας την αυστραλιανή κυβέρνηση για αδράνεια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οκτώ αυτόχθονες των Στενών του Τόρες καταγγέλλουν, στην πρώτη παγκοσμίως προσφυγή με θέμα την κλιματική αλλαγή, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί την επιβίωσή τους και ότι η αδράνεια των αυστραλιανών αρχών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξήγησαν οι δικηγόροι της μη κυβερνητικής οργάνωσης ClientEarth η οποία τους εκπροσωπεί.
Στην προσφυγή τους οι αυτόχθονες ζητούν από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με έδρα τη Γενεύη, να ζητήσει από την Αυστραλία, βάσει του διεθνούς δικαίου, να περιορίσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Καμπέρα θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί τον άνθρακα προκειμένου να καταφέρει ως το 2050 να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια (12 εκ. ευρώ) για την κατασκευή υποδομών, όπως φράγματα, προκειμένου να προστατευθούν οι κοινότητες των Στενών του Τόρες από την άνοδο του επιπέδου των ωκεανών.
Η κατάθεση αυτής της προσφυγής γίνεται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία, με τον συντηρητικό συνασπισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να εμφανίζεται να χάνει.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αυστραλίας δέχεται επικρίσεις ότι θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος για να προωθήσει τη βιομηχανία άνθρακα και τα συμφέροντα του μεταλλευτικού τομέα.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελείται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και εποπτεύει την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα των πολιτών των χωρών που την έχουν υπογράψει.
Ο πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τζον Νοξ χαρακτήρισε την προσφυγή «πιθανόν επαναστατική».
Η Επιτροπή είχε αποφανθεί πέρυσι ότι η υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, εξήγησε ο Νοξ στο Twitter.
Αν και οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, ενδέχεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην αυστραλιανή κυβέρνηση, εκτίμησε ο ίδιος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP/Reuters
σχόλια