Η COP29 θα είναι η 29η διάσκεψη των μερών της Συμφωνίας Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), το πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Η διάσκεψη θα λάβει χώρα στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, όπου είχαν ανοιχθεί τα πρώτα πετρελαιοπήγαδα τον 19ο αιώνα.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του.
NCQG: Το κεντρικό ζήτημα της COP29 είναι ο Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος (NCQG) για την κλιματική χρηματοδότηση. Ο στόχος αυτός προκύπτει από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, που προβλέπει τη χρηματοδότηση για την υποστήριξη των φτωχών χωρών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με έρευνα, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περίπου $2,4 τρισεκατομμύρια ετησίως έως το 2030, με τα μισά από αυτά τα ποσά να προέρχονται από τον εσωτερικό προϋπολογισμό και ιδιωτικές επενδύσεις. Το υπόλοιπο, περίπου $1 τρισεκατομμύριο, πρέπει να προέρχεται από διεθνείς πηγές.
Απώλειες και Ζημιές (Loss and Damage): Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στην κλιματική χρηματοδότηση αφορά την έννοια των «απωλειών και ζημιών», που αναφέρεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως τυφώνες, πλημμύρες ή ξηρασίες, που καταστρέφουν υποδομές και προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στις φτωχές χώρες.
Καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης: Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φόροι σε ορυκτά καύσιμα, στα μεγάλα πλούτη ή σε συχνά αεροπορικά ταξίδια, καθώς και φόροι που επιβαρύνουν τον τομέα της ναυτιλίας.
Μηδενικές Εκπομπές (Net Zero): Αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο ελάχιστο δυνατό, με αντισταθμίσεις για τις αμετάβλητες εκπομπές, όπως η φύτευση δέντρων.
UNFCCC; Η Συμφωνία Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, υπογεγραμμένη το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δεσμεύει τις χώρες να αποτρέψουν τις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές.
Συμφωνία του Παρισιού: Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 δεσμεύει τις χώρες να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα «κατά πολύ κάτω» από τους 2°C, με επιδίωξη τον 1,5°C, για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες κλιματικές επιπτώσεις.
Εκπομπές 1,5°C: Ο στόχος του 1,5°C θεωρείται απαραίτητος για την αποφυγή των πιο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αν και πλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επίτευξή του είναι δύσκολη.
Η διάσκεψη COP30 θα διεξαχθεί το 2025 στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας.
Με πληροφορίες από Guardian